Благоприятната и вредна газирана вода за хората

Добавянето на въглероден диоксид във вода предизвиква химическа реакция, която завършва със синтеза на въглена киселина. CO², говорейки консервативно, ви позволява да запазите всички полезни свойства на водата за дълго време. През XIX век те изобретяват метод за изкуствено насищане на минерална и обикновена вода с газ, който се извлича от артезиански източници.

В допълнение към въглеродния диоксид се добавя основа от захар или подсладители, както и киселини, за производството на сладка сода. Насищането на газ се извършва чрез механични или химични средства.

Според нивото на насищане водата се подразделя на:

 1. Слабо газирани.
 2. Среда карбонизирана.
 3. силно карбонизиран, съдържащ 0,4% насищане.

Полезни свойства на газирана вода

От древни времена е известно за полезните свойства на газирана минерална вода, но при естествени условия тази вода е много малка. Минералната вода с естествено съдържание на въглероден диоксидподобрява храненето на клетките , като влияе положително върху активността на сърдечно-съдовата, кръвоносната, централната нервна и лимфната системи.

Наличието на въглероден диоксид допринася заактивирането на минерали , които са част от минералната вода, поддържайки киселинно-алкалния баланс, като предотвратяватразрушаване на костите и мускулите. Газът, съдържащ се в минералната вода, запазва всички полезни микроелементи и предотвратява развитието на различни микроорганизми и бактерии. Въглеродният диоксид е полезен за организма не само чрез подобряване на нивото на необходимите съставки, но и чрез способността да се регулира синтеза на храносмилателните ензими и да се нормализира обмяната на веществата.

Минералната вода перфектно почиства организма от вредни вещества, насърчава отделянето на соли и тежки метали и с минерална диета за отслабване е много полезна. Изкуственото насищане с минерална вода с газ ви позволява да запазите всички тези полезни свойства, които минералната вода притежава от естествената аерация.

Водата е жизненоважна за човешкото здраве. С преместването на хранителните вещества от системата към системата, водата осигурява жизнените функции на тялото, има благоприятен ефект върху ума и нервните клетки, като защитава от стрес. Обикновената газирана вода допринася за:

 • Подобряване на стомашната подвижност.
 • Намаляване на апетита, постигане на бърз ефект на насищане.
 • Укрепване на секрецията на стомашния сок и лечение на заболявания, свързани с намалено ниво на стомашна киселинност.
 • Отлично утоляване на жаждата.
Неподсладената газирана вода, консумирана на вечеря, ви позволява да намалите количеството храна и да избегнете преяждането. Газирани напитки със захар върху билкови екстракти увеличават мускулния тонус и спомагат за облекчаване на умората.

Вредно въздействие върху човешкото тяло

Въглеродният диоксид ускорява процеса.храносмилането . В същото време, полезни хранителни вещества от храната нямат време да се абсорбират и в резултат на това процесът на гниене започва в червата.

Когато се консумира сода, настъпва увеличаване на производството на солна киселина, което изяжда стените и лигавиците на стомашно-чревния тракт, като провокира развитието на язви и гастрит. Дългата и тежка употреба на сода може да причини следните явления:

 • Отвор.
 • Раздуване на корема.
 • Метеоризъм.

Сладкиши съдържат захар или подсладители, киселини (лимонена, ябълчна, фосфорна). Редовната консумация на сода води до следните неблагоприятни последици:

 • Наднормено тегло и затлъстяване.
 • Бъбречна колика.
 • Унищожаване на зъбния емайл.
 • Чернодробно заболяване.
 • Хипогликемия.
 • Болест на Алцхаймер.
 • Нарушаване на нормалния процес на образуване на кости при деца.

Изключването от водата, млякото и сока на храна чрез увеличаване на консумацията на сладки газирани напитки води до недостиг на хранителни вещества, витамини и минерали в детското тяло. Консумацията на фруктоза, съдържаща се в сладка сода, води до дехидратация.

Страстта към сладките газирани напитки увеличава риска от рак на панкреаса, хранопровода, рака на гърдата. За жените, по-високата консумация на синтетична сода е изпълнена със сърдечно-съдови заболявания, рискът от преждевременно раждане се увеличава.

Кофеинътнасърчава отделянето на калций от костите, като допринася за товаразвитие на остеопороза. Най-вредната съставка аспартам, използвана като заместител на захарта, е причинителят на жаждата. Феналаланин, който е част от заместителя, се натрупва в мозъчната кора и при продължителна консумация на сладка сода води до психични разстройства, повишена нервност, депресия.

Как да се прилага газирана вода с най-голяма полза

Минералната газирана вода не трябва да се пие като обикновена вода. За загуба на тегло е необходимо да се използва минерална вода изключително от естествена аерация, като например"Боржоми"или"Есентуки" . Потреблението на вода се извършва, както следва:

 • Сутрин преди хранене да се втечни стомашния сок и да се почистят червата.
 • Половин час преди всяко хранене за намаляване на апетита.

Продължителността на диетата с минерална вода е една седмица. В същото време е необходимо да се изключат от диетата брашното и сладките храни, алкохолните напитки, солеността, приготвените храни и бързото хранене.

Максималният прием на газирана минерална вода с индекс на минерализация до 4 mg еполовин литър на ден . Това количество се препоръчва за газирана питейна вода. В случай на стомашно-чревни заболявания, като гастрит или язва на стомаха, не се препоръчва да се пие вода с газ.

За да се отървете от газовите мехурчета, достатъчно е да оставите бутилката отворена за два часа или да разчупите мехурчетата чрез разбъркване на течността. Препоръчително е да се пие сладка сода през слама и безконсерванти, вредни подсладители.

Заключение

Обикновената сода, ако лицето няма противопоказания, перфектно угажда жаждата. Минералната газирана вода е полезна при лечението на много заболявания и като профилактично средство. Содата с добавка на натурални съставки е полезна при умерена консумация. На бременните жени и малките деца се препоръчва да се въздържат от консумация на вода, натоварена с газ, особено сладка.