Зърно извара: ползите и вредите

Добре известният факт: млякото и производните му производни са сред най-полезните продукти за нашето тяло. Млякото е богато на калций и фосфор и е известно с високото си съдържание на витамини и минерали, поради което е особено полезно не само за възрастни, но и за детски, растящ организъм.

На рафтовете на супермаркетите можете да намерите разнообразие от млечни продукти: кисели млека, извара, кашкавал ... Наскоро гранулираната извара набира популярност.

Какво е това? Здраво ли е този продукт и как да избереш добро и висококачествено извара? Всичко това е по-нататък в статията.

Зърнена сирена - основна информация за продукта

\ t

Ще разберем каква е особеността на зърнестата извара и как тя се различава от класическата. При готвене към обикновената маса на сирената се добавя количество леко осолено сметана - това е тайната на специфичния вкус и необичайната консистенция (под формата на малки зърна) на продукта.

Струва си също така да се отбележи, че гранулираното извара се различава от обикновеното съдържание на мазнини в състава, което прави този продукт диетичен и се препоръчва за хора, които искат да отслабнат или например да изградят мускули. Калорийна изваратегло не е много високо - 100 грама съдържа около150 калории .

Поради особеностите на състава, а именно наличието на сол в него, гранулираният деликатес може да се съхранява по-дълго от класическата маса на извара.

Продуктът, богат на витамини и минерали, осигурява на тялото ни огромни ползи, затова силно се препоръчва да се яде гранулирано извара, което да се консумира от всеки, който се грижи за здравето си или се стреми да поддържа добра форма.

Ползи за здравето

 • Преди всичко е необходимо да се каже зависокото съдържание на калций в продукта . Този микроелемент е необходим за нормалното състояние и силата на костите и зъбите. Калцият е особено полезен за растящ организъм - минералът участва активно в образуването на костна тъкан и развитието на опорно-двигателния апарат.
 • Подобни функции се изпълняват ифосфорсъщо се съдържат в достатъчно количество в гранулирана извара. В допълнение, това възстановително вещество засяга цялото тяло и подобрява имунната система.
 • Продуктът е богат ивитамини от група В , които участват във важни метаболитни процеси, които протичат в нашето тяло и са отговорни за разграждането и усвояването на хранителни вещества от храната. Заслужава си да си припомним, че витамин В е необходим за нормалното функциониране на храносмилателната система.
 • Липсата на това вещество не се отразява най-добре в състоянието на нервната система : хората, които не използват млякопродуктите или тези, които се използват много рядко, често страдат от повишена умора, слабост, нарушения на съня, депресивни състояния.
 • Друго безспорно предимство на гранулираната извара евисокото съдържание на протеини и аминокиселини- вещества, отговорни за нормалното усвояване на протеини, минерални вещества и образуването на мускулна маса. Аминокиселините са необходими за нормалното функциониране на имунната система, са отговорни за метаболизма и са много полезни за репродуктивното здраве.
 • Благоприятно влияе на продукта върхуработата на храносмилателната система , нормализира и улеснява процесите на храносмилане, спомага за подобряване на чревната подвижност.
 • Витамин РР и желязо, съдържащи се в състава, допринасят за правилното функциониране на кръвоносната система . Тези елементи участват в хемопоетичната функция и подобряват нивата на хемоглобина, намалявайки риска от анемия и анемия.
 • Редовната консумация на гранулирано извара благоприятно влияе върху състоянието на нервната система , като помага за борбата със стресовите състоянияи психичните разстройства.
 • Свободното зърно допринасяза активиране на обмяната на веществата , като ускорява процеса на намаляване на теглото и изгарянето на мазнините.
 • Безспорното предимство на „литовското извара“ е наличието на полезна аминокиселина в нея -казеин , който участва в образуването на мускулна маса. Поради тази причина продуктът може и трябва да се консумира дори вечер и преди лягане.

Възможновреда

 • Трябва да се разбере, че прекомерната консумация на който и да е, дори най-полезният продукт, се отразява отрицателно върху здравето и състоянието на тялото. Следователно, гранулираната извара трябва да се консумира, без да се превишава препоръчителната дневна доза -не повече от 150 грама на ден .
 • В някои случаи лечението на извара може да предизвика алергична реакция, обрив по лицето и тялото, обрив и сърбеж.
 • Храненето на неадекватен или некачествен продукт причинява хранително отравяне и присъщото му състояние: диария, газове, повръщане или гадене.

Препоръки

 1. Зърнената извара може лесно и лесно да се приготвя в домашни условия. Необходимо е да се вземе един литър мляко (съдържанието на мазнини не трябва да надвишава 2%), малко количество сол, 160 грама крем и химическа добавка - калциев хлорид.
 2. Млякото трябва да се загрее, след това се добавят 1,5 супени лъжици калций и сол, като се разбърква постоянно. Като правило, на този етап, млякото вече ще започне да придобива характерна текстура и образува малки зърна. След като се появят, огънят трябва да се изключи и контейнерът да се премести на студено място. Масата на извара трябва постоянно да се разбърква за бързо охлаждане.
 3. След това трябва да се филтрира през марлята, за да се отдели зърното от суроватката. Поставете продукта в марля в специална чиния. Готова е зърнената извара! За да добавите вкус, можете да добавите тежки сметана, гранулирана захар.
 4. Препоръчва се ронлива извара със сладко от ягодоплодни или конфитюр.Въпреки това, има повече диетични опции: можете да добавите ароматни зелени, зеле или домати на извара.

Заключение

Гранулираната извара може да бъде много полезна и вкусна възможност за закуска или диетична вечеря. Този продукт е богат на витамини и минерали и не съдържа почти никакви противопоказания, така че може да се използва от всички и без ограничения.