Ползите за здравето от черната пепел

Черната Роуан привлича все повече и повече внимание от диетолозите и лекарите, защото притежава маса от полезни свойства и уникален вкус. Но наскоро се приземила изключително с декоративни цели. Въпреки това, след подходящ избор започна да се използва широко в медицината и готвенето.

Да видим какви са тези плодове, за какво точно са полезни, какви са възможните противопоказания за употребата им, както и правилата за прибиране на реколтата и прибиране на реколтата за зимния период.

Какво е това

Черният (черен) офика е малко дърво, достигащо височина отоколо 3 метрас гладки, назъбени листа и малки черни плодове от двете страни. Дървото има и научното наименование "черна арония".

Арониевите плодове са вкусни сладко-кисели и доста кисели, особено в незрели форми. Сокът от плодовете има богат рубинен цвят, който придава уникална красота на напитките, приготвени от него.

Въпреки очевидната визуална прилика, черната арония и червеният овен са далечни роднини и принадлежат към различни класове. Важно е също да се отбележи, че относително полезните качества на аронията са няколко пъти по-големи от обикновената червена пепел.

Засаждането на черен офика за естетически цели се дължи на неговатаминиатюрни, увиснали клъстери от лъскави черни плодове и чиста геометрично гладка листа, която с пристигането на есента става ярко червена.

Понастоящем арония се отглежда не само като декоративно растение, но и за домашни, медицински и кулинарни цели. Черният офика е съставка на компоти, сиропи, мусове, от които се приготвят различни видове сладко, изпечени сладкиши и вино. На негова основа се създават лечебни отвари и тинктури.

Полезни и лечебни свойства

 • Арония може да послужи катопомощ в борбата с проблемите на храносмилателната система . Зърната съдържат много влакна, които допринасят за по-ефективно храносмилане, изчистване на чревни колики, подуване и запушване. Те също така имат способността да стимулират имунната система и да се борят с токсините, което ще помогне за защитата на чревната среда от нежелани бактерии.
 • Антиоксидантите , които са част от арония, ще имат положително действие в елиминирането на свободните радикали, а оттам и в борбата срещу раковите образувания и неконтролираното клетъчно делене.
 • Важно е да се отбележи наличието в планинската пепелна антоцианини- специални вещества, които помагат в борбата срещу рака на червата. Също така, тези вещества се борят с загуба на памет, ниска умствена работа и концентрация.
 • Съдържаниетона аскорбиновата киселинаактивира активността на кръвните клетки, поддържа имунитета в борбата срещу инфекциознитеболести, а също така помага за синтеза на колаген за укрепване и възстановяване на стените на кръвоносните съдове и вътрешните органи.
 • Плодовете на арония са изключително полезни за органите на зрението , тъй като съдържа каротин, който е един от най-ефективните антиоксиданти и предпазва от замъгляване на лещата на окото. Лутеин и зеаксантин са протектори за очи срещу ултравиолетовите лъчи.
 • Стипчив ефектна ароний помага за борба с промените в кожата, свързани с възрастта, предотвратявайки появата на бръчки и промени в пигментацията.
 • Високото съдържание на калийима благоприятен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане. Диетичните фибри намаляват холестерола, а фенолите увеличават еластичността на кръвоносните съдове и премахват токсичните вещества.
 • Арония се използва катопрофилактика по време на грипни епидемии , както и по време на инфекциозни инфекции на дихателните и храносмилателните пътища.
 • Хората с диабет могат да консумират арония без страх, защото понижава кръвната захар.
 • Съдържанието на хининова киселина забавя растежа на бактерии, като например Е. coli.
 • Соковият плодпремахва от организма радиоактивни нуклиди , тежки метали и други видове замърсяване, което е особено ефективно при лечението на щитовидната жлеза.
 • Не само плодовете на дървото носят ползи, но също и корените и листата. На тяхна основа, направете отвари и тинктури, коитоИзползва се за нормализиране на черния дроб и жлъчния мехур.
 • Дървото на Арония може да абсорбира йод от почвата. Колкото по-богата е почвата върху този микроелемент, толкова по-полезни ще бъдат плодовете му.

Противопоказания за употреба

 • Строго не се препоръчва да се използва сок и плодове от арония за хора с такива заболявания като язви и гастрит, като високо съдържание в състава на плодовата киселина влияе неблагоприятно на вътрешната среда на стомаха.
 • Също така, да не се ядат плодовете на планинската пепел при следните заболявания: артериална хипотония, тромбофлебит, разширени вени, исхемия.

Методи за съхранение и събиране

Прибирането на плодове от арония може да бъде започнато в края на август, но ще бъде най-полезно и сладко с пристигането на първата слана. Веднага преди бране, трябва да опитате няколко плода от различни страни на дървото и да ги оцените за сладост и стипчивост.

Ако стипчивостта на практика не е забележима, това означава, че продуктът може да бъде затворен отделно, например под формата на компот. Ако плодовете са достатъчно кисели, можете да съберете някои от тях като допълнителна съставка за други зимни препарати.

Брането на плодове се извършва най-добре чрез прекъсване на цели пискюли, а след това след отделяне на плодовете. В допълнение, този метод ще бъде полезен за по-бързо възстановяване на дървото.

За да се поддържа максимално количество лечебни свойства, aronii може да бъде изсушен. Замразяването не се препоръчва, тъй като този метод губи многоколичеството танини.

Заключение

Разнообразие от полезни свойства на черната арония и непретенциозността на нейното отглеждане принуждава все повече собственици на земя да отделят пространство за неговото засаждане. В допълнение, от едно дърво може да се съберат около 10 килограма от реколтата.