Smoothies: ползите и вредите за тялото

Smoothie е на върха на класацията за здравословни напитки по целия свят, което се потвърждава от новините в социалните мрежи и от откриването на много нови барове, специализирани в този продукт.

Това се дължи не само на популярността му, че насърчава вегетарианството, суровите храни и здравословния начин на живот, но и богат вкус и ярък вид. В допълнение, един прост метод на готвене чрез смесване на плодове и зеленчуци в блендер прави възможно въплъщаването на различни варианти, започвайки от това, което е в днешно време, завършвайки със смеси от нестандартни комплекти продукти.

Какво е това

Пюретата са гъста, хомогенна напитка, приготвена от комбинация от плодове, горски плодове, ядки, зърнени храни, зеленчуци, билки, семена, понякога подправки и корени с добавка на вода, мед, млечни продукти и при топло време и лед. Шейковете приличат на коктейли, а това наистина е коктейл от витамини, микроелементи и фибри . Напитката е кръстоска между гъст сок и картофено пюре. Всичко зависи от съставките.

Микс от плодови плодове ще ви помогне не само да попълвате снабдяването с хранителни вещества в организма, но и да спестите време за сутрешното събиране и в същото време да не напускате дома си гладно, защото такава напитка може да бъде приравненапълна закуска. Това е едно питие и храна в същото време. Ако имате дете, което не харесва много плодове и зеленчуци, опитайте да направите шейкове от тях, добавете декорации и може би това ще бъде едно от любимите му лакомства.

Списък на полезните свойства на шейка

 • Благодарение на естествената сладост на плодовете и зеленчуците, хората, които мечтаят за намаляване на теглото , улесняват намаляването на зависимостта им от сладкиши . В допълнение, средното съдържание на калории на 100 грама напитка е около 35-45 kcal.
 • Употребата на шейк помагаза подобряване на храносмилането , ускорява метаболизма и смилаемостта на веществата, а също така намалява вероятността от стомашно-чревни проблеми като язви, гастрит и колит.
 • За хората, склонни към апатия и депресия, ще бъде много полезно. Една порция от шейка ви позволява да получите необходимото количество витамини, минерали и глюкоза и затова заредете батериите си за продуктивна работа по цял ден.
 • Зеленчукови шейкове, дължащи се на множеството влакнести влакна,борба с запеки минерали, които извличат от организма токсините и шлаките.
 • Когато се използва няколко пъти седмично, сместа от плодове или зеленчуци увеличава способността на организма да се бори с вирусите, подобрява качеството на съня, концентрацията и паметта.
 • Витамините и минералите, съдържащи се в плодовите и зеленчукови напитки, иматблагоприятен ефект върху състоянието на кожата , процесите на регенерация, намаляват възпалителните процеси. Антиоксиданти, бавни механизмистареене в клетките и стягане на кожата, борба с появата на бръчки.
 • За любителите на мастни тежки ястия, шейки могат да бъдат отлична алтернатива за балансиране на диетите, които ще намалят риска от рак и сърдечно-съдови заболявания .
 • Бонбоните също ще помогнат на тези, които се занимават със спортни натоварвания, тъй като суровите зеленчуци, плодове и плодове са постоянен компонент от диетата на спортните ентусиасти.
 • Фолиевата желязо и киселината , съдържащи се в суровите плодове и зеленчуци, ще укрепят космените фоликули и ще се погрижат за възстановяването на косата, повредена от химическа и топлинна обработка.
 • Също така в много плодове, плодове, а също и в зеленина имадостатъчна концентрация на калцийза укрепване на костната тъкан и зъбния емайл и за предотвратяване на кариеса. Калцият се абсорбира особено ефективно в случай на използване на сурови продукти.
 • Пюри от комбинации от моркови, спанак, тиква, боровинки ще бъдат полезни за подобряване на качеството на зрението и облекчаване на напрежението в очите след продължителна работа на монитора.

Щети от яденето на ласкател

 • Киселините, съдържащи се в плодовете, имат разрушителен ефект върху зъбния емайл, затова е по-добре да се намали употребата на шейкове1-2 на дени да се използва тръба за по-малко контакт с зъбите.
 • Ако шейкът се използва твърде често, венците могат да пострадат, защото те не поемат дъвченето и могат да станат по-слаби, да започнат да кървят и също да се появяватзнаци парадантоза. Също така, при липса на процес на дъвчене, се отделя много по-малко слюнка, която играе голяма роля в процеса на хранене и усвояване.
 • Когато се консумират шейкове, е важно винаги да се следи свежестта на продуктите и да се измиват добре. В противен случай съществува риск от хранително отравяне.
 • Не използвайте тази напитка като заместител на водата. В този случай тя само ще увеличи жаждата.
 • Също така си струва да бъдете внимателни, когато поръчвате ласкател в кафене. По-добре, ако е специализиран нов бар. В този случай вероятността напитката да се приготви предварително и затова загуби повечето от полезните свойства.
 • Честата употреба на смеси с добавка на мляко или кисело мляко може да повиши нивата на холестерола, което от своя страна може да увреди сърдечно-съдовата функция.
 • Коктейли от плодове и зеленчуци, съдържащи пестициди, ще имат по-скоро отрицателно въздействие върху организма. Това се отнася и за добавянето на овкусители и консерванти.

Нюанси на шейкове

Започвайки подготовката на ласкател, трябва да решите кой от многото варианти ви подхожда по-добре: зеленчуци, плодове, плодове и мляко.

Предвид лесната подготовка, по-добре е да не се подготвят шейкове за бъдеща употреба, защото напитка не може да се съхранява дълго време дори в хладилника. Максималното време е5-6 часа , след което напитката ще започне да губи своята свежест и свойства.

Зеленчуци и плодовепо-добре е предварително да се обели, защото тя е по-груба и само прекомерно тежи готовата напитка.

Не забравяйте, че добавянето на захар и други подсладители може не само да развалят вкуса, но и да влошат полезните качества на напитката.

Ако на изхода напитката ви е твърде дебела, я разредете с минерална вода. Не добавяйте към кисело мляко магазините, които вече имат вкусови добавки.

Опитайте се да изберете съвместими продукти. Например, си струва да внимавате да комбинирате плодове и зеленчуци в един коктейл. Също така трябва да се ограничи до 4-5 съставки.

Заключение

Smoothies може да се наречедизайнерска напитка , където, в зависимост от желания резултат и вкусови предпочитания, както и следвайки основните правила и чувство за пропорция, можете да съберете еликсир на младост, енергия, красота и здраве.