Мляко: полезни свойства и възможна вреда

Млякото е уникален продукт, тъй като не е резултат от сложно техническо производство в една фабрика, а се явява единствено поради наличието на домашни животни.

Елен, магарета, кози, крави, кобили и дори лосове произвеждат ценна хранителна течност, която се използва в храненето на хора и за козметични цели. Разбира се, кравето мляко е по-широко използвано. Почти 30 милиона тона краве мляко се произвеждат годишно от Руската федерация, която осигурява полезен продукт на всеки обитател на страната.

Мляко - какво е това?

В самото име на класа животни „бозайници“ се крие основната същност на производството на мляко. Той се произвежда от млечните жлези на женски животни за хранене и подхранване на здраво и силно потомство. Течността е дисперсно вещество с капки мазнини, протеини, витамини, макро- и микроелементи и малко количество натриев хлорид - сол, суспендирана в нея.

Идеалният хранителен баланс, разглеждан по естество, осигурява не самоотличните вкусови качества на млякото- нежен, умерено сладък вкус, но и висока стойност за организма, както за новороденото потомство на животните, така и за хората.

Цветът на млякото може да варираот снежнобял досветложълт . Това се дължи на особеностите на храненето на кравите (например използването на моркови или тикви в храната на животното допринася за лесното оцветяване), както и броят на мастните капки в продукта. На рафтовете на магазините можете да намерите различни млечни продукти с масленост (от обезмаслено до 6%).

Ползите от млякото

\ t

Човек се запознава с млечни продукти в ранна възраст - на него се приготвят супи и каши, ферментирали млечни кисели млека, извара и кефир и, разбира се, се използват като цяло. Изненадващо, 100 г мляко е почти 90% вода, но останалите 10% са истински склад на полезни елементи. Няколко чаши мляко на ден носят големи ползи за тялото. Какво е това?

 • Калцийе основният макроелемент на млякото. Това е неговото съдържание в продукта, което го прави толкова ценен и важен за тялото. Минералът присъства в млякото в различни форми: свободен калций, съединения с цитрат и казеин. Всяка от тях играе важна роля за правилното формиране и растеж на мускулната тъкан, което е особено важно в детството и в процеса на регенерация на фрактури.
 • Фосфор- без тази макроклетка нормалната абсорбция на калций в тънките черва е невъзможна. Според механизма на действие, той е калциев агонист, т.е. той притежава същите свойства и дори ги усилва.
 • Магнезий, калий и хлорса микроелементи, които се съдържат в млякото в ниски концентрации. Те имат благоприятен ефект върху сърдечния ритъм и мускулитеконтракции на червата.
 • Метионине незаменима аминокиселина, която не може да се синтезира самостоятелно в тялото. Той е отговорен за нормалния метаболизъм на мазнините в черния дроб, предотвратявайки отлагането на неутрални мастни киселини в хепатоцитите.
 • Триптофан- никой друг продукт не може да се конкурира с млякото при концентрацията на тази аминокиселина в него. Доказано е, че липсата на този елемент може да доведе до развитие на злокачествени новообразувания.
 • Лизине друга аминокиселина в млякото, която е отговорна за правилното кръвообращение в костния мозък. Затруднява развитието на анемии и поддържа нормални равнища на кръвните елементи.
 • Лактозата или млечната захаре специален въглехидрат, който се разгражда в червата до глюкоза и галактоза. Те осигуряват енергия на организма, предотвратяват развитието на гнилостна флора в чревния лумен и намаляват симптомите на ферментация и газове.
 • Мастноразтворимите витамини K, E, D, A- усвояването на тези витамини е възможно само при наличие на мастни молекули, така че ниско или високо съдържание на мазнини мляко е идеална среда за увеличаване на бионаличността на тези вещества. Витамин К е отговорен за нормалната коагулация на кръвта, предотвратявайки развитието на кръвни съсиреци в съдовете. Витамини А и Е - силни антиоксиданти, стабилизиращи клетъчните мембрани. А витамин D повишава усвояването на калция от млякото в червата.
 • Лактоалбуминътилактоглобулинса протеиновите съставки на продукта. Съдържанието на протеини в млякото варира от точно3,5 до 4 g на 100 г. Въпреки това, всеки милиграм мляко се абсорбира напълно от организма, защото протеиновите молекули са напълно готови за абсорбция в червата. Протеини от тази група не могат да бъдат намерени в месо или житни растения, тъй като те могат да бъдат синтезирани само от млечни жлези на бозайници. В допълнение към изграждането на клетките и растежа на тъканите, албуминът и глобулините участват в синтеза на пептидни хормони и ензими в човешкото тяло.

Вредност на млякото

Въпреки че млякото е референтен източник на калций и протеини, в някои случаи то може да причини увреждане на организма:

 • Приемането дори на малко количество млечни продукти в редица хора (от 2 до 6% от населението) може да причини неприятни симптоми на кожен обрив, диария, газове или дори повръщане. Ако това се повтаря непрекъснато, може да се заключи, че лактазният дефицит е налице при хора. Това означава, че в тялото му няма чревен ензим, който да разгражда млечната захар. В този случай, използването на мляко е по-добре да се откаже.
 • За тяхното храносмилане, млечните протеини изискватповишена киселинност на стомашния сок . Ето защо, при наличие на хроничен гастрит или пептична язва, прекомерната консумация на млечни продукти може да доведе до обостряне на заболявания.
 • По време на настинки, млякото може да причини прекомерна слуз от носните проходи.
 • Някои учени смятат, че фитоестрогените, съдържащи се в кравето мляко, могат да доведат до товатумори на гърдата и простатата, особено на фона на хормоналния дисбаланс. Ето защо, хората, които имат първоначални проблеми с тези органи (мастопатия, фиброаденома, аденома на простатата), трябва да избягват неконтролираното използване на млечни продукти, ограничено до 1-2 чаши на ден.

Как да се използва правилно млякото

 1. Преди отваряне на опаковка мляко е необходимода се увери, че е прясно , тъй като е идеална среда за размножаване на мълнии на бактерии, които причиняват чревни инфекции.
 2. Средният дневен процент на продукта е200-300 ml .
 3. За да се получат всички полезни вещества, по-препоръчително е да се вземе термично необработено мляко, но за да се подобри вкуса му, полезно е да се добави към десерти, зърнени храни и супи.
 4. Млякото причинява краткосрочно повишаване на нивата на кръвната захар и инсулин, така че е най-добре да се използва сутрин, когато тялото най-много се нуждае от енергия.
 5. Ако човек не страда от захарен диабет или затлъстяване, е позволено да се пие чаша топло мляко с мед или масло през нощта - опиоидните вещества на млякото допринасят за седация и бърз сън.

Заключение

Природата е дала на човечеството уникална възможност да запази и увеличи здравето си с помощта на мляко. Рационалната и умерена консумация на млечни продукти спомага за поддържането на тялото в добра форма и насърчава регенерацията на тъканите.