Валериан таблетки: полезни свойства и вреда

Валериановите таблетки са жълти, кръгли таблетки, съдържащи висока концентрация на сух екстракт от лечебно растение валериана.

Това лекарствено растение имаседативно действие върху нервната система , помага за справяне със стреса и нормализира съня. Като правило, хапчетата с валериани пият курса, така че тялото има кумулативен ефект и удължава благоприятния им ефект след преустановяване. Въпреки това е необходимо да се спазва мярката, за да не се навреди на тялото.

Обща информация

Една таблетка валериана съдържаот 20 до 40 mg активна съставка . Има форми на освобождаване с високо съдържаниедо 200 mg . Също така помощно средство в таблетката съдържа магнезий, калций, желатин, натрий и картофено нишесте.

Таблетките се предлагат в блистерна опаковка от 10 броя и в буркан от 50 броя. Valeriana officinalis, или обикновено се нарича котешка трева, има умерено успокояващо действие върху тялото, тъй като съдържа етеричното масло - сложна комбинация от изовалеринова киселина и борнеол.

Ако пиете 1-2 таблетки наведнъж, моменталният ефект няма да дойде. Валерианата трябва да се пиедневно 3 пъти дневно , за да се създаде стабилен седативен ефект. Въпреки това, ако веднъж пият 600-800 мг, тогаваслед два часа ще настъпи лек седативен ефект.

Валерианните таблетки имат:

 1. Инхибиране на процесите в мозъчната кора.
 2. Намалява възбудимостта на централната нервна система.
 3. Васкуларна дилатация.
 4. Бавен сърдечен ритъм.
 5. Активирайте стомашно-чревната лигавица.
 6. Увеличаване на производството на жлъчна секреция.

Ползи от валерианни таблетки

Валериановите таблетки се приемат като отделен курс или заедно в терапия за лечение на заболявания, за да се получи по-добър терапевтичен резултат.

Лекарството е предназначено за:

 • Стрес и безсъние . Също така всички форми на депресия и нервно натоварване. При дълготрайно приемане, налягането, причинено от депресия на нервната система, се нормализира, а честотата на пулса и сърцето намаляват. Общото психическо състояние се връща към нормалното и преминава състоянието на постоянна лека тревожност.
  Процесът на заспиване е по-бърз във времето, а качеството на съня и фазите му се подобряват. Проблеми с хроничното безсъние изчезват до две седмици.
 • Мигрена и главоболиепреминават . За хората, които зависят от метеорологичните условия, реакцията на организма върху спада на налягането, температурите и промените в атмосферната среда се намалява.
 • Проблеми с централната нервна система и съдова дистония . Ефективен при лечение на психични заболявания в ранен стадий и недостатъчно кръвообращение в малките съдове на крайниците.
 • Нарушаване встомашно-чревния тракт . Намалява плавните спазмимускулите и намалява чревните колики, увеличава секрецията на стомашния сок.
 • Бъбречна недостатъчност . Включено в комплексната терапия.
 • Подобрява сърдечно-съдовата функция . Разширява стените на кръвоносните съдове и укрепва стените им, подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане и подобрява сърдечната функция.
 • С напрежение преди предстоящото вълнуващо събитие: изпит, представяне и др.

Валерианните таблетки подобряват общото благосъстояние и, ако е известна датата на предстоящото вълнуващо събитие, е необходимо да започнете да я приемате за 2-3 седмици, за да се чувствате спокойни и уверени до определена дата.

Щети от вземане на валериана

Валериановите таблетки са нетоксични, нямат почти никакви странични ефекти, тъй като тяхната основа са естествени растителни суровини. Не можете да надвишавате дневната доза и да спазвате правилата за прием.

Валериановите таблетки трябва да се приемат с повишено внимание:

 • В случай на непоносимост към един от компонентите на лекарството, което може да предизвика алергична реакция.
 • Детска възрастдо 12 години . В по-ранна възраст може да се приема само след назначаването на педиатър.
 • Хората на възраст над 60 години трябва да приемат лекарството предпазливо и само след консултация с лекар.
 • Липсата на ензими в организма от захароза и лактоза, както и нарушаване на абсорбцията им от червата.
 • При заболявания и нарушения на черния дроб и жлъчния мехур.

С предозиране на лекарство,възникват:

 • Слабо общо инхибиране, придружено от летаргия и сънливост.
 • Появата на гадене, киселини в стомаха, тътен в стомашно-чревния тракт и дискомфорт от усещане за тежест в стомаха.
 • Необходимо е да се внимава, когато се консумират алкохолни напитки и успокоителни. Валерианните таблетки умножават ефекта от тях.
 • Запек може да възникне при продължителен прием, надвишаващ времето на курса.
 • Ефективността намалява и се появява мускулна слабост, която не изчезва веднага след преустановяване на употребата на лекарството.

Съвети за правилна употреба

Правила за вземане на валерианови таблетки:

 1. Таблетки, взети преди хранене.
 2. Необходимо е да се пие само обикновена вода.
 3. Таблетките не дъвчат, а поглъщат цели.
 4. Брой таблетки за единична доза: 2-3 бр.
 5. Курсът продължава от 2 седмици до 1 месец.

Също така, валерианови таблетки могат да се приемат по време на бременност, ако няма ограничения от страна на лекуващия лекар. Те намаляват спазма на гладките мускули, са ефективни в случай на заплаха от аборт и подобряват общото психо-емоционално състояние.

Когато приемате лекарство, бъдете внимателни, когато шофирате, което изисква бърза реакция и повишено внимание.

При продължителна употреба на лекарството неговият благоприятен ефект намалява, тъй като чувствителността на организма към основното вещество намалява.

Да не се пиевалериана с махмурлук. Когато се погълне, той взаимодейства с продуктите на разпада на алкохола и обратно, засилва действието му. Той също причинява чревно разстройство, увеличава спазмите и увеличава главоболието.

Заключение

Таблетките на валериана са пристрастяващи и, ако внезапно се прекратят, могат да доведат до отрицателни реакции от организма. Приемането на курса трябва да бъде завършено постепенно намаляване на дневната доза.