Патладжан - ползите и вредите за човешкото здраве

Много хора обичат баклажаните много, което не е изненадващо. "Blue" - основната съставка на много вкусни ястия. Независимо от метода на готвене вкусно и питателно.

Но при прекомерна консумация те могат да причинят повече вреда, отколкото полза. Ето защо, преди да въведете това зрънце в главното меню, трябва внимателно да разберете неговите плюсове и минуси.

Някои полезни сведения

Патладжанът е зеленчук, който значително се различава от другите, които са познати на руския народ. Нейната основна идентифицираща характеристика е, разбира се,тъмнолилавия цвят на кожата . В допълнение, това термофилни Бери е истински склад на витамини и хранителни вещества.

Когато купуват зеленчуци, те обикновено обръщат внимание на външния си вид, което ни позволява да определим качеството на продукта. Но с "сините" този трик няма да работи, защото неговият цвят зависи не само от зрелостта, но и от сорта. Например, освен обичайните лилави, можете да намерите плодове от бели и дори зелени цветя в продажба! Формата е различна: от продълговати до сферични.

Следователно, при избора на качествен зеленчук е по-добре да се съсредоточи върху други характеристики. Например, ако зеленчукът е покрит с бръчки, а на някои места дори започва да гние, определено не трябва да го приемате.

Акоговорим за калоричното съдържание на патладжан, тогава трябва да обърнете внимание на метода на неговото приготвяне. Например суровите и безмаслени задушени плодове съдържат много малко калории. От своя страна, пържени в масло, и дори подправени с майонеза и сирене, имат отрицателен ефект върху фигурата.

Полезни свойства на патладжан

\ t

Разнообразието от микроелементи, които съставляват продукта, носи много предимства:

 • Калийимагнезийса полезни за възрастните хора, тъй като подобряват функционирането на мозъчната, сърдечносъдовата и нервната системи.
 • Излишното желязо се елиминира от тялото сантиоксиданти .
 • Желязоинатрийе един от компонентите на метаболитните процеси.
 • Имунитетът се подсилва чрез излагане на аскорбинова киселина.
 • Б витаминиспомагат за борбата с холестерола.
 • Патладжанът е наситенс голямо количество витамини , което само по себе си е голям плюс.

Сърце и съдове

Лекарите съветват хората със сърдечносъдови заболявания да разнообразят своето меню. Растителни помага да се отървете от холестерола, следователно, предотвратява появата на атеросклероза.

Образуване на кръв

Манган и фолиева киселина участват в образуването на кръв. Ето защо, богат на тези микроелементи патладжан е необходим за бъдещите майки и хората, страдащи от анемия.

Работа с географски указания

Лилавата ягода помага при проблеми с храносмилането. Подобрява функцията на черния дроб и бъбреците.

Имунитет

В сока на плода има голям брой вещества с бактерицидни свойства. Това служи като допълнителна защита на тялото. В допълнение, патладжанът съдържа антиоксиданти, които предотвратяват растежа на свободните радикали, които увреждат мозъчната функция.

Превенция на рака

Съставът включва вещества, които забавят мутацията на клетките на тялото. Това намалява вероятността от рак. В големи количества тези вещества се съдържат в плодове с тъмна кожа.

Калории за патладжани

Едно от най-нискокалоричните зеленчуци. В зависимост от метода на приготвяне, 100 грама продукт може да съдържа около25-30 калории , което е напълно подходящо по време на диетата. Но трябва да се помисли за начина на готвене. Когато се използва голямо количество масло, калоричното съдържание на съда ще се увеличи значително, което няма да повлияе много добре на състоянието на фигурата.

За жени

 • Подобряване на състоянието на кожата и косата.
 • Намаляване на дискомфорта по време на менструалния синдром, включително емоционално състояние.

За деца

 • Полезно, когато бебето има ниски нива на хемоглобина.
 • Попълване на микроелементи, които подпомагат укрепването на нервната система.
 • Този зеленчук е особено полезен за деца, защото тялото им изисква голямо количество витамини.

Патладжан: вреда на тялото

Щетите от яденето на плод не са толкова добри, колкото е добро, но все още са налице.

Вредни вещества в кората

\ t

На първо място, това се дължи на наличието на соланин в пилинг. Това е отрова, която може да се открие например върху картофи (зелени петна). Високите концентрации на това вещество могат да причинят сериозно отравяне.

За да се отървете от него, се препоръчва да се отреже кората от плода. В допълнение, не е препоръчително да се използват стари зеленчуци за храна, по-добре е да се вземат млади.

Вредни вещества в пулпа

В пулпа имаоксалова киселина , чиито соли допринасят за образуването на камъни в бъбреците. Ето защо е необходимо да се внимава при хора с уролитиаза.

Потенциален алерген

Може да причини алергии . Това трябва да се помни от хора, страдащи от този проблем.

Болести на стомаха

Патладжанът съдържавлакноза обработка, което изисква засилена работа на стомаха. Ако има възпаления на лигавицата, е необходимо да се забави употребата на продукта.

Да не се хранят малки деца

Не се препоръчва да се дават патладжани на деца , които са под 3-годишна възраст . Тяхното тяло все още просто не е в състояние да обработва такава храна качествено. Патладжанът в бебешката храна може да причини отравяне или алергична реакция.

Готвене и съхранение на патладжан

Лекарите препоръчват печенето им без масло. Ако използвате подходящ сос и подправки, вкусът няма да е по-лош от този на пържените.

За да се премахне горчивият вкус, плодовете се нарязват на няколко парчета и се потапят в контейнер със солена вода (1Чл. л. на 1 л. вода) в3-4 часа . Ако времето е ограничено, резените се осоляват, оставят се да се накиснат за 20-30 минути и се измиват обилно с течаща вода.

След това се приготвя съгласно рецептата.

Плодовете се съхраняват на хладно място, за предпочитане на долния рафт в хладилника, след като се опаковат с хартия. Така те остават годни за консумация от три до четири седмици.

Ако зеленчуците са били замразени, те се приготвят веднага, без размразяване. В противен случай ще се обърнат към каша.

"Синя" любов в различни страни на света. Те са чудесни не само за ежедневно, но и за ваканционно меню. С подходяща подготовка, "синьо" ще донесе само ползи. С редовна употреба - ще помогне за подобряване на общото състояние на тялото.