Боровинки - ползите и вредите за здравето

Отдавна хората събират и приготвят сладко от боровинки. Хранене плодове осигурява защита от заболявания на сърцето, кръвоносните съдове. предотвратява нарушения на кръвното налягане. спомага за борбата със стреса и депресията и поддържа нормално психическо състояние като цяло. Допустимо е да се използват пресни плодове или добавени към печени изделия, за да се правят конфитюри и компоти.

Боровинки: описание и факти

Боровинката емногогодишно растение от храстовите видове . Тъмно сините плодове са годни за консумация, имат терапевтичен ефект. Понякога културата се използва за декоративни цели.

Растението съдържа антоцианин. Това съединение от растителен произход дава на плодовете богат син цвят и неоспорими ползи за човешкото здраве.

Продуктът е в състояние да подпомогне здравето на сърцето, силата на костната и хрущялната система, здравето на кожата, възстановяването на оптималното кръвно налягане, превенцията на раковите клетки и психичното равновесие.

Приблизително 200 g плодове осигуряват 25% от дневното количество витамин С, препоръчвано от диетолозите.

Когато се използва продуктът в сладкарски изделия, кисело мляко, зърнени храни, повечето от полезните вещества се съхраняват и такива ястия не само ще бъдат вкусни, но и полезни.

Флавоноидъте съединение от растителен произход, което често има силно антиоксидантно действие. Храненето на горски плодове намалява риска от лошо здраве поради неправилен начин на живот (ниска активност, стрес, качество на храните).

Много проучвания показват, че консумирането на храни от растителен произход, като например горски плодове, намалява риска от наднормено тегло, кръвни заболявания и сърдечни заболявания. Продуктът може също да помогне за подобряване на здравето на кожата, косата, увеличаване на енергията и изгаряне на излишното тегло.

Замразяването често е предмет на експертно обсъждане. Някои смятат, че процесът на замразяване може да намали положителните ефекти и ползи за хората. Едно от проведените проучвания показва ефекта от намаляване на съдържанието на антоцианин в боровинки с 60% при съхранение на плодове в продължение на 6 месеца във фризера.
Това обаче е опровергано от някои учени и различни източници заемат противоположни позиции по отношение на намаляването на полезните свойства на храната по време на съхранението им във фризера.

Ползи от ягода

Зърната имат доказан терапевтичен ефект:

 • Поддържане на здравето на костите . Бери съдържа много минерали. Най-висок процент от дневната норма на всички минерали е манганът (повече от 16,5%). Следват мед (2,3%), калий и желязо (по 2%), както и калций, цинк, магнезий (около 1%). Потреблението на тези минерали допринасяподдържане на здравето и здравината на костите. Витамин К, съдържащ се в боровинките, играе важна роля за подобряване на абсорбцията и намаляване на загубата на калций.
 • Повишена еластичност на кожата . Колагенът е система, която поддържа еластичността на кожата. Действието му се дължи на факта, че витамин С, като основно хранително вещество, помага за предотвратяване на увреждане на кожата, например, когато е изложено на слънчева светлина, въздух и дим. Витамин С също така е в състояние да увеличи способността за изглаждане на бръчките заедно с подобряване на цялостната структура на кожата.
 • Оптимизиране на налягането . Здравото кръвно налягане се поддържа чрез намаляване на нивата на натрия в храните. Боровинките са едни от тези храни, които не съдържат натрий. Някои хора смятат, че високото съдържание на някои минерали в храната може да повиши налягането (например, калий, магнезий). Но е доказано, че употребата на продукти със съдържание на тези минерали в подходящи дози за диетични цели може да намали налягането.
 • Защита от сърдечни заболявания . Груби влакна, киселини, витамини, съдържащи се в боровинките, поддържат сърдечно-съдовата система. Той също така влияе върху способността на боровинките да понижават холестерола в кръвта. Най-добрият вариант е да се консумират горски плодове поне три пъти седмично за 200 гр.
 • Превенция на рака . Витамините от групи А и С в продукта са силни антиоксиданти, които могат да помогнат за предпазване на клеткитесвободни радикали. Растението има високо съдържание на фолиева киселина, участва в възстановяването на ДНК.
 • Подобряване на психичното здраве . Проучванията показват, че включването на боровинки в диетата намалява вероятността от когнитивни нарушения и подобрява паметта и координацията.

Противопоказания за консумация

Въпреки всички полезни свойства, съществуват някои ограничения върху употребата на продукта:

 • Алергични реакции към компонентите, съдържащи се в продукта.
 • Болест на отделителната система.
 • Болести на панкреаса.
 • Висока киселинност.
 • Заболявания, свързани с съсирването на кръвта.

Вредността се изразява и в чревни нарушения с прекомерна употреба на продукта.

За хората, които приемат разредители на кръвта, трябва да се консултирате с Вашия лекар за хранене на големи количества плодове, защото витамин К във високи дози влияе на ускоряването на кръвосъсирването.

Препоръки за употреба

Продуктът се предлага в различни видове опаковки. Трябва да изберете сладко или желе без добавянето на консерванти и стабилизатори. Препоръчително е да се купуват пресни плодове само в големи и доказани супермаркети, тъй като плодовете, събрани в райони с неблагоприятна радиационна обстановка, могат да бъдат опасни за здравето.

Съвети за включване на продукта в диетата:

 1. По-добре е да се добавят боровинки за ястияЗакуска: зърнени храни, вафли, коктейли.
 2. Чрез смесване на плодовете с блендер с добавяне на малко количество вода можете да добавите сместа към различни ястия.
 3. Изсушената ягода също е полезна, тя може да бъде добавена към печени изделия.

Заключение

Боровинките несъмнено са полезен продукт, достоен за включване в редовната диета. Когато ядете боровинки в храната, можете да се уверите, че тялото е наситено с необходимите витамини и компоненти, които предпазват от много болести.