Вредно за здравето увреждане на водата

Някои здравословни проблеми, чести повреди на водопроводни инсталации или перални машини, както и измет в каната или тиганите показват, че водата идва от водопроводната мрежа. Каква вода е трудна и колко вредна за човек?

Каква вода се нарича твърда?

Счита се, че твърдата вода съдържа високи концентрации намагнезийикалций . Тези минерали попадат във водата по време на движението му под земните пластове. Ако пътят й премина през земи, наситени с калций и магнезий, тя става твърда, а в други - мека.

Твърдостта на водата може да бъде временна или постоянна, в зависимост от нейния минерален състав. Временна твърдост се получава, когато във вода има водоразтворими соли: магнезиеви и калциеви бикарбонати. Те се утаяват по време на кипене и на стените на каната се появява бял цвят.

Ако в състава присъстват неразтворими соли (хлориди и сулфати), водата ще бъде твърда дори след топлинна обработка. Когато се използва, соли покриват вътрешните органи на човек с филм, който може да причини различни патологии в тялото.

Увреждане на твърда вода

 • Когато се използват , домакинските уреди и различните уреди бързо се разрушават .
 • Потреблението на продукти за миене на съдове се увеличава, тъй като сапунът просто не го правище се разпенва и няма да може да измие добре замърсяването.
 • При водопроводните инсталации и съдовете могат да останат разводии физиологичен разтвор . Трудно е да се измие от чиниите, а тръбите започват да се влошават по-бързо.
 • Електрическите уреди, използвани за подгряване на водата, се провалят по-бързо порадинатрупването на скала в него .
 • Облеклото и другите неща, които са били измити в такава вода, губят яркостта си, могат да се появят петна и петна. Те ще бъдат трудни за измиване. Самата тъкан става по-груба, по-твърда, губи издръжливост.
 • При топлопроводи мащабът се натрупва в дебел слой, като по този начин се намалява подаването на топла вода към батериите.
 • При използване на твърда водасе появяват кожни проблеми : изсъхва, неговите естествени защитни механизми отслабват, възникват възпалителни процеси, обриви, раздразнения и зачервяване. Често това се дължи на сапунена шлака, която се образува на повърхността на кожата и запушва порите.
 • Косата и скалпа страдат : сухота, сърбеж, често се появява пърхот, косата става скучна, лошо измита и може да започне да изпада. Това се дължи на факта, че сапунният филм се отлага върху скалпа и косата и е труден за измиване.
 • Увеличава вероятността и развитието науролитиаза . Камъните в бъбреците и черния дроб се образуват бързо, тъй като тялото просто не разполага с време за бързо отстраняване на такъв обем соли от тялото. На първо място, това е опасно за хората, които са предразположени към образуването на камъни в бъбреците и черния дроб.
 • Постоянноупотребата на вода с магнезий и калций води до риск от атеросклероза поради блокиране на кръвоносните съдове.
 • Магнезиевите соли в случай на прекомерно поглъщане на тялото влошават функционирането на нервната и сърдечната системи.
 • Особено чувствителни към вредното въздействие на кожата на бебетата от твърда вода. Къпането на дете в такава вода често ги кара да развият атопичен дерматит(екзема), защото водата прекъсва естествената бариера на кожата, изсушава го и отваря пътя за алергени, бактерии и вируси. Първо, новородените до три месеца са в рисковата зона - рискът от екзема се повишава до 90%.
 • Във водата, богата на соли,храната се приготвя по-дълго . В резултат на това храната няма да може да се абсорбира нормално от организма, протеинът няма да се абсорбира и могат да възникнат проблеми със стомашно-чревния тракт.
 • Във вода с излишък от сол, напитките и храната са безвкусни.
 • Водата с магнезий и калций оказва отрицателно въздействие и върху домашните любимци, като е възможно появата на уролитиаза. Ако котките и кучетата често се измиват в такава вода, състоянието на кожата и козината им ще се влоши.

Не забравяйте, чемеката вода също не е особено полезна . Удобно е да го използвате, когато миете и миете, домакинските уреди няма да се влошават от него. Въпреки това, с продължителната му употреба е възможно развитието на различни заболявания: кариес, гастрит, дуоденална язва или стомашна язва, хипертония. Питейната вода съдържа определена концентрация на минерали, които не превишават показателитенорми (според SanPin и ГОСТ, питейната вода трябва да има твърдост не повече от 7 mmol /l).

Как сами да намалите твърдостта на водата?

Вкъщи е напълно възможно да се намали самостоятелно твърдостта на водата. Най-лесният начин е да използвате филтър, който ще изчисти водата от излишните минерални соли и ще направи водата подходяща за пиене и готвене.

След това водата трябва да бъде сварена, което ще го освободи от определена доза минерали.

За да се гарантира, че домакинските уреди не се влошават поради вода с лошо качество, е необходимо да се закупят специални прахове и продукти, които ще омекотяват водата по време на миене и миене на съдове. Такива средства не са подходящи за омекотяване на питейната вода.

Най-удобният, но същевременно скъп метод за омекотяване на цялата вода, влизаща в къщата, е да се инсталират филтри с обратна осмоза (мембранни филтри, използвани в предприятията за пречистване на бутилирана вода).

Заключение

Твърдата вода представлява заплаха за здравето на хората и техните домашни любимци, както и за оборудването и уредите, което намалява техния живот и увеличава разходите по време на експлоатацията. Колкото по-скоро човек предприеме мерки за смекчаване на водата, толкова по-бързо ще се освободи от ненужни проблеми.