Колко полезни и вредни зъби почистване на сода

Снежнобялата усмивка се счита за признак на здраве и предизвиква приятен ефект върху другите. Затова много хора внимателно следят състоянието на зъбите си и прибягват до естетични процедури, за да запазят външния си чар. Не всеки има достъп до скъпо стоматологично избелване или специализирани продукти, но всеки може да чуе за икономичен начин да озарява зъбите със сода. Възможно ли е да се направи тази процедура у дома, е сода вредна за зъбите, и как да се избели емайла правилно - четете нататък.

Какво е миенето с газирана вода?

В продължение на много поколения хората са знаели за положителния ефект на разтвора на содата върху устната кухина и състоянието на зъбите. Изплакнете с натриев бикарбонат за стоматит, кандидоза, лош дъх, както и за отстраняване на зъбната плака.

Известно е, че бактериалната плака върху зъбите и устата се образува в резултат на гниене на малки остатъци от храна. В устата се образува кисела среда, която причинява неприятна миризма и грозен бучки. Освен това всеки ден зъбният емайл се атакува от оцветители - чай, кафе, хранителни добавки, тютюн. Това може да доведе до потъмняване на емайловия оттенък и дори до образуването на зъбен камък.

Лесно почистване на зъбите с нежна паста за зъбитова не е достатъчно, за да ги предпази от отрицателно въздействие. В такива случаи печалбата идва от евтин инструмент, който е достъпен за всички -сода за хляб . Това вещество не самонормализира киселинно-алкалния балансв устата, но също така помагада почиства и избелва зъбите .

Не всички зъболекари са съгласни, че содата е безопасна за зъбите. Подобно на много други инструменти, той изисква спазване на строги правила за употреба. Тогава можете да получите положителен резултат и да не се тревожите за състоянието на зъбите.

Ефектът от почистването на сода не трае дълго, така че процедурата ееднократна . Често обаче е невъзможно да се извърши. Правилно приготвените съставки на основата на сода могат бързо да избелят зъбите и да получат значителни спестявания. Ето защо, ако имате важно събитие или фотографиране, можете да прибегнете до такова избелване, а също така периодично да правите превантивно почистване със сода, така че вредният депозит да не се натрупва в пукнатините на зъбите и да не застрашава красотата на усмивката и здравето на зъбите.

Какви ползи има содата върху зъбите?

От химическа гледна точка содата еалкална , и това вещество помага да се възстанови нормалната киселинност в устата и да се предотврати размножаването на бактериите. Взаимодействайки с водата, содата образува плътна пяна, така че разтворът може да проникне в процепа между зъбите, под зърната на езика и в други труднодостъпни места, като избутва замърсяването от там.

Самата сода еантибактериалноиантисептично означава, следователно, той се използва за изплакване по време на инфекции, гъбични заболявания на устната кухина, за профилактика на ангина, с стоматит. Такова лечение трябва да бъде предписано от лекар, тъй като не във всички случаи содата се превръща в подходящо средство за защита.

Абразивните свойства на кристалите на натриев бикарбонат спомагат за отстраняването на плака или слой от оцветители. С внимателна употреба, това ви позволява да почиствате и озарявате зъбите, така че те да са здрави по-дълго.

Soda Solution носи цялостен ефект на устната грижа:

 • Елиминира остатъците от храна и неприятната плака.
 • Нормализира киселинно-алкалния баланс.
 • Освежава дъха, премахвайки бактериалния мирис.
 • Отстранява тъмния слой от повърхността на зъбите.
 • Облекчава възпалението.
 • Ускорява заздравяването на лезии в устната кухина.
 • Той има превантивен ефект срещу кариес и зъбен камък.
Всички тези наблюдения обаче са валидни, само ако използвате умерен разтвор на сода с умерена честота.

Почистването на зъбите от сода ли е лошо?

Сода в концентрирана форма -доста агресивни средства . Затова небрежната употреба на този продукт може сериозно да увреди зъбите и венците. Абразив, т.е. твърди частици, буквално изстъргват повърхността, засягайки горните слоеве на емайла. Силното миене със сода може да надраска зъбите и да доведе до повишена чувствителност.

Също така, содата понякога причинява алергии, а употребата му можепровокират незначителни кървящи венци и обриви в устата.

Поради интензивността на продукта има редица противопоказания и случаи, при които содата не може да се използва за почистване и избелване на зъбите:

 • Чувствителността на зъбния емайл.
 • Кариес или други увреждания на зъбите.
 • Пародонтално заболяване и увреждане на устната лигавица.
 • Период на бременност и кърмене.
Почистването на зъбите със сода може да бъде строгоне повече от веднъж седмично . Ако имате нужда от бърз резултат и използвате концентрирано лекарство, интервалът между лечението не трябва да бъде по-малък от 2-3 седмици. Самото почистване трябва да продължи не повече от 1-2 минути, а по време на лечението трябва да се избягва триене на венците с агента, за да не се увреди деликатната лигавична тъкан.

Един от съществените недостатъци на избелването със сода екратка продължителност на действие- след 3-4 дни, когато се пие чай, кафе, плодове и пушене, зъбите ще започнат да потъмняват или отново пожълтяват. В този случай повреденият емайл не се възстановява толкова бързо. Ето защо, избелване сода е желателно да се извършват не повече от веднъж месечно или прибягват до него в крайни случаи. Честото използване на сода може да се направи само ако зъбите са напълно здрави, а емайлът е с различна сила.

Ако след процедурата има повишена чувствителност към горещи, студени, сладки и кисели храни или алергични реакции, трябва да спрете да използвате сода.

Как правилно да избелват зъбите със сода

Оптимално, за поддържане на хигиената на устната кухина, прибягвайте до изплакване със слаб разтвор на сода - 0,5 ч. Л. прах в чаша вода 1-2 пъти седмично. Течността се взима в устата на малки глътки, последвана от интензивно изплакване. Това ще помогне да се отървете от плака, ще бъде отлична превенция на кариеса и ще спомогне за поддържането на ярка сянка на зъбите.

Ако трябва да направите ефективно спешно избелване - вземете по-силна смес Има няколко подходящи рецепти:

 • Щадящ разтвор - 1 ч.л. сода, смесена с 1 ч.л. вода.
 • Подсилен разтвор - 0,5 ч. Л. натриев бикарбонат се разрежда с 0,5 tsp. водороден пероксид (3%).
 • Алтернативна смес - 0,5 ч. Л. сода и 0,5 ч. л. лимонов сок (трябва да използвате натурален пресен лимон).
 • Сух метод, съдържащ само сода, неразредена с вода.
 • Към обикновена паста за зъби може да се прибави щипка сода за избелване на зъбите.

Трябва да се разбере, че всичките три компонента в сместа самощни : и алкалите и киселините в големи количества могат сериозно да увредят емайла. Получената смес се нанася най-добре с пръст или памучен тампон (подходяща пръчка или диск). Не използвайте четка за зъби. Инструментът се разпределя равномерно по повърхността на зъбите от двете страни за минута, след което се изплаква с топла вода. След почистване, трябва да се въздържате за няколко часа от горещо, студено и кисело пиене или хранене.

3-4 седмици преди процедурата и като цяло заПрофилактиката трябва да се добави към диетата повече минерални храни - с флуорид и калций. Тези съставки се съдържат в млечни продукти, ядки, боб, ябълки и зеленчуци. След това емайлът ще се втвърди и няма да бъде изложен на агресивното действие на избелващото средство.

Не забравяйте, че радикалните процедури не винаги са толкова необходими за стоматологичното здраве и естетиката. Достатъчно, за да се хранят, поддържат хигиената на устната кухина и да се отърват от лошите навици, като например пушенето и храненето с бои. Тогава усмивката ще бъде сияйна и привлекателна.