Глазирани извара: колко полезни и вредни

Глазирана кашкавал от сирене - вкусно деликатес от детството. Първото сирене беше пуснато в Съветския съюз през 30-те години. Модерният продукт има разнообразие от възможности за готвене с добавянето на различни пълнежи. Нека се опитаме да разберем дали сладкият десерт е добър и дали е вредно да се яде коагула всеки ден?

Малко забавна история.

Тази глазирана извара се състои главно от масата на извара и шоколада. Но ако внимателно проучите цветната обвивка, можете да намерите изобилие от други съставки:

 • Аромати, идентични с естествените и консервантите.
 • Бои и подсладители.
 • Палмово масло и какао на прах.

И много други не много полезни компоненти. Сладък деликатес също е доста висок в калории, в малък петдесет грама извара съдържа около двеста калории. Следователно онези, които се опитват да следят фигурата си и имат проблеми с наднорменото тегло, трябва да се откажат от честата употреба на такова сладко.

Полезни свойства на продукта

Въпреки очевидните грешки в състава на продукта, съществуват и положителни аспекти. Изброяваме основните полезни свойства на глазираното сирене:

 • ОсновенСирена е компонент, богат на калий, калций, желязо и фосфор, микроелементи натрий и магнезий, както и богат на витамини А, В, С и Е.
 • Съставът на естествената извара съдържамного аминокиселини : метионин, лизин, триптофан.
 • Сиренето принадлежи къмлесно смилаеми хранителни продукти , поради което се препоръчва да се използва при чревни и стомашни заболявания.
 • Полезните свойства на извара положително влияят върху имунитета и поддържат здравето на клетките на нервната система.
 • Масата на изварата има благоприятен ефект върху болните черния дроб, сърцето и бъбреците.
 • Мозъчната дейност на човек показва положителна динамика в употребата на шоколад, настроението му се подобрява значително.

Вреди и противопоказания

За съжаление, в допълнение към изброените полезни свойства на глазираните сирена, продуктът има значителни недостатъци и редица противопоказания. Модерният магазин за промишлено производство не вдъхва доверие сред купувачите, отговорни за тяхното здраве. Да разберем защо:

 • Десертът е пренаситен със захари и мазнини, поради което такъв продукт е забранен за хора, страдащи от диабет.
 • Естественото извара не се съхранява дълго, следователно патогенните бактерии и дори E.coli се вливат лесно в остарял продукт, който може напълно да разруши нормалното функциониране на стомаха и червата (строг контрол на срока на годност на сиренето).
 • съдържа сиренеИма много консерванти, които удължават неговия живот, но вредят на човешкото тяло, като освен това, естествените плодове и плодове също често се заменят с консерви и синтетични продукти.
 • В състава на всяка глазирана извара е задължителностабилизатор , който запазва хомогенния състав на масата на изварата и какво точно е този стабилизатор напълно непознат за обикновения човек.
 • Често десертът съдържа подобрители на вкуса иЕ-добавките , които са особено вредни за организма на детето, по-специално, могат да увредят клетките на нервната система на детето.
 • Безскрупулните производители могат да скрият състава на продукта и да не го отпечатват изцяло върху опаковката, в този случай никога няма да знаете какво се намира под шоколадната глазура и колко безопасно е да се яде.
 • За да се запази естественото масло върху крайния продукт, то може да бъде заменено с евтин аналог на растителния произход, съответно, и качеството на тези мазнини ще бъде много по-ниско (редовното ядене на такива сладкиши, може да се натрупват проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, да се повиши теглото и да се повиши холестерола) ,

Какво да търсите, когато пазарувате в магазина и как да правите десерт у дома

Предвид възможните отрицателни последици от редовната консумация на сирена, трябва да бъдете особено внимателни при закупуването на остъклена сладка. Първото нещо, от което се нуждаетеНаправете магазина, внимателно прочетете състава на красивата опаковка.

Ако не е възможно да се намери пряка индикация, че продуктът е извара, тогава с висока степен на вероятност извара изобщо не се съдържа в десерт. Ако има надписи, които казват, че сиренето има специфичен вкус, тогава производителят заменя естествените съставки с подобни аромати.

Децата трябва да се откажат от използването на извара от сирена, които нямат какао в шоколадната си глазура.

Изберете за себе си и вашите близки сладкиши спредимно естествено съдържание . При първите признаци на алергия или в случай на диария, трябва незабавно да се откажете от яденето на извара и да вземете мерки за нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт.

Десертът от сладко сирене принадлежи към групата на нетрайните стоки, чийто срок на годност обикновено не надвишава две седмици. Ако опаковката показва по-дълъг живот на продукта, това очевидно показва наличието на голям брой консерванти в състава. Сиренето трябва да се съхранява в хладилник с температура не по-висока от 6 градуса. Оставя се да замръзне глазираният десерт. В този случай срокът на годност се увеличавадо 120 днипри температура от минус 18 градуса.

Здравословното лечение на извара може лесно да бъде приготвено у дома и да бъде уверено в качеството и полезността на съставките. За да направите сирене, трябва да смесите около 400 грама натурална извара със 150грама настъргано охладено масло, добавете към вкуса си пудра захар и малко ванилова захар. Направете изварени колбаси с подходящ размер от получената маса, налейте предварително затопления шоколад (достатъчно 150 грама) и извадете за 10-15 минути във фризера.

Да обобщим

Дори и най-висококачественият десерт от стъкло, произведен по всички стандарти и правила, не трябва да се консумира повече от 3-4 пъти седмично, поради високото му калорично съдържание. Затова обикновено не се препоръчва на тези, които са на диета, да включват такава сладост в храната. Яжте правилно и се отказвайте от сиренето в полза на естествената извара и други млечни продукти. Ако не можете да си представите живота без сладък десерт, не бъдете мързеливи сами да го приготвите у дома, защото това е за вашето здраве и благополучие.