Дуриан - ползи и вреди за тялото

Екзотичните плодове и зеленчуци вече не са редки на рафтовете на руските магазини. Днес можете да поръчате всеки интересен продукт чрез интернет, а след няколко часа можете да се насладите на "странно" ястие. На изслушването и такъв плод като дуриан. Кой е този човек "с дяволски мирис и божествен вкус"?

Какво е дуриан?

Това е екзотичен плод, който е едно от първите места по популярност. Растението е често срещано в топли азиатски страни. Най-често на дурианците се предлага да опитат за туристи вТайландилиИндия . Красиви, вечнозелени дървета могат да произвеждат плодове с тегло до осем килограма.

Този странен плод имаоколо 30 вида . Но неговата миризма и външен вид могат да се помнят дълго време. В страните от Югоизточна Азия има легенда за произхода на дуриан. Преди много хиляди години, персийският цар се влюбва в красива красота, която не отвръща. Владетелят поиска помощ от съветника. Той на свой ред даде на царя вълшебен плод.

Когато красотата го е яла, тя е лудо влюбена в нея и се появява бонус за владетеля. Кралят беше толкова щастлив, че забрави да благодари на спасителя си. Магьосникът се разсърди и омагьоса плода. Когато владетелят се нуждаеше от нова порция от този чудотворен продукт, той видял, че на клоните имаше трънлива „буца“, която растеотвратителна миризма. Хвърляйки този плод на земята, царят осъзнал, че той остава неизменно красив отвътре и "го нарича дуриан".

Но местните твърдят, че плодът имаразлични вкусови асоциации . Някой твърди, че това е смес от банан, ананас, манго и ванилия, някой казва, че изглежда като орехово-сирене, а някой е сигурен, че това е комбинация от сладолед, райска ябълка, пикантни подправки и лук. Но за миризмата на всички хора мнението е едно - то е непоносимо. В Азия има такива забранителни знаци, които изобразяват зачеркнат дуриан. Това означава, че входът в стаята с този плод не е разрешен.

„Ароматът“, излъчван във въздуха, няма аналози в света, трудно е да се отървем от него. Миризмата на гнила риба, в сравнение с дуриан, има много приятен аромат. Всичко това се отразява на факта, че не е подложен на дългосрочен транспорт и съхранение. Затова дуриан често може да бъде намерен в сушена и консервирана форма.

Полезни свойства на плодовете

Въпреки всички отрицателни характеристики на дуриан, това е склад на полезни вещества. Започнете с органична сяра. Изненадващо, този плод е единственият ядлив продукт, който съдържа този жизненоважен елемент за човешкия микроорганизъм. Тази сяра се абсорбира добре, тя е важна част от много протеини, инсулин и антиоксиданти.

Дуриан позволявада поддържа баланса на захарта в кръвта на изискваното ниво . В допълнение, много микроелементи "бодливи"плодовете ви позволяват да отделяте токсини и вредни радиоактивни вещества.

Много растения се опитват да използват максимално. В случая на дуриан не само плодовете се считат за полезни, но листата и кората. Например вани с листа от това растение се считат за лечебни и тонизиращи. А отвара и инфузия помогне да се отървете от възпаление на кожата и сърбеж. Пулпа от листата е ефективен антихелминт. Факт е, че едно вечнозелено дърво съдържа серотонин и синапено масло.

Ако говорим за вече известни минерали и микроелементи, съдържащи се в дуриан, тогава можем да направим подобен списък:

 • Калий.
 • Натрий.
 • Калций.
 • Фосфор.
 • Магнезий.
 • Желязо.
 • Мед.
 • Манган.
 • Цинк.

Ако говорим за витамини, тогава дурианът е вид диетична добавка Complevit, само по-естествена:

 1. Бета-каротин.
 2. Тиамин.
 3. Рибофлавин.
 4. Витамин РР.
 5. Пантотенова киселина.
 6. Пиридоксин.
 7. Фолиева киселина.
 8. Аскорбинова киселина.

Важно е 100 грама продукт да съдържа много тези хранителни вещества, а един среден плод ще спомогне за запълването на ежедневния им дефицит. Ако говорим за хранителна стойност и изчисляване на BJU, тогава следните данни ще помогнат:

 • 5 g - протеини.
 • 3 g - мазнини.
 • 3 g - въглехидрати.

Не отричайте факта, че плодът съдържамного вода и растителни диетични фибри . Хората, страдащи от сърдечни и нервни заболявания,Оптичните ще имат полза. Бактерицидните свойства и естрогените, съдържащи се в плода, имат положителен ефект върху половата функция. Често те се използват за увеличаване на вероятността от зачеване. В допълнение, дуриан ще бъде полезен на пушачите "с опита." Умерената употреба на този плод ви позволява да изчистите дихателните пътища и белите дробове на токсините.

Поради калорийното си съдържание дурианът е доста значителен. Ако го ядете за закуска, усещането за глад няма да посети до вечерта. В Азия плодовата каша се счита за деликатес. От него се правят сладко, сосове и дори сладолед.

Увреждане на тялото

Въпреки полезността на дуриан, той има значителни противопоказания. Струва си да си припомним едно от важните правила: за първи път този екзотичен плод трябва да се изпитва на малки порции. Това е необходимо, за да се намали риска от отравяне, тъй като различните традиционни навици на вкуса влияят върху вътрешното състояние на храносмилателната система. Има и редица точни противопоказания:

 • Не е възможно използването на дуриан в комбинация салкохолни напитки . Това е изпълнено със силно оригване и неприятно "изпарение" със симптоми на отравяне. Пиенето може да бъде няколко часа след получаване на плода.
 • Високо кръвно налягане . Хипертоничните пациенти не трябва да злоупотребяват с този плод, тъй като съдържа вещества, които значително увеличават налягането.
 • Алергия . Хората, изложени на алергени, трябва да бъдат внимателни, когато използват дуриан.
 • Инсулин-зависима . В допълнение към хранителните вещества, той съдържа много захар. Затова диабетиците могат да ядат плодове само след консултация със специалист.

Друго важно свойство на дуриан, то провокира голяма жажда, както след инжекциите с анестезия. След пиенето се появяват симптоми на лека интоксикация, слабост и сънливост. И разбира се, трябва да знаете мярката. Твърде много плодове в едно хранене няма да са от полза за тялото, а напротив, ще доставят само дискомфорт.