Сухари - ползи за здравето и вреда

Крекерите са не само стратегически продукт, но и любимо лечение от детството на повечето хора. Крекери със стафиди и парченца шоколад са отлично допълнение към обичайното пиене на чай, а закуски със сирене, шунка или аромат на гъби са подходящи за бърза и вкусна закуска между храненията, а неутралните крекери ще бъдат основа за сандвич. Те са лесни за приготвяне у дома, лесно се намират на рафтовете на най-малкия магазин. Защо спечелиха любовта на клиентите и каква вреда може да причини здравето?

Крекери - какво е това?

Крекерите са класифицирани катохлебни изделия с висок срок на годност . Специалната топлинна обработка на хляба го превръща в продукт, който може да се съхранява в продължение на месеци, без да губи хранителните, полезните и вкусовите си качества. В допълнение, сух хляб не е податлив на влошаване поради остър спад на температурата или повишена влажност на въздуха, сухари могат да се съхраняват за дълго време, както в тъмни и добре осветени стаи.

Исторически, основната цел на продукта естратегическа подкрепа на войските . По-рано, по време на войните и агресията, на всяка армия бяха осигурени няколко десетки килограма бисквити. В Руската империя бяха широко въведени т.нар.войски. Част от запасите бяха прехвърлени на раниците на войниците, а част от тях се намираше във вагона, окопи и землянки.

Продуктът е лесен за производство и запасите от бисквити са направени директно от самите войски, а неподходящите парчета хляб са отхвърлени. Това осигури възможност за хранене на войниците дори в най-тежките условия и по време на дълги пътувания. Крекерите все още играят голяма роля в организацията на храненето в руските войски.

Според технологията на производство тези хлебни изделия се разделят на прости и богати. Първите са сух бял, черен или сив хляб. Контролът на температурата за отстраняване на влагата от хляба трябва да се поддържа в диапазона от 65 до 70 градуса. Такива неутрални продукти могат да бъдат натрошени в трохи и да се използват като панировка или като допълнение към салатите. Продуктите от масло се произвеждат от висококачествено пшенично брашно с добавка на захар, течност, стафиди, шоколад, мак или канела. Те са отделно ястие или служат като десерт.

Ползи от крекери за тялото

\ t
 • Крекерите са добра алтернатива на хляба . Липсата на влага в продукта улеснява усвояването и усвояването на бисквитите, дава дълготрайно усещане за ситост. В диетата сухият продукт позволява добър контрол на апетита и притъпява чувството на глад.
 • Бременните жени са добре запознати с ползите от крекерите . Няколко парчета сух хляб на празен стомах помагат за преодоляване на гадене и отвращениехрана за токсикоза в ранна бременност.
 • Неутралните продукти без захар и ароматни екстракти спомагатда консолидират изпражненията . Крекерите се въвеждат активно в схеми за терапевтично хранене за всички видове чревни бактериални инвазии и ротавирусна инфекция.
 • През последните години все повече производители предпочитат ръж и овесени ядки при производството на бисквити. Те принадлежат къмдиетични храни с намалена калоричност . Освен това тези видове брашно се отличават с по-високо съдържание на витамини от група В.
 • Крутоните са незаменим продукт за хора с хронична патология на жлъчния мехур и панкреаса. Лекарите не съветват да се използват богати хлебни изделия за хроничен панкреатит или холецистит, но бисквитите за такива патологии могат да бъдат изядени.
 • Пищенки често са причината за развитието надисбиоза . Той подобрява процесите на ферментация, причинява газове и потиска растежа на здравата чревна микрофлора. В този случай бисквитите ще бъдат отличен заместител на пресния хляб.
 • Крекерите са богати на хранителни влакнини ( влакна ). Те имат пребиотичен ефект (хранителен субстрат за полезна микрофлора) и участват в повишаване на чревната подвижност.
 • Дехидратираните продукти могат да абсорбират излишната течност в лумена на дебелото черво, което улеснява храносмилането и нормализира режима на изпражненията.
 • Белите и черни хлебни трохи са богати на магнезий и калий . Тези микроелементиучастват в нормализирането на сърдечния ритъм и предотвратяват развитието на аритмии. Калият е необходим за правилния синтез на протеини от аминокиселини и нормализира водно-солевия баланс, предотвратявайки развитието на оток. Магнезият регулира нивото на кръвната захар, което го прави незаменим минерал в диетата на пациентите с диабет.
 • Храните са богати на друг важен микроелемент -йод . Повечето райони на Русия са зони с недостиг на йод, така че хората в страната трябва да бъдат по-внимателни към хранителните източници на йод. Минералът нормализира синтеза на тироксин от клетките на щитовидната жлеза и предотвратява развитието на ендемична гуша (патологично разширяване на жлезата).

Крекери за вреди

 • Продуктите с добавка на изкуствени аромати често са причина за развитието наалергични реакции . Ярки вкусове на сирене или шунка са почти винаги химически синтезирани и представляват голяма опасност за хората, склонни към алергии.
 • Добре известно ефиксиращото свойство на крекерите , които понякога не могат да бъдат от полза за тялото. Неконтролираното желание за хрускам ароматизирани бисквити може да доведе до запек и чревна обструкция.
 • Домашно приготвените бисквити често се поръсват със зехтин или друго растително масло. Прекомерната редовна консумация на такъв продукт може да доведе донезабележимо увеличаване на теглото .
 • Твърдата структура на крекерите може да причини дразнене на стените.хранопровода и обостряне на хроничния гастрит.
 • Крекери с добавена захар и захарни съставки имат висок гликемичен индекси водят до значително повишаване на нивата на кръвната захар, което е нежелателно за пациенти с диабет.

Как се използват крекери

 1. Когато се използват крекери, е важно да се помни, че трябва да се спазва водният баланс. За да не се дразни деликатната стомашна лигавица, се препоръчва да се изпие чаша вода след консумация.
 2. Изобилието на такива хлебни продукти в храната не се препоръчва. Е, ако те ще бъдат използвани като допълнителна съставка за салата или горещо ястие.
 3. Когато купувате ароматизирани бисквити, трябва да се обърне внимание на съдържанието на излишната сол или на неестествените багрила.
 4. Домашно изпечените бисквити трябва да се съхраняват в памучна тъкан при стайна температура.

Заключение

Крекерите са едни от най-бързите и най-вкусните закуски. Обикновено съхранение и приятен вкус ги правят любим с много хора, но при употребата на този продукт трябва да са наясно с мярката.