Озониране на водата: ползите и вредите

В съвременните условия, преди да се позволи консумацията на прясна вода, тя трябва да бъде почистена от елементи, които влияят неблагоприятно на човешкото здраве. Най-често почистването се извършва с калиев перманганат и хлор. Има и друг метод, който функционира повече от век - озониране на водата.

Чрез пречистване с хлор или калиев перманганат водата достига до потребителите, които не са достатъчно обработени с метали и други вредни химични елементи, или в състава присъстват остатъчни реагенти.

В резултат на това водата се счита за условно питейна или подходяща само за технически цели. Чрез озониране водата се доставя на потребителите по-чиста, прозрачна и без примеси.

Какво представлява озонирането на водата?

Такъв елемент от химическата периодична таблица, тъй като озонът е форма на кислород, който е в активна операция. Озонът е най-силният окислител , който предизвиква дезинфектант. Ето защо, използването на озон в пречистването на водата гарантира елиминирането на всички метали, вирусни бактерии, които са включени в неговото съдържание.

Озонизацията на вода е метод за приготвяне на вода за консумация от човека безвредно пречистване . Процесът отнема малко време и не се изискват допълнителни реагенти или материали. Чрез озониране във вода се поддържа киселинно-алкален баланс, необходим за хората. Този метод е абсолютно екологичен, не уврежда човешкото здраве и околната среда.

Необработената вода обикновено съдържа преобладаващо количество метали, чрез химични реакции с озон, те се окисляват и напълно се елиминират. Бактериите, съдържащи се във вода, вирусни инфекции или микроби се унищожават от дезинфекциращите свойства на елемента. Този резултат не може да се повтори с хлор или манган.

Най-често озонирането се използва при третиране на вода от подземни и външни източници за по-нататъшна употреба при консумация от човека. Растенията за производство на питейна вода в опаковки предпочитат този метод. Водата става подходяща за пиене, тя е присъща кристално чиста и прозрачна, няма миризми и чужди аромати.

Как работи озонираната инсталация?

Процесът на пречистване на водата с озон преминава през няколко етапа:

 • Окисляване на примеси и железосъдържащи елементи, дезинфекция и елиминиране на бактерии и вируси.
 • Филтриране на остатъци от окисляване, което е варовикова утайка.
 • Допълнително пречистване на водата с използване на филтър с активен въглен.

Обезщетениеозониране на водата

 • Озонътдейства незабавно , като окислява металите във водата и убива вредните микроби и бактерии. Това отнема само няколко секунди и ефектът няма да го накара да изчака дълго време, така че дори течаща вода от чешмата може да претърпи озониране.
 • Озонът най-добре от всички други реагенти се справя сунищожаването на вредни микроби и гъбички в ода, включително вируси и спори на растенията.
 • Когато озонира водата, остатъкът от реактива се превръща в кислород, който насища водата и я прави изключително полезна за консумация от човека.
 • При пречистването на тръбопроводната вода озонътелиминира чужди миризми и вкусове .
 • Употребата на озон по време на пречистването допринася запремахването на киселинносттаи прави неутрална вода.
 • В процеса на озониране всички полезни микроелементи, необходими за човешкото тяло, се съхраняват във вода.
 • Озонираната вода имаположителен ефект върху метаболизма , ускорява обмяната на веществата, насърчава загубата на тегло, оксигенирането на организма и също така има положителен ефект върху черния дроб, бъбреците и пикочната система.
 • Употребата на озонирана вода често се използва при лечението на много заболявания, като астма, язва на стомаха, анемия, херпес, гинекологични заболявания, артрит и артроза, подагра.

Вреден ефект от озонирането на водата

Ползите от използването на озон за пречистване на водата са много големи, но има и недостатъци. Например, аководата съдържа фенолни съединения, водата на изхода не може да бъде напълно безопасна. В такива случаи се извършва допълнителна обработка. Тъй като озонът е най-силният окислител и сам по себе си много опасен, превишаването на дозата на дадено вещество може да повлияе неблагоприятно на човешкото здраве.

Продължителното излагане на озон върху човешкото тяло може да развие патологични нарушения в дихателната система . Следователно, това вещество трябва да се използва с изключително внимание. Недостатъците са и високата цена на озоновите филтри. Ако водата е силно замърсена, ще отнеме няколко пъти повече време за почистване.

Как да се използва правилно озонираната вода?

Няма определена доза при употребата на озонирана вода, като най-важното е да се спазват пропорциите и необходимото количество вещество. Затова можете да го пиете в неограничени количества. Най-добре е да се използва чаша пречистена вода сутрин на празен стомах и един час преди всяко хранене.

Ползите от озонираната вода се запазват за малък период от време, поради което се препоръчвада се консумират веднага след процеса на пречистване на озона .

По този начин озонирането на водата е един от най-ефективните и безопасни методи за пречистване и дезинфекция на водата. Поради силните окислителни свойства, металите, микробите и инфекциите се разрушават във водата, което може да има пагубен ефект върху човешкото здраве.

Озонирането се прилага както при производството.бутилирана питейна вода и в пречистването на водопроводната вода. Озонираната вода има много полезни свойства, които благоприятно влияят на човешкото здраве. Въпреки това е необходимо да се спазва правилната доза на веществото, за да не се превърне ползата в увреждане.