Ползите и вредите от серните бани за тялото

Искате ли да се отпуснете, да преминете, да облекчите стреса? Ние предлагаме да направите пътуване до банята. Традицията на посещение на банята е известна още от древността и все още е актуална. Налице са неоспорими доказателства, че високата температура, горещата вода и лечебната пара имат животворно въздействие върху човешкото тяло. Процедурите за баня Ви позволяват да поддържате здравето и да поддържате младостта в продължение на много години.

Баните са обичайни във всички страни по света. Веднага започват да мислят руската, турската, финландската, японската офуро, инфрачервената сауна и много модерни интерпретации. Но има специални бани, които не могат да бъдат пресъздадени навсякъде. В "гостите" на тях трябва да отидете за много мили. Познайте за кои бани говорим? Разбира се, имам предвид сярните бани, разположени в столицата на Грузия - Тбилиси.

Добре дошли в сярните бани

Едно от най-известните и уникални места в столицата на Грузия е сярните бани. Той е забележителност на центъра на Тбилиси, известен далеч отвъд границите на тази страна от времето на класиката на руската литература.

Тълпите от туристи се стремят да стигнат до пара, да се отпуснат и да се отпуснат. Но най-важното е да опитате грузинска екзотична баня.

Грузинските бани се хранят със сулфатни извори Nitsubidze . Водата е топла, дори гореща, съдържа много сероводород. Той идва направо от земята в обширен комплекс от бани, който може да бъде разпознат с един поглед от многобройните куполови покриви. Под покривите има зали с басейни, където гореща вода тече от източника на сяра. Температурата варира между40-70 градуса(по-горещата вода, толкова повече съдържа сяра). Баните са разположени под нивото на земята, облицовани с мрамор и местен камък отвътре.

Грузински серни бани -най-истинският медицински комплекс . Тук можете не само да изпарите, но и да използвате услугите на банята. Грузинските специалисти ще ви дадат както общ релаксиращ масаж, така и други уелнес процедури.

Защо сярните бани са толкова полезни?

Защо сярната баня е толкова привлекателна за местните жители и туристите?

Веднага отбелязваме, че чудото в Тбилиси има ясно изразен лечебен и възстановителен ефект:

 • Удобната температура на естествената вода отпуска тялото, премахва блокове и скоби.
 • Наличието на сероводород във водата унищожава микробите, лекува рани, намалява болките от различно естество.
 • Лекува кожни заболявания.
 • Разширява кръвоносните съдове, тонизира тялото.
 • Успешно се бори със сърдечни заболявания и разширени вени.
 • Стимулира и активира дихателната система.
 • Отстранява токсините от тялото.
 • Има седативно действие върху нервнатасистемата.

Друг безусловен плюс е възможността за присъединяване към националната грузинска традиция на процедурите за къпане. А също и да съчетае информационната туристическа програма в серните бани с почивка и релаксация.

Между другото, някои салони за красота предоставят възможност да опитате върху себе си сярна-базирана медицинска козметика. И в много санаториуми има басейни с вода, богата на сяра, но те нямат такъв мащабен ефект върху тялото като серните бани в Тбилиси.

Вредни ли са серните бани?

Сега да поговорим дали саждите са вредни и могат да причинят вреда на човешкото тяло.

Винаги е необходимо да посещавате баните с изключително внимание. И ако говорим за серни бани, тогава вниманието трябва да се удвои. И дори е препоръчително да се консултирате с лекар и съвместно да определите честотата и продължителността на посещенията в термалните бани.

При някои заболявания банята трябва да се третира строго дозирано ис голяма предпазливост , има категорични противопоказания. Термичните процедури трябва да се избягват, ако в миналото има заболявания като:

 • Язва на стомаха.
 • Ангина (проблеми с кръвообращението и сърдечната честота).
 • Туберкулоза.
 • Сърдечно заболяване.
 • Бронхиална астма.
 • Онкология.
 • Инфаркт на миокарда.

И тук трябва да обърнете внимание. Въздухът на баните в Тбилиси, богат на сяра, е много необичаен за туристите и може дори да доведе отравяне по двойки . Миризмата на сяра се абсорбира лесно в косата и кожата и не изчезва дълго време.

И още един минус. Санитарните изисквания за серните бани традиционно не са високи. Басейните за саунанямат принудителни каналии рядко се почистват. Разбира се, сярната вода убива много бактерии, но не всички. Така че, ако резистентността на тялото към домашни инфекции е ниска, тогава е по-добре да не посещавате серни бани в Тбилиси. Щетите ще бъдат повече от добри.

Ако нямате противопоказания, миризмата на сяра не причинява дискомфорт, а наличието на микроби не изплашва, а след това се запознава с правилата за посещение на бани в Тбилиси.

Как да посетите сярна баня

Сега, след като вече знаете всичко за ползите и опасностите от серните бани, и съзнателно сте решили да ги посетите, силно препоръчваме да се вслушате в съветите на професионалните банята.

 1. Първо, за да получите истинско удоволствие от посещението в банята , първо трябва да подготвите тялото си . Няколко часа преди да посетите банята, яжте леки ястия. Но не прекалявайте, стомаха не трябва да се натоварва, защото процесите на храносмилането по време на приемането на серните процедури са трудни.
 2. Второ, в банята не забравяйте да премахнете и да депозирате часовниците и декорациите. От специфичната сероводородна вода орнаментите потъмняват, а сребърните се развалят.
 3. Трето, преди да влезете в парната баня, е необходимода се затопли малко , за да се увеличи циркулацията на кръвта, и след това да се вземе душ. Кожата трябва да бъденето. в противен случай не можете напълно да се насладите на ефекта на серните бани.
 4. Четвърто, предварително сами решете дали ще получите специален масаж от майстори, работещи в серни бани. Манипулациите, които ще се извършват от специалисти, изглеждат малко смущаващи (те ще свият ръцете си, усукват краката). Може би това е добре за тялото и познато на местното население. Но почти всички туристи казват, че масажът в баните в Тбилиси е груб, лишен от традиционната грузинска любезност и добра воля за гостите. Процедуритесе извършват доста строго , независимо от характеристиките на тялото на клиента, неговия пол и чувствителността на кожата.
 5. Пето, имайте предвид, че е необходимо да останете в басейназа не повече от 15 минути , за да се потопите във водата не повече от 4 пъти. Не забравяйте да опитате след процедурите на сероводород грузински чай. По време на почивката се разходете из района на банята.

Така че да обобщим

Така се срещнахте със серни бани. Те научиха за ползите, вредите, както и за правилното посещение на това място. Ако сте сериозно заинтересовани и искате да почувствате целия спектър от положителни емоции от Грузия като цяло и процедурите за сероводород в частност, тогава си купите билет за Тбилиси! Запознайте се с новите приключения и лекуващата сярна вода! Бъдете сигурни, че няма да съжалявате!