Гроздов оцет: полза, вреда и начин на използване

Гроздов или балсамов оцет е изискана подправка, която може да разнообрази вкуса на всяко, включително най-изтънченото ястие. Този сос се използва при приготвянето на гурме ястия, както и като основна храна в средиземноморската диета.

Гроздов оцет - какво е това

Така че, за начало, нека да разберем от какво е направен този сос. Както може да се досетите от името, основата на гроздов оцет е грозде (като правило, бели сортове), или по-скоро, гроздова каша (или гроздов сок). Защо при споменаването на този продукт да използвате думите „балсамик“, „балсамик“?

Това е пряко свързано с метода за приготвяне на соса. Оцетът еферментирал гроздов сок , но балсамовсок от грозде, сварен до дебелина , който има консистенция на сироп и отлежава в продължение на много години в специални дървени бъчви, се нарича балсамов.

Като правило, по време на процеса на готвене към балсамика се прибавя цял куп различни подправки и подправки, което придава на соса невероятен, изискан вкус. В Италия, в родината на тази изтънчена рецепта, всеки производител използва свой собствен набор от подправки, който се държи в най-строга увереност. Известно е обаче, че за да се придадат различни ароматиизползване, например, мед, цитрусови плодове, плодове.

Балсамът от древни времена се счита за лекарствен и невероятно здрав продукт (тези свойства обясняват името на соса; в епохата на Възраждането богатите италианци използват балсамов оцет като лекарство, балсам). И наистина е богат на витамини и минерали, които насърчават здравето и подобряват благосъстоянието. За ползите от италианския оцет - по-долу.

Полезни качества на балсамика

 • На първо място, заслужава да се отбележи, че продуктът съдържаизключително голямо количество аскорбинова киселина , което, както е добре известно, е много полезно за имунитета, тъй като многократно увеличава защитните функции на организма.
 • Витамин А , или ретинол, укрепва костите и ставите, както и предотвратява загубата на зрението и развитието на различни очни заболявания.
 • Функциите, подобни на ретинол, се изпълняват от елементи катокалций и фосфор , които също се съдържат в балсамов в достатъчни количества. Те намаляват крехките кости и укрепват мускулно-скелетната система.
 • Калий и магнезийса необходими за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, за укрепването на сърдечния мускул и кръвоносните съдове и за нормализирането на кръвното налягане.
 • Балсамик също помагада понижи нивата на холестерола в кръвта , като по този начин подобрява притока на кръв и значително намалява риска от застой на кръвта и кръвни съсиреци.
 • Гроздовият оцет е богат наестествени антиоксиданти-вещества, които забавят стареенето и износването на тялото и вътрешните органи, както и борбата с развитието на злокачествени тумори. В допълнение, антиоксидантите спомагат за удължаване на младостта на кожата, за поддържане на нейното здраве и еластичност.
 • Желязо и мед , присъстващи в състава, участват в синтеза на червени кръвни клетки и червени кръвни клетки; В резултат на това се повишават индексите на хемоглобина в организма и се намалява рискът от желязодефицитна анемия.
 • Балсамовият оцет е изключително полезен застомашно-чревния тракти за цялата храносмилателна система. Той подобрява храносмилането, подпомага почистването на червата от токсините и токсините, е отлично средство за превенция на стомашни разстройства и заболявания.
 • Подобрява метаболизма , като по този начин увеличава степента на загуба на мазнини и загуба на тегло и забавя процеса на образуване на липидния слой в организма.
 • Витамините Вв състава са полезни за здравето на нервната система, подобряването на психо-емоционалния фон и нормализирането на моделите на съня. Помощ при нарушения на умствената дейност, ниско настроение, апатия и депресия.
 • Балсамовият оцет подобрява както външния вид, така и състоянието на кожата, косата и ноктите, благодарение на токоферолите, съдържащи се в.
 • Гроздовият оцет може да се използва катосъставка за козметични маски- продуктът има анти-стареещи и антибактериални свойства, забавя стареенето на кожата и подобрява състоянието и външния му вид,спомага за намаляване на производството на себум и следователно предотвратява възникването на възпаления и пъпки.

Възможна вреда

 • Разумно е сосът да се използва за хора, страдащи от висока киселинност на стомаха, както и заболявания на венците и зъбния емайл. При наличието на гастрит и пептична язва, оцетът също може да бъде противопоказан.
 • В някои случаи балсамикът може да предизвика алергична реакция.

Препоръки

 1. Как да изберем правилния балсамов оцет? Първо, трябва да се обърне внимание на консистенцията: истински балсамов ще бъде доста дебел, по-дебел от зехтин. Цветът на продукта е наситен-тъмен. Също така, като правило, италианският балсамик се продава в контейнери от100 мл . Също така бъдете подготвени за факта, че цената на гроздов сос може да надвиши5000 рублиза малка бутилка - тази цена се дължи на сложния метод на подготовка и стареене на продукта.
 2. Най-добре е да се използва балсамик при готвене на италиански ястия, обличане на салати с морски дарове, сирене или зеленчуци. Можете също да сервирате месни ястия с балсамов сос. Продуктът ще превърне вкуса на всяка храна и ще даде изтънчени и изискани нотки.

Заключение

Балсамов оцет - продукт, който може да превърне вашите идеи за готвене. Той има невероятен, незабравим вкус и трансформира всяко ястие. Но това не е демократичноцената може да изплаши някои потребители.