Череша: ползите и възможните вреди за здравето

Чудесните плодове от череши са една от многото причини, поради които обичаме лятото толкова много, защото именно този сезон на рафтовете се появяват сочни тъмно червени плодове с уникален сладък вкус.

Череша, освен факта, че перфектно задоволява глада и освежава, е полезна и защото съдържа много витамини и микроелементи, необходими за организма.

Става въпрос за химическия състав на това ягодо, както и за неговите полезни качества и потенциални опасности за здравето, които ще бъдат разгледани по-долу.

Череши - основна информация за плодовете

\ t

Тъмночервените лъскави плодове са плодове на плодно дървоГрадинска череша(или птича череша) от семейството на Слива. Тази култура обича топлината и слънцето и следователно расте в страни и региони с мек климат, например, на територията на Южна Европа, Близкия изток и в някои африкански страни. Ние имаме черешово дърво може да се намери доста често, особено в Крим, Краснодарска област, Кавказ.

Отглеждането на череши започва отдавна; плодовете на това растение са били изядени от древните гърци, а след това и от римляните. Самите думи"череша"("череша" на английски) и "череша" са получени от латинския"cerasi" , тъй като дървото е наречено от римляните.

Много хора се чудят каквоОсновната разлика между черешите и черешите. Всъщност разликата между тези растения не е много значима, тъй като те принадлежат към един и същи род, но към различни видове. Заслужава да се отбележи и разликата във вкусовите качества на плодовете: плодовете на черешовото дърво нямат характерната киселинност на черешовите плодове, те са по-сладки.

Полезни свойства

 • Химичният състав на плодовете е много богат на различни витамини . Така че черешката съдържа значително количество аскорбинова киселина, която е отговорна за нормалното функциониране на имунната система и повишава устойчивостта на организма към болести и инфекции.
 • Благодарение на витамин А и калция в състава на сладките плодоветой има засилващо действие върху цялото тяло , особено върху костите и зъбите.
 • Черешката и зрението се подобряват , рискът от много очни заболявания намалява.
 • Плодовете от „черешката череша“ съдържат в състава си естествениантиоксиданти , които спомагат за борба с процесите на стареене и износване на тялото. Антиоксидантите имат положителен ефект върху красотата и здравето на жените.
 • В плодовете има такива необходими за организма вещества като: желязо, магнезий, манган, калий, фосфор, йод и много други.
 • Черешата е богата на витамини от група Б(тиамин), участващи в метаболитни процеси. Тиаминът е също от съществено значение за здравословното развитие на тялото и за предотвратяването на много неврологични заболявания.
 • Витамин РР(или никотинова киселина), присъстващ в състава на плодовете, подобрява производителносттахраносмилателната система помага на тялото да разгражда мазнините.
 • Той има благоприятен ефект върху смилането на храната и естествените влакна, съдържащи се в плодовете.
 • Бери има противовъзпалителен ефект, значително намалява възпалението и подуването. Той е изключително полезен за интензивно физическо натоварване, тъй като намалява риска от наранявания на ставите, гръбначния стълб и появата на хернии.
 • Йодв състава си е изключително полезен за правилното функциониране на ендокринната система, и по-специално за щитовидната жлеза, тя също нормализира хормоналния фон.
 • Черешите също ще бъдат много полезни за жените, тъй като имат благоприятен ефект върху женската репродуктивна система.
 • Сочните плодове се препоръчват да се използват от тези, които желаят да се отърват от излишни килограми и мастни натрупвания. Калоричното съдържание на черешите е изключително малко -около 55 калории на 100 gот продукта, маслеността също е изключително ниска. Освен това, повечето от плодовете са вода, а сладостта се дължи на полезната естествена фруктоза, която се обработва изключително бързо от тялото и не се отлага в мазнини.
 • Плодоветесъщо ускоряват метаболизма , имат диуретичен ефект и помагат за очистването на организма от токсични съединения.
 • Сладкото ягоди значително намалява риска от заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочните пътища.
 • Антиоксидантите в съставаактивират кръвообращението през съдовете , което означава, че нашите тъкани, органи и клетки са наситени с хранителни вещества и кислород по-активно и по-пълно. В допълнение, колкото по-активна се движи кръвта, толкова по-малък е рискътпоявата на съдови заболявания, образуването на кръвни съсиреци.

Възможна вреда за плодовете

Черешите имат изключително малък списък от противопоказания и, когато се използват здрави, не могат да причинят вреда на организма. Струва си да се припомни обаче, че:

 • Злоупотребата с сочни плодове може да предизвика алергични реакции.
 • Разумно е да се ядат плодовете на хората, страдащи от диабет, тъй като съдържанието на фруктоза в плодовете е доста високо.
 • Тежките заболявания на червата и бъбреците също могат да бъдат противопоказание за консумация на череши.

Препоръки

 1. Вкусна и сладка ягода може да се яде и пресни (тя е още по-вкусна и по-здравословна) и се добавя към различни салати, коктейли и шейкове. Компоти, конфитюри и консерви се правят също от череши.
 2. Има няколко разновидности на плодове, всички от които са полезни по свой начин. Например, жълтата череша е известна с високото си съдържание на аскорбинова киселина и следователно укрепва имунната система по-добре, а белите плодове имат намален риск от алергични реакции.
 3. Всички сортове плодове могат да бъдат замразени или изсушени без страх от загуба на повечето витамини и минерали, тъй като зърната са лесно и с минимална загуба на топлинни ефекти.
 4. Костилките също съдържат ползи. Например, може да се свари отвара с тонизиращ и детоксикиращ ефект.
 5. Пулпа от пресни плодове може да се използва в козметологията, катоосвежаваща маска за лице.

Заключение

Черешата е не само вкусна, но и много полезна! Тази сладка ягода може да укрепи имунната система, да подобри състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, както и работата на храносмилателната система. Основното нещо - не злоупотребявайте с сладки плодове, така че да не навреди на тялото.