Месо от щрауси - ползите и възможните вреди

Месото за щрауси за много хора вече е престанало да бъде екзотично. Преди това се използва само в местообитанията на едри птици. Сега има много ферми за отглеждане на големи птици, а месото му е достъпно за повечето потребители.

Всички полезни и вредни свойства на щраусовото месо все още не са напълно проучени, но вече е доказано, че използването му допринася за подобряване на здравето. Продуктът е диетичен, тъй като съдържа малко мазнини и въглехидрати и в него има много хранителни вещества.

Експертите смятат, че щраусовото месо ще измести говеждото и свинското месо от пазарите, тъй като има повече полезни свойства.

Щраусов Ленин

Месото на голяма птица се различавас богат тъмночервен цвят , като говеждо месо. Най-добре е да изберете богат цвят на филе. Колкото по-млад е представителят на птиците, толкова по-ярко е месото му.

На практика мастните слоеве отсъстват, поради което се счита за диетична храна. В този аспект телешкото и пуешкото се конкурират с голямо птиче филе. Други видове месни продукти са по-лоши по отношение на калоричното съдържание. Според структурата, продуктът е по-мек от говеждото или свинското, въпреки че те имат повече масленост.

Месото от щрауси може да се раздели на три вида, в зависимост от частта на тялото:

 1. Бедро (по-подходящо за пържоли)
 2. Външна тибия (на котлети)
 3. \ t
 4. Вътрешни работиШин (използва се за приготвяне на мляно месо и гулаш).

Охладеното месо се складира най-много до5 дни , в замразено6 месеца .

Щраусовите филета имат възможност незабавно да абсорбират аромата и вкуса на подправки и сосове. Това се използва от много професионални готвачи. Друго предимство за готвене - бързо до готовност. Месото не може да бъде прегаряно, тъй като то ще изсъхне. Високите температури не са приемливи за филета, максимум 60 градуса.

Полезни свойства

Месото от щрауси съдържа:

 1. Микроелементи: калций, фосфор, калий, натрий, желязо, магнезий, манган, мед, селен, цинк, никел, кобалт.
 2. Витамини: група В, Е, РР.

Делът на хранителното съдържание е толкова висок, че част от 100 грама е достатъчна, за да запълни дневната норма.

Енергийната стойност на продукта (в 100 грама) е:

 • Протеини - 22 грама.
 • Мазнини - 1,5 грама.
 • Въглехидрати - 0 грама.
 • Калории - 98 ккал.

Месото от щрауси има следните полезни свойства:

 • Нормализира нивата на холестерола.
 • Подобрява сърдечно-съдовата функция, нормализира кръвното налягане (витамин В).
 • Помага на пациентите да се възстановят от операция и дългосрочни сериозни заболявания (протеини).
 • Подобрява храносмилането (протеина).
 • Намалява загубата на тегло (ниско съдържание на мазнини).
 • Помага за изграждане на мускули (витамин Е).
 • Отстранява токсините от тялото, подобрява обмяната на веществатапроцеси (протеин).
 • Оксигенати на кръвта.
 • Укрепва мускулно-скелетната система (калций).
 • Попълва енергията и жизнеността (витамин РР).
 • Подобрява състоянието на косата, ноктите и кожата (калций и фосфор).

Препоръчва се месото от щрауси да се използва с:

 1. Сърдечна недостатъчност.
 2. Диабет.
 3. Повишен холестерол.
 4. Анемия и проблеми с налягането.
 5. Отслабване на тялото.
 6. Наднормено тегло.

Месният продукт е полезен за деца, тъй като е богат на жизненоважни вещества, които са важни за правилния растеж и развитие на организма.

Бременните жени имат право да ядат щраусово месо, но в умерени количества. За бъдещата майка и дете са необходими витамини и микроелементи, които са пълни с месо от щрауси.

По-възрастните хора се нуждаят от хранителни вещества, защото телата им са слаби. В голямото филе от птици има елементи, необходими за поддържане на добро здраве.

Вреди и забрана за употреба

Месото от щрауси може само да навреди на тялото, акотялото е свръхчувствително . Богат на микроелементи и витамини състав не може да подкопае здравето.

За лице със слаб стомах или заболяване на храносмилателната система може да не е подходящ екзотичен продукт. Преди употреба трябва да се консултирате с лекар.

Ястието от щраусово месо може да бъде вредно за тялото само в един случай - когато топлинната обработка не е преминала правилно. Месният продукт е лесеновлажняват, като се превръщат в суха и здрава и губят повечето от хранителните вещества. Въпреки това, тя не може да се яде сурова или полу-сурова.

Методи за готвене

Използването на разфасовки от месо от щрауси в готвенетое много широко . Лесно се подготвя. Месото на щрауса често се консумира в диети. От продукта се приготвя диета супа. Ако кулинарният специалист иска да постигне нискокалорична храна, всички подправки и подправки трябва да бъдат изключени, тъй като намаляват съдържанието на витамини и микроелементи в продукта.

Варено месо се прибавя към салати, топли и студени предястия. Месото от щрауси може да се приготви като отделно ястие или в комбинация с гарнитура. От него се приготвят и колбасни продукти.

Най-често в магазините се откривабедрото на тялото на животното . Филето е подходящо за готвене. Ястието е нежно и сочно.

Месното филе от едри домашни птици има тенденция бързо да абсорбира подправки и сосове, затова преди готвене е необходимо внимателно да се подбират подправките. Ако прекалите с добавки, много полезни вещества ще изчезнат. Варени зеленчуци като картофи са подходящи като гарнитура.

Лесно е да се готви щраусово месо, но за първи път новодошлите могат да имат проблеми. Най-добре е да се готви в присъствието на професионалист. Ако това не е възможно, тогава поне попитайте за препоръка преди готвене.

Поради високата цена на продукта обикновените потребители рядко я използват при готвенето. Въпреки това, по празници една екзотична птица ястие ще станеинтересно допълнение.

Широка популярност на Ostrichina. Месото филе е лесно да се приготви, се оказва вкусни ястия. Филетата често се използват като диетичен продукт. Месото съдържа голям брой полезни и хранителни елементи, които са необходими за правилното развитие на тялото.