Лимон със сол: какво е полезно и какво е вредно

Лимонът първоначално расте в Индия, която се счита за неговата „историческа родина“, от където започва своето триумфално шествие по цялата планета. Любопитно е, че в природата няма диво разнообразие от лимон. Очевидно е, че това е хибрид, или изкуствено отглеждан от човек, или произхождащ спонтанно, от кръстосването на други двама представители на рода цитрусови: портокал и цитрон.

Въпреки това плодовете започнали да се отглеждат на индийския субконтинент, от който предприемчивите араби го донесоха в други страни. Хората го обичаха заради уникалния му кисел вкус и прекрасните си лечебни свойства. Именно в Индия беше изобретен изискан подправка - лимон със сол.

Какво е това

Лимонът със сол имауникален вкус и аромат , които се появяват само след ферментационния процес или, по-просто, ферментацията.

Същият процес е в основата на производството на вино, на различни млечнокисели продукти (кефир, кисело мляко и др.), Кисело зеле, бира и най-невероятно обикновен чай.

Как се променя промяната на вкуса и миризмата на лимон? На повърхността на лимонов животима множество микроорганизми : млечнокисели бактерии, гъби, гнилостни микроби. Конкуренцията между тях е висока, но като правило "лошите" печелят - гнилостните бактерии, макар и не веднага.

С целза да започне процесът на ферментация, е необходимо да се дават миризми на млечни организми - за това се използва сол. Той убива патогенни микроби, оставяйки само необходимите, които започват да произвеждат цяла гама от хранителни вещества: млечна киселина, аминокиселини, някои витамини, хранителни вещества. Предпоставка за този процес е липсата на кислород и слънчева светлина.

Продукцията е продукт, който не само е запазен витамини и хранителни вещества, но и обогатен от тях.

Полезни свойства

 • Цитрусовите плодове отдавна са силно свързани в съзнанието на повечето хора свитамин С . Дори маркетолозите са започнали този стереотип и произвеждат витаминни комплекси с ярко оранжев или жълт цвят. И наистина, лимонът, като един от представителите на това семейство, съдържа голямо количество витамин С. Един лимон съдържа почти половината от дневната човешка нужда от това вещество.
 • Лимонът със сол е добър инструмент за предотвратяване на заболявания на сърдечно-съдовата система като тахикардия, ангина пекторис, сърдечна недостатъчност и инфаркт. Освен това нормализира кръвното налягане.
 • Благодарение на способносттада премахне токсините и шлаките от тялото , той е показан за хора, които планират да започнат да губят тегло, тъй като метаболизмът се нормализира, когато тялото се отстранява от тялото, което е първата стъпка към идеалната фигура.
 • Лимонът има изразена асептичниибактерицидниефекти, поради което е показан не само като профилактично, но и при лечението на различни заболявания. Освен това той има регенериращ ефект.
 • Лимонова вода със сол от махмурлук и интоксикация от вредни вещества забележително помага. Така че след тежка напитка, запазете това лекарство под ръка.
 • Въпреки че е кисел на вкус, лимонът все пак намалява киселинността на стомашния сок, като по този начин елиминира киселината, която засяга много хора, които не спазват правилното хранене.
 • Лимонът съдържа вещества, които намаляват риска от рак.
 • Също така помага при различни видове проблеми, свързани със здравето на мъжете: при лечението на аденома на простатата, тя увеличава потентността, увеличава подвижността на сперматозоидите, стимулира производството на тестостерон.
 • Лимонът със сол е незаменим за проблеми със стомашно-чревния тракт.
 • Предотвратява появата на гнилостни процеси , настъпващи в организма. Това е особено важно за черния дроб, който е чувствителен към неблагоприятни условия на околната среда.

Възможна вреда

Вредните свойства на лимона и солта произтичат от неговите полезни свойства. Тук е точно случаят, когато на пръв поглед безвреден продукт може да причини значително осезаемо увреждане на здравето, ако се консумира прекомерно.

 • Лимонената киселина, съдържаща се в цитрусовите плодове, може да причиниувреждане на зъбния емайл . Факт е, че киселината отмива минералите от зъба иЕмайлът става по-тънък и това от своя страна може да доведе до различни устни заболявания.
 • Не трябва да се включвате в яденето на лимонови кости, защото те допринасятза повишена секреция на жлъчката .
 • При повишена киселинност на стомаха и заболявания на стомашно-чревния тракт е необходимо да се ограничи употребата на лимон със сол или напълно да се изостави. Не е необходимо да се прибавят към тестовете, които могат да бъдат толерирани от стомаха и от повишената киселинност на храната.
 • Лимонът може да причиниалергична реакцияв организма с всичките му “прелести”: обрив, сърбеж, зачервяване на кожата.
 • Продуктът е строго противопоказан за панкреатит и хипертония.

Правилно прилагане

Лимонът със сол се използва не само като подправка за различни ястия при готвене, но и за козметични цели.

За да приготвите класически лимони със сол, трябва да вземете чисто стъкло или керамично блюдо. Също така е подходящ и контейнер от пластмаса за хранителни продукти. Необходимо е да се излее с вряща вода, за да се стерилизира. След това предварително измитите лимони се нарязват на кръст приблизително до средата и се поставят солта в разфасовките, внимателно се набиват така, че солта да проникне до самата сърцевина.

На дъното на подготвения контейнер се налива и сол и там се поставят лимони. Пропуските между тях също са пълни със сол, след което ястията трябва да бъдат покрити с капак. След това трябва да извадите сварените цитруси на тъмно и сухо място за трима- четири дни. И сега ароматните подправки за месни, зеленчукови и рибни ястия са готови.

Заключение

Самият лимон е доста полезен плод, а ферментацията в присъствието на сол само увеличава полезните му свойства. Затова не пренебрегвайте тази сравнително евтина профилактика, която също е чудесно допълнение към вашите ястия.