Артишок - полза и вреда

Артишокът е съставка в много европейски, италиански, испански и американски ястия. В Русия това растение не е познато на много хора. Независимо от това, трябва да се отбележи, приятен вкус на артишок, подобно на вкуса на ореха, неговото ниско калорично съдържание, както и полезни свойства, които са полезни за човешкото тяло.

Какво е това

Артишокът е многогодишно растение от семейство Compositae. Има месести листа, събрани в изхода. Друго име за артишок е цинара ( Cynara scolymus ), което означава латински „трънливо цвете“. И наистина, незрелите розетки от растения, които се използват в готвенето, наподобяват астровите пъпки, които не са напълно развити, или зелени пъпки с дебели люспи.

Югозападна Европа се нарича родно място на артишок. Днес обаче се отглежда в почти всички страни. Растението предпочита топъл климат и умерена влажност, но може да издържи на температурни колебания и дори леки студове. Известни са повече от140 вида артишок , но 40 от тях имат специална стойност. А популярен сорт е бял гигант артишок.

Полезни свойства

Всички части на растението имат полезни свойства, но само плодовете се използват за готвене, а плодовете, корените и листата се използват в медицината. Съставът на артишок включва голям брой полезниелементи, най-ценните от които са:

 • Витамини от групи B, C и P.
 • Фолиева киселина.
 • Органични киселини.
 • Бета-каротин.
 • Калций.
 • Калий.
 • Фосфати.
 • Желязо.
 • Инулин.

Освен това растението е богато на танини, фибри и флавоноиди. Именно този богат състав обяснява благотворното въздействие върху човешкото здраве и емоционалното състояние.

Полезни свойства:

 • Превенция на рака : артишокът съдържа рутин и кварцин, които намаляват растежа на раковите клетки, като по този начин тези вещества приличат на химиотерапевтични лекарства, но нямат такива очевидни странични ефекти.
 • Възстановяване на увредени чернодробни клетки и тяхната защита от токсични вещества : храни и лекарства, от които артишокът е компонент, се препоръчват за хора с чернодробни патологии, както и здрави за профилактика.
 • Укрепване на имунитета : минералите и витамините, които са част от него, спомагат за укрепване на имунната система, повишаване на хемоглобина и отстраняване на токсините от тялото, в резултат на което рискът от инфекциозни заболявания е значително намален.
 • Нормализация на жлъчния мехур : яденето на артишок регулира производството на жлъчката, намалява риска от холецистит.
 • Благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система : редовната употреба на растението намалява нивата на захар и холестерол, намалявайки до минимум риска от инсулт, инфаркт, хипертония иатеросклероза.
 • Подобряване на храносмилането : високото съдържание на фибри нормализира стомашно-чревния тракт, който елиминира запек и газ, намалява риска от развитие на заболявания (включително тумори) на стомашно-чревния тракт.
Освен това антиоксидантите в продукта и аскорбиновата киселина спомагат за подобряване на външния вид и забавят процеса на стареене. Ниското съдържание на калории (28-47 KCAL на 100 g от продукта) прави „бодливите цветя“ отлична съставка в диетичните ястия.

Вредни свойства и противопоказания

Както всеки продукт с високо съдържание на микроелементи, артишокът има свои противопоказания. Освен това трябва да знаете в каква форма продуктът е безопасен и годен за консумация от човека. Това е, в някои случаи, растението може да донесе не добро, но вреда.

Вредни свойства:

 • Влошаване на кърменето : използването на „трънливо цвете“ потиска освобождаването на мляко, следователно е противопоказано при кърмещи жени.
 • Свръхзрелите плодове са токсични : отворените розетки с кафеникави листа съдържат токсини, което означава, че не трябва да използвате артишок в тази форма.
 • Разкъсаният артишок поглъща вредни вещества от околната среда : това свойство обяснява препоръката продуктът да не се съхранява повече от 3 дни, следва да се добави, че след този период растението също започва да губи вкус и приятен аромат.
 • Суровият продукт може да предизвика нежелани реакции : поради индивидуалностнепоносимост може да се появи диария, киселини, гадене, коремна болка и газове.
 • Намаляване на кръвното налягане : ако има хипертония при човек, този ефект ще бъде полезен, но за човек, който страда от хипотония, продуктът е противопоказан.

Струва си да се отбележи, че продуктът е противопоказан и за деца под 3-годишна възраст, бременни жени, хора с патологични състояния на храносмилателната и пикочната система.

Приложение

"Spiny Flower" се използва широко в готварството, домашната козметология, фармакологията и традиционната медицина. В фармакологията се използват негови екстракти и екстракти. Също така, продуктът е компонент на някои лекарства под формата на таблетки.

В готвенето

Малките млади плодове от артишок са много подходящи заприготвяне на салати и закуски . По-големи (но не отворени) - за приготвяне на основни ястия. Може да се добави към омлети, сладкиши и сосове. Продуктът може да се приготви по какъвто и да е начин - запържва се, пече, вари и се запазва.

Преди приготвяне плодът трябва да бъде обелен. Първо, отстранете външните листа, те са дебели и груби. Вътрешните нежни листа не могат да бъдат напълно отстранени, а само нарязани, за да се освободи леко ядрото. Villi трябва да бъдат отстранени от останалите листа.

Пресните продукти трябва да се съхраняват в хладилникза не повече от 3 дни . Ако поставите артишок във вода с лимонов сок или оцет, срокът на годност се увеличава до 7 дни.

В народната медицина и козметологията

В традиционната медицина се използват инфузии, отвари, сокове и чай от "бодливото цвете". Инфузиите се използват за лечение на заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, запек и подуване. Сок - за лечение и профилактика на заболявания на устната кухина, запек и импотентност. Чай - с диабет и чернодробно заболяване.

Отварата от коренитесе използва за понижаване на холестерола и за нормализиране на сърдечната функция. За приготвяне на бульон, 2 супени лъжици сухи корени се наливат с 1 литър вряща вода, изтегля се за около час и след това се филтрира. За да се използва този бульон се препоръчва3-4 пъти на ден, 100 мл .

В домашната козметология се използват отвара от артишок и маски с неговото добавяне. Тези продукти са подходящи за грижа за кожата и косата.

Артишок - растение с приятен вкус и аромат . Неговите полезни свойства се използват не само в традиционната медицина, но и в официалната фармакология. За хора, които нямат противопоказания за употребата на "бодливи цветя", този продукт ще бъде отличен инструмент за поддържане на здравето и младостта.