Плодове рамбутан: полезни свойства и вреда

Тайландците обичат да повтарят: „Опитвате ли се за дълголетие? Яж рамбутан! " Тук, в Югоизточна Азия, уникалният вкус на плода се сравнява с амброзията - храната на боговете. И безкрайните му насаждения се третират като земен рай.

Думата "рамбут" идва от индонезийския език и се превежда като "коса". Днес растението расте активно в тропически и субтропични климатични зони. А Малайзия с право се смята за истинското родно място на екзотиката.

Общо описание

Рамбутанът е вечнозелено плодово растение от тропическото семейство Сапиндов. Височината на рамбутанското дърво варираот 10 до 25 метраи се отличава с разпростираща се корона. Листата съдържат от 2 до 8 удължени кожести листовки от пентаперовия тип. В периода на цъфтеж се събира в малки съцветия-метлички.

Самият плод има сферична форма, измерващдо 6 сантиметра . Тя расте в клъстери, всяка от които имадо 30 броя . Незрелият рамбутан е оцветен в зелено. В процеса на съзряване, коричката променя цвета си до наситено червено.


Месото на плода има кремаво-желеобразна структура, напомняща за дамски пръсти. Вътре има продълговати кафяви семена.

Отвън плодът е с плътна кора, покрита с груби косми, които лесно се отделят от пулпа.

Повечето от култивираните сортове на растението и около двестабисексуални . Има два пъти повече женски цветя, произвеждащи цветен прашец, отколкото мъжки цветя. Цветята цъфтят предимно сутрин.

Състав и калорично съдържание

Обогатен с въглехидрати, протеини и протеини, плодовете рамбутан също са пълни свитамини В1, В2 и С . Освен това плодовете се отличават с богат минерален комплекс, който включва никотинова киселина, калий, магнезий, натрий и цинк. Специфичността на влакната има благоприятен ефект върху органите на храносмилателната система.

В допълнение към пулпакостилата са от особено значение . Те съдържат повече от 40% полезни масла, обогатени с олеинови и арахидонови киселини. Когато се готви, такова масло има склонност да отдава сладък аромат, което го прави популярен в индустрията за красота. Той е незаменим в производството на изключителни козметични продукти, ароматни смеси, сапуни и свещи.

80 kcal, също толкова енергийна стойност на 100 грама плодов пулп.

Полезни свойства на плодовете

Любопитно е, че не само плодовете са полезни, но и кората, листата и дори кората на растението. Как систематичното използване на рамбутан влияе върху човешкия живот?

  • Местните жители са убедени, че включването на до 5 плода рамбутан на ден ще успее да намали риска рак с 95% . При условие, че това ще бъдат плодове, които се продават директно на клоните.
  • Плодовете трябва да присъстват в менюто на онези, които имат висока склонност да развиватжелязодефицитна анемия . Богат на желязо, бързо увеличава нивата на хемоглобина, като по този начин елиминира причините за умора, бледност, припадък и световъртеж.
  • Обогатен с мед, рамбутан се препоръчва за хора, които са предразположени към повтаряща се депресия и при бременни жени. Той също така остава незаменим за активен умствен и физически стрес.
  • Далие добър източник на растителен калций . Здравето на костите, стабилността на сърдечно-съдовата система, производството и активността на необходимите хормони и ензими зависят от този микроелемент.
  • Рамбутан е в състояниеда активира синтеза на кератин и инволюкрин . Тези протеини са отговорни за синтеза на еластин и колаген, които са от съществено значение за здравето на кожата.
  • Кората, широко използвана в алтернативната тайландска медицина , безболезнено елиминира млечницата . По време на треска се използва коренът, въз основа на който се прави специална отвара. Листата на растението ефективно се борят с мигрените и главоболието. Кратките храмове на храмовете са най-подходящи за подобряване на състоянието.
  • Проблеми, свързани с диария, дизентерия и чревни паразити, се решават чрез редовна употреба на пулпа на плода. Неговите антихелминтни и антибактериални ефектидава осезаеми резултати, дори в напреднали случаи.
  • Рамбутан демонстрира своята безценна пригодност принормализиране на храносмилателната система , поставяне на тежест в ред и подобряване на общото благосъстояние.

Потенциална вреда за екзотични плодове

Противопоказания за растението не са налични. Но, както често се случва, някои заболявания могат да бъдат провокирани само от индивидуална непоносимост към компонентите. Ето защо, първото запознаване с екзотичен пудинг, трябва да започнете с умерени порции. Ако, след като са опитали 1-2 парчета, няма нарушения от страна на храносмилателната система, тогава плодът може да се консумира без страх. Но семената на плодовете са по-добре пренебрегнати. В суров вид те съдържат токсични вещества.

Как правилно да се избере и почисти рамбутан?

Свежесте първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на този плод. Свежестта на плода се проявява предимно с еластични зеленикави косъмчета и богата червена кожа. Междувременно сбръчканата кожа, непълнотата и прекомерната мекота на плода говорят за ранното му влошаване.

Най-пресните продукти се намират в райони, разположени в близост до насажденията. В Тайланд тези провинции включват Suratthani, Pattaya и Chantaburi.

Плодовете се съхраняват при стайна температураза не повече от 2 дни . В хладилника, срокът на годност е увеличен до 7 дни. Важно е плодът да е бил опакован в хартиена кърпа. В отсъствието на последните, перфорирани и подходящипластмасова торба.

Преди ядене плодът се разделя на две равни части. Това е лесно да се направи, въз основа на съществуващия естествен шев. Можете да използвате нож, да отрежете кожата около обиколката и да извадите сочната плът.

Уникалният вкус, необичайният външен вид и богатият витаминен състав направиха рамбутан лидер сред другите екзотични плодове. Отивате в Тайланд, той със сигурност трябва да бъде включен в неговата среща за дегустация, като се възползва от факта, че той е на местните рафтове през цялата година.