Ползи и възможна вреда на кокосовата вода

Кокосовата вода етечен екстракт от зелени кокосови орехи . Тези дървета растат в Бразилия, Малайзия, Тайланд и в няколко други страни. Кокосовата вода съдържа различни минерали, витамини, аминокиселини и антиоксиданти, които правят тази напитка доста питателна и здравословна.

Обща информация

Кокосовата вода също рядко се нарича„жива вода“ . Този продукт е абсолютно естествен, пълен с полезни микроелементи, витамин и соли, необходими за човешкото тяло. По-специално, кокосовата течност съдържа в състава си фосфор, калций и магнезий, както и огромни запаси от витамин B и C. Напитката е чудесна алтернатива за хора, които страдат от непоносимост към лактоза, особено за новородени.

Кокосовата течност също ималауринова киселина , вещество, открито в човешкото мляко, и същевременно с ниско съдържание на мазнини и е много по-хранително, за разлика от обикновеното мляко. Кокосовата течност е естествен енергиен продукт, който е идеален за спортисти, защото има стимулиращ ефект върху организма, запълвайки електролитния дефицит, причинен от прекомерно упражнение.

Ползи и индикации за употреба

\ t

Основни указания заизползване на тази напитка:

 • Е напитка за детоксикация . Кокосовата течност отстранява от тялото токсични вещества, тежки метали и шлаки.
 • Подобрява кръвообращението , премахва “лошия” холестерол от тялото, е профилактично средство за появата на атеросклеротични плаки, пречиства кръвта, използва се за предотвратяване на инсулт и развитие на Алцхаймер. Той обаче нормализира кръвното налягане, тъй като често се препоръчва употребата на пациенти с хипертония.
 • Това еестествен изотоничен . Напитката позволява на тялото да се възстанови от стреса и да утоли жаждата. В същото време кокосовата вода е лидер в нормализирането на водния баланс в организма.
 • Укрепва имунната система , а по време на настинките се използва като антибактериално и антипиретично лекарство. Течността позволява на тялото бързо да се възстанови от сериозни заболявания и хирургически интервенции. Той помага за възстановяване на увредената тъкан и има благоприятен ефект върху костната фузия.
 • Ефективна в борбата срещу стареенето на кожата . Напитката помага да се отървете от преждевременното стареене на кожата на лицето и подобрява състоянието му. Благодарение на цитокинините и естествените хормони, които регулират развитието на клетките, лицето става по-еластично и сияещо.
 • Поради естествения си диуретичен състав, водатапочиства организма от токсинитеи се използва за предотвратяване на заболявания на пикочните пътища. А повишенаСъдържанието на калий помага за разтварянето на определени видове камъни в бъбреците, като ги отстранява от тялото.
 • Напитката съдържамного калий : за 350 g от тази течност има около 630 mg от това вещество. Поради това водата има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система, възстановява кръвното налягане и подобрява обмяната на веществата.
 • Течносттаускорява метаболитните процеси , което е много важно за хората, които са решили да отслабнат.
 • Едиетична напитка . Съставът на тази течност не е глутен и мазнина, което е важно за любителите на твърдите диети. Също така, калорийното съдържание на водата е не повече от 19 Kcal на 100 g, това е естествено по-високо, за разлика от обикновената вода, но значително по-ниско от всяко друго изотонично.
 • Течността съдържалауринова киселина , която помага за борба с стомашно-чревните инфекции и възстановява червата.
 • Нормализира кръвната захар и възстановява функцията на щитовидната жлеза . Също така, по време на редовната консумация на напитката, рискът от гърчове, психични заболявания и бъбречно заболяване се намалява.
 • Намалява апетита . Вкусът и миризмата на напитката възпират желанието за сладки храни. Затова кокосовата вода е идеална за отслабване.

Възможни вреди и противопоказания

Съществуват някои противопоказания за редовна употреба на всяка храна. Кокосовата вода не е изключение. Напитката може да навреди на организма при следните хора:

 • С отслабенахраносмилателната система (основни симптоми: аномалия в стомаха, подуване на корема)
 • При алергична реакция към кокосови орехи.
 • С високо съдържание на калий в кръвта (евентуално при някои заболявания).
 • При нарушение на бъбреците (употребата е разрешена само след консултация със специалист).

Използването на кокосова вода преди операцията е забранено. При редовна употреба трябва да завършите приемането поне 10 дни преди операцията. В противен случай е възможно да има проблеми с кръвното налягане след хоспитализацията.

Това противопоказание не се прилага за новородени, бременни жени и по време на кърмене. Лекарите не знаят страничните ефекти, които биха навредили на някоя от тези групи хора.

Потребление и дозиране

Препоръчително е напиткатада се пие хладно и прясно- чрез сламка от пресен кокос или от специален контейнер, и това е най-честият начин за пиене на кокосова вода. Но може да се добави към различни ястия. Така например, в редица страни се произвеждат супи и къри, добавени към чай, шейкове и други напитки.

Но лечебните свойства намаляват при нагряване, така че ако трябва да вземете вода в полза на тялото, най-добре е да я пиете в чист вид и без топлинна обработка.

Препоръчителната доза кокосова вода е550-650 ml дневно . Това ще обогати организма с полезни микроелементи, ще нормализира водно-соления баланс, ще подмлади и предотврати много заболявания. дозаможе да се подобри само в случай на активна спортна или кокосова диета.

Заключение

Естествено горното не означава, че кокосовата вода е панацея за всички болести. Разбира се, това няма да замени квалифицираната медицинска помощ и съвременните медицински продукти. Но това може да бъде чудесно допълнение по време на терапевтични процедури.