Млечен улун: полезни свойства и вреда

Чаят е уникална и почти незаменима напитка. Трудно е да се намери човек, който няма да започне деня с чаша ароматизирана напитка. Правилно приготвеният, качествен чай може да вдъхнови добри мисли и незабавно да повиши настроението ви.

Защо чай е най-популярната напитка в света? Вероятно защото има невероятно разнообразие от чаени сортове и всеки може да намери нещо по своя вкус. Черно, зелено, билково, приятелче, ройбос, пуер ... Животът не е достатъчен, за да опита всички тях! Затова, за да спестите време, можете да прочетете за някои чайове и да решите дали са подходящи за вас или не. Нека поговорим за свойствата на чай от олонг мляко.

Мляко Улун - какво е това?

Чай от Oolong (или „oolong“, който в китайски означава„тюркоазенов чай“ ) е сорт, който съчетава свойствата на зелен и черен чай. При приготвянето на чай, чайът придобива основната характеристика на чай от олонг - неговия ненатрапчив кремообразен аромат и лек млечен аромат.

В зависимост от степента на ферментация, oolong е:

 1. Лошо ферментирала (по-малко от 50% ферментация) - на вкус, наподобяващ класически зелен чай. Основните предимства на този метод на ферментация е запазването на силен млечен вкус.
 2. Силно ферментирала (повече от 50%) - тази напитка има силно изразен вкус, но не прекаленоинтензивен аромат.

Характерните кремообразни нотки на чай от олонг по правило са предимство на ароматите. Въпреки това, дори и без тях, слаб вкус на мляко може да се различава в чая - поради особеността на обработката на чайни листа.

Ползите от чая

Популярността на сорта Улун се дължи не само на необичайния вкус на този чай, но и на многото му полезни свойства.

 • Известно е, че чаят еизточник на антиоксиданти . Какво представляват антиоксидантите? По-просто казано, това са вещества, които блокират някои окислителни процеси в нашето тяло и по този начин намаляват риска от сериозни заболявания като атеросклероза, артрит и дори рак. В допълнение, антиоксидантите забавят стареенето и износването на тялото. Така че, пиенето на чай е пътят към дълголетие и младост (разбира се, при поддържане на здравословен начин на живот).
 • Както всеки чай, чай от олонг съдържа кофеин и следователно имаободряващи и тонизиращи ефекти . Чаша от тази напитка сутрин ще ви помогне да се събудите и да се настроите на работно настроение.
 • Ще бъдете изненадани колко витамини и минерали се съдържат в този сорт чай. Съставът на олонг съдържа: манган, йод, магнезий, калций, желязо, витамини от групи C, D и B. Млечният олун също е богат на селен - поради неговите свойства този минерал е особено полезен за здравето на нежния пол.
 • Калций , който се съдържа в чая, има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, здравето и силата на костите и зъбите, както и върху работата на сърдечния мускул.
 • Манганътподобрява имунитетаи предпазва от много болести.
 • Улунът също съдържакалий и магнезий , необходими за нормалното функциониране на сърцето. Тези елементи укрепват сърдечно-съдовата система, нормализират сърдечния ритъм. Намален риск от инфаркт, инсулт и много други сърдечни заболявания.
 • Употребата на олонг има добър ефект върху здравето на кръвоносните съдове - те се подсилват от витамините и минералите, съдържащи се в чая.
 • Млечното улун също е полезно за отслабване: тоускорява метаболизма , намалява апетита и по този начин стимулира загубата на тегло. Освен това улунът може да активира липидния метаболизъм (т.е. изгаряне на мазнини).
 • Улунътподобрява настроението , помага за борба с блус, дразнене, тревожност. Чаят е полезен и при нервни разстройства или лека депресия.
 • Млякото oolongпонижава кръвната захар . Ето защо напитката се препоръчва за профилактика на диабета.
 • Чаят помага за почистване на тялото, премахване на токсините и шлаките.

Вреди

 • Има много малко противопоказания за улун и практически няма отрицателни ефекти върху здравето. Но си струва да си припомним - тази напитка съдържа кофеин и следователно ободрява. Пиенето на чай преди лягане може да предизвика безсънна нощ.
 • При злоупотреба с улун може да се появи тахикардия, треперене в ръцете и главоболие, но това се случва много рядко.
 • Чаят Oolong може да бъдепротивопоказан при бременни жени , тъй като етеричните масла в чая не винаги саполезен за плода.
 • Употребата на олонг е противопоказана за хора с разстроен стомах - язва или гастрит.
 • Също така не се занимавайте с чай за хора, страдащи от бъбречно заболяване или уролитиаза.

Съвети

 1. За да се получи максимално удоволствие от улун, е важно да се избере качествен чай. Oolong чай е винаги чай листа навити на малки топки, които се разгръща по време на процеса на варене. Сегашните добри листа от чай oolong са цели, не са счупени, без трохи и прах - обърнете внимание на това!
 2. За да може чайът да разкрие по-добре вкуса и аромата си, се препоръчва да се използва глинен, порцеланов или стъклен чайник.
 3. Ако имате възможност, използвайте пречистена или минерална вода. Водата от чешмата може да съсипе вкуса на едно питие.
 4. За да не се развалят чаят, трябва да знаете как да приготвите правилно улунния чай: за една чаша ще се нуждаете от чаена лъжичка сух продукт. Чаят трябва да се излива по никакъв начин не кипи, а водата от 70-80 градуса, да се варят в продължение на две минути (силно ферментиралите сортове отнемат около пет минути). Първата вода, в която се приготвя чайът, трябва да се източи и едва след второто пивоварене олунът да се напие.
 5. Млечният чай от улун е приемлив за варене около пет пъти и всеки път чайът придобива нов вкус и аромат.
 6. Срокът на годност на Oolong е не повече от една година . След 12 месеца, чайът губи всичките си свойства и става неподходящ за храна. Трябва да пазите чая в затворена опаковка, втъмно, сухо място. Не поставяйте улун до подправките, в противен случай чайът ще попие миризмата им и ще загуби вълшебния си аромат!

Заключение

Чай от млечен олун е необичаен чай с вкусен фин аромат и ярък кремообразен вкус. Тази напитка е не само вкусна, но и полезна: вече сте видели, че чаша олуна съдържа впечатляваща доза от витамини.

Олонг може да превърне всяко чаено парти в малък празник.