Палмово масло: ползи за здравето

Палмовото масло е най-популярното растително масло в света. Присъства в състава на млечните продукти, използва се в сладкарската промишленост, в производството на сапун и козметологията.

Ниските разходи и уникалните характеристики позволиха на този продукт да поеме40% от световния пазар на общото производство на растителни масла . Дали палмовото масло е полезно или вредно зависи от неговата степен и качество на транспорта.

Как се развива

Петролната палма идва от Африка, но за повече от век тя се отглежда на азиатския континент. Природните условия на Индонезия и Малайзия са идеални за отглеждане на палми на територията на отсечени тропически гори. В тези страни получават 85% от общото количество палмово масло на планетата.

Отглеждането на палми на плантациите изисква просто технологично оборудване и определен метод на отглеждане.

Отглеждането на палми в промишлен мащаб включва:

 1. Избор на семена от растение с първокласно съдържание на масло и добра преживяемост.
 2. Ръчно опрашване от материал, събран от най-продуктивните и висококачествени растения.
 3. Ускорена покълване на хибридни семена в лабораторията.
 4. Отхвърляне на недостатъчно развити и нестандартнизърна.
 5. Засаждане на ембриони в специален субстрат.
 6. Засаждане на 6-9 месечни растения на плантацията.
 7. Прибиране на реколтата 3 години след засаждането.

За да се запазят прашецът и препятствията срещу случайно опрашване, палмови цветя са покрити с прозрачен материал, пропускащ въздуха.

процесът на получаване

След прибиране на реколтата гроздето с маслодайна палма се доставя в конвейерния магазин, където със специално оборудване се извършва следното оборудване:

 • Стерилизация при температура 120 градуса, предотвратяваща ферментацията на зелената маса.
 • Пречистване на семена от растителни остатъци.
 • Пресоване на субстрата за получаване на сурово (червено) палмово масло.
 • Разделяне на влакна и черупки.
 • Пречистване на гроздето от примеси и получаване на масло от палмови ядки.
 • Анализ на чистотата и съдържанието на мазнини и киселини в крайния продукт.
 • Рафиниране и обезвреждане на компоненти от седименти.

Могат да се консумират само сурови или палмово масло от първото пресоване и специално почистване. Транспортирането му трябва да се извършва в резервоари от неръждаема стомана, оборудвани с инсталации с инертен газ, който предотвратява окислителната реакция.

Употреби

Палмовото масло с отлично качество, преминало през всички етапи на преработка, лесно се смесва с всички растителни и животински компоненти, е безопасно за бъдещо потребление и е включено в следните продукти:

 1. Млечни продукти: извара, твърди сирена, кондензирано мляко, извара, \ tкефир, риаженка, сметана, спрей, маргарин, сладолед, детска храна на базата на сух млечен концентрат.
 2. Сладкарски и хлебни изделия: торти, бисквити, вафли, шоколад, сладкиши.
 3. Козметични продукти: кремове, балсами, червило, сапун.

Някои видове палмови маргарини се използват в тютюневата промишленост за производството на хартиени втулки за цигари и в тежката промишленост за смазване на части от машинни компоненти.

Полезни свойства на суровия петрол

Основният или суров палмов продукт има изключителни свойства поради наличието в състава на редица витамини и микроелементи. Високата концентрация на витамин Е в масло под формата на токотриенол допринася за:

 • Намаляване на нивото на "лошия" холестерол в кръвта.
 • Образуване на препятствия на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове.
 • Забавяйте процеса на стареене на кожата.
 • Да се ​​пази от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
 • Да се ​​предотврати развитието на меланом.
 • Потискане на растежа на раковите клетки.
 • Превенция на свързани с възрастта дегенеративни заболявания.

Червено палмово масло

Наличието на голям проценткаротеноидив състава на суровото палмово масло има благоприятен ефект върху имунната система на организма.

Червеното палмово масло е много ценен хранителен продукт и принадлежи към първокласни продукти, но неговото производство е ограничено до малки партиди и има високи разходи. В голям мащаб, от масово освобождаване към хранатаиндустрията, идва в твърда, с форма на палма маса с прозрачен цвят, без вкус и без мирис и визуално напомня на свинска мазнина.

Увреждане на масло от палмови ядки

Сред учените и технолозите в областта на храните не съществува недвусмислено мнение за ползите или вредите от палмовото масло. Фалшифицирането на хранителни масла с евтино техническо палмово масло става опасно за човешкото здраве.

Нарушеният производител включва такъв продукт в състава на гранулирани зърнени храни за бебешки храни и сухи млечни формули за кърмене. Използването на нискокачествен палемов олеин с високо съдържание на наситени мастни киселини (палмитин) води до различни мутации на здрави клетки на тялото, които могат да причинят:

 • Неоплазми, провокиращи рак.
 • Потискане на абсорбцията на калций от храната, особено при децата.
 • Сърдечно-съдови заболявания.
 • Метаболитни нарушения.

Ниските разходи за производство и транспортиране на маса от палмови ядки се конкурират с животинските мазнини и натуралните млечни продукти.

На законодателно равнище в Русия няма забрана за употребата и включването на добавки от хидрогенирани палмови мазнини в състава на хранителните продукти. Според статистиката9 от 10 единици млечни продукти съдържат палмово растително масло , често без да се посочва присъствието му в съставните съставки.

Голям процент палмово масло в различнипродукти, увеличава срока им на годностдо 12 месеца , докато сладоледът не се топи, млякото не се влага, а киселото мляко се използва 6 месеца от датата на производство.

Съществуващите санкции за безскрупулни доставчици и производители са незначителни в сравнение с колосалните печалби, получени от замяната на животинските мазнини с палмово масло с лошо качество.