Какво е вредна борна киселина за хората

Борната киселина отдавна е една от най-популярните и често купувани лекарства. Това лекарство е лесно да се намери във всяка аптека, тя е доста достъпна и доста ефективна. Към днешна дата този инструмент вече не се счита за толкова безвреден.

В допълнение към обезщетенията, тя може също да причини вреда на човешкото здраве. В частност, това се отнася за малки деца. Не е имало случаи на киселинно отравяне. В някои случаи веществото е вредно за здравето на възрастните. Ето защо е невъзможно да се пренебрегне потенциалната вреда от използването на борна киселина, като се прилага с необходимата предпазливост.

Какво е това

Почти всеки човек някога е използвал борна киселина, но не всеки знае какво е това вещество и какви свойства притежава. Борната киселина е химикал, който се отнася до слаби киселини. В медицината се използва като антисептик при различни кожни проблеми.

Веществото има формулатаH3BO3 и има вид на бял прах. Той няма нито мирис, нито вкус. За медицински цели се използва борна киселина под формата на алкохолен разтвор, мехлем и бял прах, които трябва да се разредят преди употреба.

Начало на активното използване на въпросното вещество.пада на края на деветнадесети век. Тя замени карболовата киселина. Последният се използва активно в медицината за лечение на хирургични рани. Carbolka има отличен антимикробен ефект, но в същото време има неприятна миризма, оставя петна върху бельо и дрехи и може да дразни раните. Основната е неговататоксичност .

По-късно токсичността е открита в борната киселина. Освен това сега е доказано, че има относително ниски антимикробни свойства в сравнение с други антисептици (хлордексидин, слаб разтвор на калиев перманганат).

Това вещество може да причини както увреждане, така и полза за лицето. Ето защо е важно всеки да има представа за възможните ползи и вреди.

Ползи

Борната киселина има редица полезни свойства: антимикробно, сушилно, противогъбично, противопаразитно. Това причинява широк спектър от приложения. Тя може да бъде излекувана:

 1. Възпаление, акне, акне.
 2. Различни гъбични заболявания.
 3. Педикулоза
 4. Различни форми на пиодерма.
 5. Кожа с обрив от пелена.
 6. Екзема на кожата.
 7. Конюнктивит.
 8. Възпаление на средното ухо (отит).

Що се отнася до последната точка, за лечение на отит се използва алкохолен разтвор. Това е да се създаде затоплящ ефект.

Вреди

Днес е известно, че борната киселина принадлежи към веществата от средния клас на опасност. Тази групанежелани за активно използване при домашни условия.

Киселинната токсичност е пряко свързана с бор. Установено е, че борът се отделя много слабо от тялото, може да се акумулира и да се отрази неблагоприятно на човешкото тяло. За някои категории лица употребата на борна киселина е напълно забранена, въпреки че се използва външно.

 • Употребата на продуктае противопоказана за бременни жени , тъй като тя може да проникне през кръвта през кожата и да има отрицателен ефект върху развитието на ембриона. Не използвайте борна киселина и кърмещи майки, за да не навредите на бебето.
 • Категоричное забранено употребата на лекарството за деца под 3-годишна възраст . Във всякаква форма. При деца бъбречната функция е недостатъчно развита, това е чисто физиологична характеристика. В противен случай съществува риск от тежко отравяне.
 • Не използвайте инструмента за хора, страдащи от тези или други бъбречни заболявания. Това се дължи на много бавното му отстраняване от тялото.
 • Предозиранетона веществото представлява особена опасност за децата и по-рядко за възрастните. Възможно е, ако голямо количество вещество попадне в тялото или ако не се спазват предпазните мерки. Симптоми на отравяне: нарушено храносмилане, примес на кръвта в изпражненията, гадене, повръщане, алергични реакции, ниска температура, объркване, поне - загуба на съзнание и кома. В случай на леко отравяне е необходимо промиване на стомаха, но най-добре е да се консултирате с лекар, за да избегнете опасностот живота.

Отравяне с въпросната субстанция е възможно, ако се приема орално (борен алкохол) или чрез контакт на кожата с твърде много съединение. Леталната доза за възрастен еот 20 до 40 грама . За децата обаче е необходима още по-малка сума. Борната киселина принадлежи към групата на междуклетъчните токсини. Той има дразнещо действие върху клетките на тялото.

От последното веществото се отстранява в почти непроменено състояние. Както следва от горното, борната киселина не е толкова безвреден инструмент. Понякога може да увреди здравето. Особено ако пренебрегваме познаването на потенциалната й вреда.

Съвети и как да се прилагат правилно

Ако има нужда от използване на борна киселина, си струва да си припомним някои предпазни мерки. Това ще намали риска от увреждане на въпросния агент.

Първо, ако в къщата има деца и домашни любимци, борната киселина във всякаква форма трябва да се съхранява в недостъпни места, за да се избегне отравяне. Второ, невъзможно е да се предотврати контакта му с лигавиците при обработката на кожата. В крайна сметка, тя е в състояние да проникне в тялото, попадащи в кръвта.

Също така не се препоръчва да се злоупотребява с инструмента и да се използва по-често и повече, отколкото е посочено в инструкциите. Когато се лекува акне, препоръчително е лекарството да се прилага на точка, а не на цялото лице.

Ако е възможно, заменете борната киселина с други антисептици. Дълго време има повечесилни антимикробни агенти и по-безопасни.

Заключение

Въпреки че не са най-ясно изразените антисептични свойства и евентуалната вреда, борната киселина се използва широко от мнозина до днес. Това е достъпно и евтино средство. Използването на това лекарство, не забравяйте за противопоказания и предпазни мерки. Това ще помогне да се избегнат негативните последици.