Китайска оризова гъба: ползите и вредите

Разпространението на китайските оризови гъби започна сравнително наскоро. Благодарение на развитието на фармакологичната наука, хората успяха да открият нови полезни свойства на този продукт. Неговата популярност се разраства и все по-често китайската оризова гъба се среща в различни традиционни кухни.

Този продукт има още няколко заглавия. Някой го нарича морски ориз, някои японски или индийски ориз. Но, както се казва, сумата не се променя от промяната на местата на компонентите. Името по никакъв начин не засяга полезните му свойства.

Какво е оризова гъба?

Китайската оризова гъба има доста научен термин -zoogly . Бактериолозите описват това вещество като отпадък от различни бактерии. Всъщност той няма нищо общо с зърнения ориз. А името се основава на външната прилика на продукта.

Оризната гъба е лепкава, мазна субстанция, която се образува в резултат на ферментация. Съответно, тази гъба характеризира наличието на редица киселини, различни полизахиди, ензими и витамини. Поради големия брой хранителни вещества, често оризовите гъби се наричат ​​"живи" и най-лечебни от всички видове зоологически находки.

Като цяло съставът на китайските оризови гъби включва много микроелементи и биологиченвещества:

 • Дрождеви бактерии.
 • Органични /неорганични киселини.
 • Прекъсвачи на солта.
 • Прекъсвачи на опасни киселини.
 • Пропорция на етилов алкохол.

Ползи от китайските оризови гъби

Китайската оризова гъба съдържа много вещества, които са полезни за човешкото тяло. Той се цени не само като хранителен продукт, но и катоуникална козметика . Трудно е да се говори за всичките му „ценности“, но малкият списък по-долу ще ви помогне да разберете какви проблеми могат да бъдат решени с помощта на оризови гъби:

 • Повишено кръвно налягане.
 • Разрушаване на нервната система.
 • Безсъние.
 • Възпалителни заболявания.
 • Отслабена имунна система.
 • Намалена мъжка мощност.
 • Проблеми с храносмилането.
 • „Стагнация“ и слаби стави.
 • Стоматит и пародонтоза.

Струва си да се отбележи, че течността „ориз-гъба“ влияе положително върху общия тон. Микробиолозите са открили, че в допълнение към горните свойства, китайската оризова гъба има подмладяващ ефект, регенерира тялото на клетъчно ниво. Мощните антиоксиданти и коензими не само тонизират и очистват кожата, но и оказват благоприятен ефект върху състоянието на косата, ноктите и зъбите.

С този продукт е възможнода се намалят различни възпалителни процеси , за да се намали дразненето и сърбеж. Инфузията на гъбата перфектно почиства кожата, прониква дълбоко в порите и "решава" проблема локално. И за много жени съблазнителнида се превърне в негови свойства, които насърчават ефективна загуба на тегло.

Противопоказания

Както всеки друг продукт, оризовите гъби имат редица противопоказания, които трябва да се вземат предвид преди употреба. Разбира се, това вещество няма много от тях и те не са значителни.

 • Инсулинозависима . Важно е да запомните, че китайските гъби съдържат вещества, несъвместими с диабетно заболяване.
 • Заболявания на дихателната система, туберкулоза . Хората с хронична бронхиална астма и белодробни заболявания също са противопоказани при консумацията на „морски“ ориз.
 • Ниско кръвно налягане . Хората с хипотония също трябва да бъдат предпазливи при вземането на китайски оризови гъбички.
 • Заболявания на стомаха . "Язви", хора, страдащи от повишена киселинност на стомаха и чревни заболявания, продуктът е строго противопоказан. Гастрит също е включен в списъка на такива ограничения. Тъй като "гъбата" е наситена със съдържанието на различни киселини, тя може само да влоши симптомите и болестите.
 • Алергични реакции . Напитки от китайски оризови гъби са противопоказани за тези, които имат непоносимост към веществата в състава му.

Във всеки случай, ако имате най-малко съмнение, тогава трябва да се свържете със специалист и да се консултирате с него. Самолечението не винаги дава положителни резултати, особено има съмнение за една от горепосочените заболявания.

Съвети за приложение и употреба

Често китайска оризова гъбаизползвани в борбата срещу затлъстяването. В крайна сметка, този факт беше потвърден дори от учени. Често за хората е трудно да отслабнат поради факта, че в телата им няма такъв ензим като липаза, защото той има ефект на разцепване върху мастните клетки. Това може да засегне не само заседналия начин на живот и лошото хранене, но и различните видове хронични заболявания. Така че, тези липази съдържат оризова гъба.

Но за да получите желания ефект, трябва да знаете как да вземете китайската оризова гъба правилно. За базата са необходими един литър студена вода, една супена лъжица захар и 3-4 супени лъжици “стартер”. Освен това, всичко зависи от вкусовите предпочитания. Можете да добавите сушени плодове или пресни /замразени плодове към варена инфузия. Необходимо е течността да се поддържа за около три дни и да се вземат 150-200 мл преди хранене.

За да се използва китайска гъба като козметика, няма да отнеме много работа и време. Чрез добавяне на малко количество заздравяваща "слуз" към маска за лице /маска за коса или крем, можете да получите добър резултат за кратко време. Много шампоани съдържат ензими от оризови гъбички, които заздравяват косата, предотвратявайки изобилната загуба на коса. В стоматологичното поле е достатъчно да се изплакне приготвената вода за уста няколко пъти на ден. Освен това, китайската оризова гъба е отличен заместител на морската сол, ако я добавите в банята с топла вода.

Ако добавите няколко филийки лимон и резенка към инфузията на китайската оризова гъбаджинджифил, получавате добра напитка, която утолява жажда за дълго време. Използвайки "морската" гъба като профилактика, можете да регулирате неговата сладост и "сила". Струва си да се помни, че колкото по-дълго се влива напитката, толкова по-кисел и по-богат е вкусът му. Разбира се, не пийте китайски ориз гъби "литра". Ползата ще донесе само умерена, но редовна употреба на напитката.