Какво е полезно и вредно овче сирене

Приготвянето на сирене е древен занаят, чиито правила се предават от поколение на поколение. Има много технологии и рецепти за приготвяне на сирена. Процесът на готвене започва с избора на мястото, където животните ще пасат. Качеството на зелено зависи от използването на бъдещото сирене. Най-подходящ планински терен.

Смята се, че колкото е по-стар продукт, толкова по-здравословен и по-богат е неговият вкус. Производството използва мляко от едно животно или смес от няколко сорта. Един от най-полезните сортове е овче сирене. Той е богат на хранителни вещества.

Сирене от овче мляко

Овчето мляко е по-плътно и концентрирано от козе и краве мляко, поради което се използва по-често в производството на сирене. Животните дават един ден на литър течност, което е значително по-малко в сравнение с други животни. Има24 вида овце , които произвеждат мляко. Има остра миризма, поради което рядко се използва в естествената си форма. Най-популярни са млечните продукти като овче сирене.

Следните фактори влияят на качеството и вкуса на бъдещото сирене:

 1. Наследствеността на видовете животни.
 2. Хранене на животните.
 3. Територията, на която пасе овцете.
 4. Условия за съхранение.
 5. Екологичен показател за района.

За производството на сирене се изисквастриктно спазване на правилата, тъй като всяка промяна в състава води до промени в вкуса на продукта. Сиренето се приготвя с помощта на стартера. Сега производителите все повече започват да добавят краве и козе мляко.

В домашното производство на сирене билките и ароматните растения често се използват за приятен аромат. След подготовката, за пълна готовност трябва да миненай-малко 2 месеца . През това време се образува естествена кора.

Овчето сирене не притежава остър мирис, има вкусен вкус с сладки нотки.

Има видове сирена, които се произвеждат само от овче мляко, например рокфор, фета, пекорино романо.

Сиренето с твърда овца се съхранява в хладилникза период до 3 месеца . Тя трябва да бъде увита в пергаментна хартия, тя ще позволи на продукта да "диша" и няма да го остави да изсъхне. Сиренето се съхранява във фолио за не повече от 5 дни. Най-добре е да го поставите в специален саламура в пластмасов контейнер.

Полезни свойства на продукта

Хранителна стойност на млечните продукти на 100 грама продукт:

 • Протеин - 14 грама.
 • Мазнини - 28 грама.
 • Въглехидрати - 8 грама.
 • Калории -350 kcal .

Високото съдържание на мазнини и калории не означава, че консумирането на овче сирене ще развали фигурата и ще допринесе за увеличаване на теглото. Продуктът се абсорбира лесно от организма.

Овчето сирене съдържа:

 1. Витамини А, В2, В12, С, D, Е.
 2. Микроелементи: калций, фосфор, калий, натрий, сяра, магнезий, цинк.
 3. Минерални соли.
 4. Рибофлавин.
 5. Линолови, фолиеви и аскорбинови киселини.

Различните сортове могат да имат различни полезни вещества и свойства. Този индикатор зависи от добавянето на билки и растения.

В сравнение с кравето мляко овцете съдържат 3 пъти повече витамин С, 2 пъти повече желязо. Концентрацията на калций и протеини е много по-висока.

Яденето на сирене има благоприятен ефект върху функционирането на целия организъм. Той има следните свойства:

 • Подобрява храносмилането.
 • Регулира нивата на кръвната захар.
 • Нормализира метаболитните процеси.
 • Намалява загубата на тегло.
 • Подобрява зрението.
 • Укрепва мускулната маса и мускулно-скелетната система.
 • Бори се с рака.
 • Предотвратява атеросклерозата.
 • Тя подхранва тялото с енергия и жизнени сили.
 • Подобрява косата и ноктите.
 • Помага на тялото да издържи на тежки физически натоварвания.

Сиренето на овче мляко съдържа много мастни киселини, около 33%. Въпреки това, този продукт се счита за нискокалорични, тъй като мазнината бързо се абсорбира от тялото и подобрява храносмилането.

Препоръчва се овче сирене:

 1. Пациенти след фрактури, изкълчвания и навяхвания.
 2. За индивиди с непоносимост към лактоза и протеини.
 3. Възрастни хора със слабо здраве.
 4. Малки деца, бременни и кърмещи жени (в умерени количества).
 5. Пациенти с туберкулоза.

Възможни вреди и противопоказания

Сиренеовчият млечен продукт не трябва да се консумира от хора с:

 • Язва на стомаха, различни видове колити, гастрит (особено в периода на обостряне).
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система, хипертония.
 • Лоша бъбречна функция.
 • Склонност към оток от сърдечен и бъбречен произход.

Съставът съдържависоко съдържание на калий, сол и мазнина . Излишъкът от тези елементи може да доведе до влошаване на тялото. Необходимо е внимателно да се използва овче сирене. Ако има проблеми в храносмилателната, сърдечно-съдовата или отделителната система, се препоръчва да се консултирате с лекар.

Прекомерната консумация може да предизвика лошо храносмилане, обостряне на заболявания на храносмилателната система, проблеми със сърцето, повишаване на теглото.

Когато се прави диета, най-добре еда се свържете със специалист . Свойството на бързото храносмилане на мазнините е много полезно, но ако употребявате сирене безконтролно, това ще допринесе за увеличаване на теглото.

Препоръки за употреба

При приготвянето на ястия широко се използва овче сирене. Добавя се към салати (особено подходящ за гръцки), от него се приготвят студени предястия, ролки, годни за консумация кошници, вкусни сандвичи. Млечният продукт също допълва сосове и превръзки за топла, италианска паста и пица. Той е полезен при производството на брашно и сладкарски изделия. Сирената супа ще бъде чудесно допълнение към празничната маса.

Сиренето на овче мляко може да се консумиракато отделнопродукт . Той е подходящ като закуска за вино, особено за бяло сухо. В комбинация с орехи, плодове, сушени плодове и мед, се оказва вкусна чиния.

Сиренето на овче мляко има набор от полезни вещества и свойства. Натуралният продукт има положителен ефект върху работата на целия организъм. Умерената употреба допринася за лечението на много заболявания и заболявания. Въпреки това си струва да бъдете внимателни, тъй като при прекомерни количества продуктът може да увреди здравето на тялото.