Oyster mushrooms - полза и вреда

Гъби от стриди - гъби, от които можете да направите много вкусни и питателни ястия. Но също така известни и лечебни свойства на тези гъби. Витамини и хранителни вещества, които се намират в стридите, могат да помогнат при лечението на някои сериозни заболявания.

Какви са гъбите от стриди?

Капачките на тези гъби могат да бъдат от различни цветове: жълто, розово, кафяво, сиво. Цветът зависи от това къде растат. Обикновено се консумират само шапки, краката на стридите са много тежки. За хранителна стойност тези гъби могат да бъдат сравнени с шампиони и манатарки.

Съставът на стридите е уникален , те съдържат витамини, киселини, мазнини и въглехидрати. В допълнение, суровите гъби имат малко калории. Тези гъби съдържат витамин РР, който рядко се среща в гъби. Те се състоят от десет от двадесетте аминокиселини, които са необходими за хората. Поради високото съдържание на протеини, тези гъби могат да бъдат сравнени с месни продукти.

В състава са включени същоголямо количество минерали : желязо, цинк, селен, калций и т.н. Всички човешки хранителни вещества, съдържащи се в стридите, са необходими, за да функционира правилно и здрави органи и системи.

Полезни свойства за тялото

Гъбите от стриди са богати наполизахариди , включителноплуратин , който е активенв борбата срещу злокачествените заболявания. Тези гъби са в състояние да очистят организма от токсини, шлаки и вредни вещества, така че е полезно да ги използвате след химиотерапия. В момента са създадени много лекарства на базата на гъби, които инхибират раковите клетки.

Поради ниското си калорично съдържание и малкото количество мазнини тези гъби могат да се използват катодиетични продукти . Ядената гъба се усвоява за дълго време в храносмилателната система, така че човек може да остане пълен дълго време. Те също така нормализират метаболизма.

Голямо количество желязо в състава на гъбата от стриди помагаза борба с анемията с дефицит на желязо . Съдържащите витамини D и E имат положителен ефект върху развитието на костната тъкан, а също така помагат при лечението на рахит.

Способността на тези гъбички да разграждат мазнините помагат на хората със сърдечносъдови заболявания. Калият, който е част от гъбата, укрепва стените на кръвоносните съдове и сърцето, цинкът и магнезият повишават имунитета на организма и нормализират кръвното налягане.

Също така гъбите стриди имат следните полезни свойства:

  • Подобряване на зрението.
  • Профилактика на язви и гастрит.
  • Намаляване на киселинността в стомаха.
  • Унищожи и премахни кръгли червеи от тялото.
  • Те са добър антиалергичен агент.
  • Благоприятен ефект върху нервната система.

Възможна вреда за тялото

Въпреки всички полезни свойства на тези гъби, те трябва да се консумират в малки количества .Прекомерната консумация може да предизвика диария и подуване на корема. За да се изключи от диетата, тези гъби са необходими за хора, които проявяват алергична реакция към тях. Поради съдържащия се в състава хитин, който човешкият организъм не може да преработи, стридите трябва да бъдат подложени на задълбочена топлинна обработка. Тези гъби не трябва да се приемат за обостряне на стомашни язви и гастрит, панкреатит и холецистит. В хроничната форма на тези болести, стридите трябва да се приемат само в сварена форма.

По време на бременността е забранено в диетата да се включат кисели и сушени гъби от стриди. В друга форма те могат да причинят тежест и образуване на газ при бременни жени. По време на кърмене не трябва да се ядат домашни гъби. Гъбите с промишлено производство могат да се консумират в малки количества, когато бебето е на шест месеца.

На децата под три години строго е забранено да ядат гъби стриди. Децата трябва да вкарват гъбите в диетата внимателно, на малки порции. Първоначално можете да добавите към вкуса в сосове не повече от веднъж седмично.

Маринованите гъби от стриди следва да бъдат изключени от диетата за хора, които имат заболявания на бъбреците и пикочните пътища, както и тези, които са отечни.

Правилна употреба и съхранение

Гъбите от стриди трябва да се събират внимателно, тъй като теса много крехки . Добра здрава гъба твърда и устойчива. Шапката на допир е месеста и сочна, ако ръбовете са изсъхнали, тогава гъбата е остаряла. Трябва да избирате по-млади гъби, вте имат повече полезни вещества, старите губят някои лечебни свойства. Можете да различите възрастта на гъбата от цвета на шапката: за младите те са сиви или кафяви, за старите - жълти или бели. Ако гъбата е развалена, от нея ще излезе неприятна миризма. Не яжте гъби, събрани в близост до пътя и в населените места - те могат да бъдат опасни за здравето.

За правилното съхранение са необходими някои условия. Това е нетраен продукт, така чеможе да се съхранява в хладилник за не повече от 5 дни . Гъбичките трябва да се поставят само в един ред в стъклен или пластмасов контейнер, а в опаковка гъбите могат да умрат.

Не е необходимо да ги измивате преди съхранение. Опаковката трябва да бъде в едно парче. Суровите стриди от гъби при стайна температура се съхраняватза максимум 6 часа . Варени гъби могат да се консумират за12 часа . Когато са замразени, тези гъби губят всичките си полезни свойства.

Вкусовите гъби не се различават от останалите горски гъби, най-важното е да се подготвят правилно. При готвенето, той е универсален - може да бъде задушен, варен, пържен и маринован. Гъбите не трябва да се почистват преди готвене. Сварете или запържетене повече от 15 минути . Известно е, че тези гъби не се комбинират с риба. Трябва да се помни, че преди всяко готвене стриди гъби трябва да бъдат подложени на топлинна обработка.

Гъби от стриди е уникална гъба, която може да се отглежда дори и у дома. Въз основа на тях са създадени много полезни народни рецепти за борба с мастопатията излокачествени заболявания. Тинктури на базата на тези гъби ще ви помогнат да се справите с безсънието и да успокоите нервите.

Съществуват и рецепти за благотворното въздействие върху кожата в козметологията. На базата на гъби от стриди са създадени рецепти за тонизиране и подхранване на кожата.

Тези гъби ще помогнат да се направи всяко ястие за празнична маса уникално и вкусно.