Натриев глутамат - полезни свойства и вреда

При закупуването на различни хранителни продукти потребителят преди всичко обръща внимание на аромата и вкуса на продукта.

Според физиологичните учени многобройните вкусови компоненти имат благоприятен ефект върху храносмилателния процес.

Преработката, както и дългият срок на годност на хранителните продукти води до значителна загуба на вкус и естествен аромат. Използването на добавки от малка група по индекситеE620-E650помага за възстановяване на оригиналните свойства на продукта.

Какво е мононатриев глутамат

Един от най-известните, противоречиви и популярни хранителни добавки в света е мононатриев глутамат или E621, в Европа MSG ( мононатриев глутамат ). Добавката прилича на бял кристален прах и е силно разтворим във вода.

Противно на общоприетото схващане, глутаматът не подобрява вкуса на храната. Името "подобрител на вкуса" е неточен превод на английската фраза "подобрител на вкуса", буквално "обогатяващ, подобрител на вкуса". През 2002 г. японските учени направиха революционно откритие, че човешкият език има специални L-глутаматни рецептори, които са отговорни за разпознаването на определен вкус, умове. Новооткритият вкус е по същество вкус на протеин и затова е толкова приятен.

Ползите от E621

 • Лечение на хипоациден гастрит . Хранителна добавка E621 увеличава производството на хормона гастрин, коетоотговорни за много храносмилателни процеси. Хормонът предизвиква свиване на мускулите на стомаха, а също така стимулира секрецията на панкреасни секрети и стомашен сок. Това свойство на глутамат се използва за получаване на достатъчно количество солна киселина при лечението на гастрит с ниска киселинност.
 • При хипертония . За да направи вкуса на храната по-наситен, глутаматът е полезен за хипертонични пациенти, които са противопоказани при прекомерен прием на сол.
 • Изхвърляне на амоняк . Като естествен метаболит, глутаматът участва активно в много метаболитни процеси в организма. По-специално, той е незаменим във веригата на реакциите на свързване с амоняк - токсично съединение, което непрекъснато се образува в тъканите и органите.
 • Повишаване на имунитета . С помощта на E621 в червата се образува глутатион - съединение с детоксикираща и антиоксидантна функция.
 • Адаптиране към стреса . Дори в съветските времена учените разработили лекарство, което да се адаптира към различни стресови ситуации. Основното вещество на "Глутамевит" е глутамат. Този мултивитамин показа добри резултати в проучвания, учениците са значително подобрили резултатите в усвояването на нови знания, намалили възстановителния период по време на физическо натоварване.
 • За възрастни хора . С възрастта, за много възрастни хора, чувствителността на обонянието и вкусовите рецептори са значително намалени. Започвайки от 50-годишна възраст, този процес вече не спира и само напредва. Често товаводи до промяна в хранителните навици, прекомерната консумация на храна, консумирането на продукти с ниско качество. Добавянето на глутамат в съдовете ще даде няколко резултати едновременно: храната ще стане по-апетитна и ярка на вкус, насищането ще дойде по-рано, което означава, че рискът от преяждане ще изчезне.

Harm E621

 • Пристрастяване към храните . E621 причинява силна хранителна зависимост. Без обичайната хранителна добавка храната изглежда прясна, без вкус. Ефектът е обратим, но за това е необходимо за известно време да се откаже от употребата му или да се намали значително количеството храна, съдържаща добавката. Тялото има достатъчно глутамат, който получава от натурални продукти: пресни билки, бобови растения, домати, гъби, морски дарове, сирена.
 • За очите . Продължителната употреба на E621 води до увреждане на зрението. Този факт се потвърждава от изследването на японския учен Хироши Огуру, който доказа, че глутаматът провокира изтъняването на ретината.
 • Глутамат и лекарства . Хранителната добавка може да забави процеса на усвояване на различни лекарства. Това е особено опасно в случай на фокален или сърдечен пристъп, когато почти няма време за помощ.
 • Ефект върху централната нервна система . Използването на голямо количество хранителна добавка дава токсичен ефект върху организма, особено върху мозъчните клетки.
 • Зъби и кости . Злоупотребата с натриев глутамат в комбинация с небалансирана диета може да предизвика дефицит.калций, който в крайна сметка води до разрушаване на зъбния емайл и остеопорозата.
 • По време на бременност . Продукти, които включват E621, не е желателно да се яде по време на бременност, тъй като това: може да причини замайване, гадене, повръщане. увеличава налягането. увеличава вероятността за преждевременно раждане. лошо за бъбреците, причинява подуване.
Тази добавка също е противопоказана по време на хранене. Получавайки глутамат с майчиното мляко, бебето ще стане неспокоен.

Приложение

Хранителната добавка E621 се използва за подобряване на вкуса на продукта. Глутамат се добавя към:

 1. Готови за консумация ястия.
 2. Различни полуготови продукти.
 3. В храната вместо сол.

E621 е в състояние да прикрие недостатъците на продукта. При глутамата безскрупулните производители често се опитват да продават стоки с изтекъл срок или несъответстващи на изискванията стоки.

Дори малките дози E621 могат не само да променят окончателно вкуса на продукта, но и да помогнат на производителя да спести на скъпи съставки. И ако съдържанието на месо в продукта е ниско или е заменено с месен екстракт, добавянето на натриев глутамат може да скрие този недостатък. Също така E621 може да върне вкуса и аромата на замразено месо или соя.

Заключения

Популярността на мононатриевия глутамат лесно се обяснява. Тази хранителна добавка позволява на производителитеда спестят пари за скъпи естествени съставки .

Добавката е интересна за потребителя.така че вкусът на храната става по-ярък. Най-важното, което трябва да запомните е, че във всичко е необходимо да се спазва мярката, а след това отрицателните последствия от използването на E621 ще бъдат заобиколени.

Въпреки че глутаматът с умерена употреба е безвреден, малките деца, бременните и кърмещите жени не трябва да се включат в продукти с него.