Задушено зеле: полезни свойства и вреда

Един от най-ярките представители на кръстоцветните растения е бялото зеле. В продължение на много векове този зеленчук се смята за лечебна храна. Първото растение е засадено и отглеждано в Европа през 1100 г. пр. Хр. . Днес, обикновен зеленчук, консумиран в различни форми. Бялото зеле обикновено е пълнено, пържено, задушено или задушено на пара.

Какво е яхния от зеле?

Задушеното зеле е вкусен и питателен продукт, готов за консумация. Сам по себе си процесът на задушаване на зеле е междинно действие. С други думи, вторично. Разпъването на кръстоцветни растения често се предшества отпечене . Понякога, вместо да се пържи, зеленчукът се изсипва добре.

По време на потушаване на зелето се използват масло, вода и необходимите киселини. Готовият продукт може да служи като отделно ястие на масата или да служи като допълнение към други апетитни деликатеси.

Този задушен продукт по свой начин засяга здравето на хората.

Ползи от бяла растителност

Нискокалоричното ястие съдържа витамини, минерали и химични елементи. Калций, фосфор, магнезий, йод, фибри, протеини, пектини и мазнини - всички тези вещества по един или друг начин подобряват функционирането на човешкото тяло.

Съдържание на запечено зеле висок процент на витамин С . Горният антиоксидант забавя процеса на стареене на кожата и премахва свободните радикали от тялото. Флавоноидите и фенолите имат противовъзпалително действие и намаляват риска от сериозни заболявания. Следните ефекти потвърждават успешното въздействие на яхнията върху тялото:

 • Смутираният продуктнамалява вероятността от рак . Нейните тъкани съдържат специални органични вещества. Например, Синигрин и сулфорафан. Тези компоненти изпълняват антиканцерогенна функция. Глюкозинолатите постепенно стават изотиоцианати. Полученото вещество предотвратява развитието и по-нататъшния растеж на раковите клетки.
 • Приготвеното блюдоима положителен ефект върху храносмилателната система . Сярата и не по-малко известният витамин С премахват токсините и пикочната киселина от организма. Такива отрицателни елементи водят до екзема, ревматизъм, артрит и други сериозни заболявания. Задушеният продукт почиства кръвта. Подобрява работата на целия храносмилателен тракт. Fiber регулира количеството на hilactobacillus в стомашно-чревния тракт. Предотвратява образуването на запек.
 • Калций, магнезий и други витамини, съдържащи се в яхния , укрепват костите . Ястието намалява риска от остеопороза. Това сериозно и опасно заболяване омекотява костната тъкан. Нестабилните кости са подложени на фрактури.
 • Той има благоприятен ефект върху човешкото зрение . Например, той предпазва ретината от вредни ултравиолетови лъчи.
 • Витамин А (известен като каротин)укрепва имунната система . Той предпазва организма от различни вируси и бактерии.
 • Калий, полифеноли и целулозаподобряват работата на сърцето , намаляват кръвното налягане и разширяват кръвоносните съдове. Предотвратете прекомерното натрупване на тромбоцити и холестерола в организма. Намалете вероятността от сърдечно-съдови заболявания.
 • Йодът поддържа ендокринната и нервната система . Задушените зеленчуци са полезни за болестта на Алцхаймер, депресия, нервен срив или деменция.

Задушен зеленчук перфектно задоволява глада. Има специална диета за отслабване, базирана на този хранителен продукт. На практика няма мазнини в нискокалоричните ястия, така че може да се бори с наднорменото тегло.

По време на храненето ястието се консумира няколко пъти на ден. Използва се като закуска и обяд. Заедно със зелето сутрин можете да се насладите на нискомаслено извара и да пиете неподсладен чай. Освен зеле в диетичните ястия има и картофи, постно месо и други нискокалорични зеленчуци.
Продължителността на диетата е не повече от една седмица. Използвайте задушени зеленчуци се препоръчва в разумни количества.

Увреждане на задушено зеле

\ t

Прекомерната консумация на зеленчуци е вредна за здравето. Отрицателният ефект на задушеното зеле върху тялото се проявява по следния начин:

 • Хипотиреоидизъм . Тази патология, която предотвратява развитието и по-нататъшното функциониране на хормона на щитовидната жлезажлеза.
 • Диария . Прекомерната консумация на задушено зеле води до разстроен стомах. Има диария.
 • Зеленчуците са вредни за организма при висока киселинност и стомашни язви. Продуктът дразни слизестата мембрана не само на стомаха, но и на червата.
 • Нискокалоричните зеленчуци трябва да се използват с повишено внимание при хора с високо кръвно налягане и бъбречно заболяване.
 • Противопоказан при пациенти, подложени на операция на гръдния кош .

Задушеният продукт е несъвместим с някои лекарства. Например, с лекарства за разреждане на кръвта. Витамин К, съдържащ се в зелето, ще попречи на тези процеси, тъй като участва в кръвосъсирването. Прекомерното поглъщане на сол в организма причинява синдром на отока и хипертонична криза.

Стъпки за правене на домашно приготвени третирания

Има няколко начина или рецепти за приготвяне на ястия. Изберете най-лесния начин за създаване на домашно приготвено лечение.

За да се гасят, освен зелето, трябва да се запасите и от други съставки като растително масло, една чаша гореща вода, няколко лука, подправки (пипер или сол) и доматено пюре.

Подготовката се състои от следните стъпки:

 1. Раздробяване и рязане на продукти.
 2. Пържене на лук в горещ котел. Печене зеле в доматено пюре.
 3. Добавяне на гореща вода ( около 200 ml ).
 4. Свареният зеленчук трябва да се задушава на бавен огън поне половин час.

В края на охлаждането се добавят необходимите подправки. Други рецепти използват допълнителни подправки, плодове или зеленчуци.

Задушеното зеле е наистина универсално ястие, което може да се консумира през цялата година. Бялото растение не само подобрява здравето, но и помага на жените успешно да се справят с излишни килограми.