Покварени овес - ползите и възможните вреди

Поникналите зърнени култури съдържат голямо количество витамини и микроелементи. Общата концентрация превишава съдържанието им в пресни зеленчуци. Яденето на покълнали зърнени храни допринася за ефективното почистване на тялото, за заздравяването, за попълването на енергийните разходи.

В състава са налице:

 • Растителни влакна.
 • Сложни аминокиселини.
 • Микроелементи.
 • Антиоксиданти.
 • Ензими.

В фазата на поникване всички протеинови съединения са в най-активната фаза. През този период те най-добре се абсорбират от тялото, имат максимални лечебни свойства.

Ползи и ползи

Като средство за традиционна медицина покълналите семена от овес имат предимство пред медицинските методи.

Ползата от яденето на покълнали семена е по-ценена от по-възрастните хора. Поради възрастовите особености на организма, комплексът от витамини и микроелементи, съдържащи се в семената, помагада изчисти кръвта от холестерола , намалявайки риска от образуване на тромби. Възстановената циркулация на кръвта води до по-добро насищане на организма с кислород, което повишава обменните реакции. Метаболизмът се активира, излишните мазнини са изчезнали, имунитетът е засилен.

В по-голяма степенТози лечебен ефект се усеща от хора, претърпели тежки наранявания, отслабени от болестта и претърпели рехабилитация след химиотерапия.

Един балансиран състав на микроелементите ще бъде полезен за младите хора:

 • Калиятнасърчава растежа на ноктите, косата и зъбния емайл.
 • Магнезиятвъзстановява сърдечния ритъм.
 • Цинкътнасърчава мозъчната дейност, стабилизира хормоните и има противовъзпалителни ефекти.
 • Медътучаства в синтеза на колаген, който придава на кожата еластичност.
 • Силиконътпредотвратява развитието на костни заболявания, предпазва кръвоносните съдове от холестеролните слоеве.
 • Кобалтима положителен ефект върху функцията на панкреаса.
 • Манганрегулира баланса на захарта в кръвта.
Невъзможно е покълналите семена да бъдат подложени на топлинна обработка или смилане. В този случай лечебният ефект няма да бъде постигнат.

Противопоказания и вреди

Неподходящата употреба на покълнали зърнени култури може да навреди дори на здраво тяло. За да избегнете това, трябва да следвате прости правила:

 • Да не се купуват семена от зърнени култури от непроверени доставчици. За дългосрочно съхранение семената се третират с химикали. Съществува риск от отравяне.
 • Не давайте храна на деца под 12 години. В детска възраст активно се формира кост. Яденето на покълнали овес може да наруши естествения растеж.
 • Спрете приема, когато се появят симптомииндивидуална непоносимост.
 • Да се ​​откаже от употребата в периода на влошаване на заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва на стомаха).
 • Въздържайте се по време на бременност, по време на кърмене.
 • Не се препоръчва за хора с бъбречна недостатъчност, уролитиаза и заболяване на жлъчния мехур.

Преди да вземете решение за включване на покълнали овес във вашата диета,се консултирайте с Вашия лекар . Може би има противопоказания, които не подозирате.

Правилно покълване на семена от овес

Най-подходящото семе за накисване еголи овесени . Тези семена нямат защитна обвивка. По време на храненето няма да има трудности. По-добре е да купувате семена в специализирани отдели, продаващи натурални продукти или аптека.

Преди накисването е необходимо да се отхвърлят зърната. За да направите това, зърното се измива добре и се пълни с вода. Покълналите семена се отстраняват като негодни за покълване.

Останалите се дезинфекцират в слаб разтвор на калиев перманганат за 3-4 минути, след което се измиват.

Един прост начин е, че получените по този начин семена се пълнят с добре утаена вода при стайна температура в продължение на 12 часа. След това водата се източва, а шията се покрива с влажна марля. В условия на топлина и висока влажност, първите издънки ще се появят след 12 часа. Ядат се, когато дължината им достигне 2-3 мм.

Ако не е било възможно да се получат покълнали семена до края на третия ден, тогава такива семена са по-добри.изхвърлете.

Опции за хранене

Покълналите семена се консумират всуров вид . По време на топлинна обработка, смилане, те се окисляват и губят много лечебни качества.

Кълняемият овес трябва да бъде въвеждан постепенно в диетата. В никакъв случай не насилвайте събития и винаги внимателно следете тяхното здравословно състояние. На първо място, ограничете се само до няколко покълнали семена в даден момент. С течение на времето една порция може да се увеличи до 3-4 ч. Л. Общо ще бъдеоколо 60 грама .

Дневният прием на покълнали овес не трябва да превишава100 грама .

По-добре е да се ядат покълнали овес за закуска, тъй като енергията, която съдържа, ще бъде достатъчна за целия ден.

По-добре е да се откажеш от пиенето в следобедните часове, освен ако не си вечер и не показваш активност вечер.

Използването на отвара е разрешено. За тази цел, покълналите семена се разтрошават, изливат над 2 литра гореща вода и се вливат за5 часа . Пийте инфузия през деня.

Заключения

Внимателно следете благосъстоянието си. Маркирайте всички промени. Първите признаци на подобрено благополучие трябва да се появят до края на втората седмица след включването на покълналия овес в менюто.

Ефектът от консумирането на покълнали зърнени култури е:

 1. При нормализиране на работата на сърдечния мускул, стомашно-чревния тракт, пикочната система, мозъка.
 2. При активиране на метаболизма, премахване на продуктите от разлагането и токсините.
 3. Бподобряване на състоянието на кръвоносните съдове, понижаване на холестерола, кръвното налягане.
 4. При укрепване на имунната система, стабилизиране на хормоналните нива.
 5. За намаляване на наднорменото тегло и подобряване на общото благосъстояние.

Този ефект се постига чрез правилното използване на покълналите семена.

Ако няма подобрение, помислете дали всичко е направено както трябва. Консултация с лекар няма да бъде излишна.