Пилешки дроб - ползи за здравето и вреда за здравето

Пилешкият черен дроб е продукт, който има много митове около неговите свойства. Някои хора смятат, че това е лек за всички болести, други виждат в него само вреда. Преди да въведете този продукт в менюто, трябва да разберете, наистина може да е полезно.

Какво е това?

Пилешкият черен дроб е месен продукт, който може да бъде приготвенсамо за няколко минути . Ако на топлинната обработка се даде повече време от очакваното, вкусът на продукта ще се влоши.

Пилешкото месо заема една от водещите позиции по своята популярност, което не може да се каже за неговия черен дроб. Напразно, защото продуктът е богат на протеини и фолиева киселина, което е много полезно за предотвратяване на редица заболявания при децата. Черният дроб е източник на много хранителни вещества, необходими за нормалното развитие на тялото, като желязо и витамини.

Хората обикновено отказват да ядат пилешко месо поради високото си съдържание на холестерол. От една страна, те са прави. Но от друга страна, все още има причини, поради които черният дроб, заедно с месото на гърдите, заслужава известно внимание.

Ползи

Продуктът е богат на микроелементи. Най-важните сред тях са протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали.

Пилечерния дроб и неговите свойства:

 • Продуктът е подходящ за диети. Въпреки високото съдържание на холестерол, съставъте с ниско съдържание на калории .
 • Имаголямо количество протеин . Тя е необходима за нормалното функциониране на организма. Протеинът лесно се усвоява, така че ви позволява да получите достатъчно малка част.
 • Съдържанието на витамини А и Е . Редовната им употреба значително подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. Токоферолът е добра превенция на ранното появяване на бръчки. Ретинолът е добър за очите.
 • Желязо , чието съдържание на пилешки черен дроб е много по-голямо от говеждото месо, повишава хемоглобина в кръвта. Хепарин поддържа нивото на коагулация е нормално. Това намалява риска от заболявания на сърцето и кръвоносните системи.
 • Продуктът често се препоръчваза анемия и хронична умора . Препоръчва се в постоперативния период, за бързо възстановяване на организма.
 • Витамин С , който има антибиотичен ефект, спомага за повишаване на имунитета и борбата с настинката. Аскорбиновата киселина поддържа нормалното стоматологично здраве.
 • Пилешкият черен дроб съдържахолин- вещество, което подобрява мозъчната дейност и паметта.
 • Триптофанътспомага за нормализирането на съня.
 • Селенътучаства в процеса на почистване на кръвта и в комбинация с йод има положителен ефект върху ендокринната система.
 • Полезен за нарушен метаболизъм и диабет.

Вреди

Понякога са активниконсумацията на черния дроб може да причини проблеми за организма. Същият ефект може да се наблюдава при някои заболявания.

Когато пилешкият черен дроб е вреден:

 • Не се препоръчва за деца под 3 години. Тяхното тяло все още не може да се справи с това количество холестерол. Възрастните хора също ще изпитват силен стрес на стомаха.
 • Съдържа много протеини, поради което не е подходящ за хора с хронично бъбречно заболяване.
 • Има способността да акумулира токсични вещества . По-добре е да се откаже използването на черен дроб с изтичащ срок, в противен случай може да причини отравяне.
 • Строго е забранено за обостряне на хронични заболявания, например панкреатит. Не се препоръчва за стомашна язва, гастрит.
 • Пилешкият черен дроб е богат на витамини . Някои от тях превишават допустимите дневни ставки няколко пъти. Поради тази причина лекарите съветват да се ограничат малки порции. В противен случай, витамините ще започнат да се натрупват в организма, докато настъпи предозиране. Това може да предизвика алергии или други неприятни последствия.

Черният дроб е органът, през който се отстраняват шлаки и токсини. Животните и птиците във фермите се хранят с антибиотици и стимуланти, което се отразява на състоянието на черния им дроб. Поради това хората често отказват да я използват. Но лекарите и учените имат различно мнение.

Те заявяват, че в процеса на отстраняване на остатъчни вещества от наркотици и вредни вещества от организма, жлъчката поема основния товар. Kчовешкият черен дроб също е по-силен орган. Ако човек използва нещо вредно, тя може да премахне всички токсини.

Но когато възникне такава възможност, е по-добре да пазаруваме за частните производители, отколкото да пазаруваме.

Как се прилага: съвети

Правилно готвене

Използването на черния дроб при готвене е много широко. Тя е пържена, задушена, прибавена към ролките. Парчетата първо се сваряват малко, 15-20 минути е достатъчно. След това се поставя в контейнер със зеленчуци и други съставки, след което се задушава до търг.

Какво да се обърне внимание при закупуване

За пресен и висококачествен пилешки дробсе характеризира с кафяв цвят с лек гланц . Ако можете да видите кръвни съсиреци или кръвоносни съдове върху него, това означава, че продуктът не е много добро качество. Използването му за храна е строго забранено. Същото може да се каже за парчета с хлабава повърхност. Качественият продукт има еластична кожа.

Черният дроб има ли кафяв или оранжев оттенък? Това означава, че тя е била замразена дълго време. Витамините и хранителните вещества в него са почти изчезнали.

Кой черен дроб да избере

По възможност е по-добре да се търсят охладени парчета. Те са добри, защото имат кратък срок на годност. Следователно вероятността за закупуване на стар продукт, който започва да се влошава, се свежда до минимум. Но в продажбата често можете да намерите не пресни и охладени, но замразени парчета.

По време на покупката трябва да бъдете по-внимателни. причинаФактът, че някои производители могат да вземат стари, замразени парчета и да ги смесват с прясно замразения черен дроб. Естествено, детайлният състав на такава смес не е посочен никъде.

Колко бързо се влошава черният дроб

Ако вземете свежи парчета и ги поставите в замразяване, срокът на годност може да бъде около шест месеца. Препоръчва се размразените да се използват в рамките на следващия24 часа .

След готвене понякога е налице леко горчив вкус. Това е нормално. Много домакини го почистват с бензиностанции от заквасена сметана. Ако горчивината е изразена, за обяд е препоръчително да изберете нещо друго.

Заключение

Черен дроб от домашни птици е продукт, който се абсорбира от тялото много лесно. Въпреки че съдържа много протеини и холестерол, специалистите по хранене го препоръчват за консумация. Поради ниското си калорично съдържание черният дроб ще се превърне в идеално ястие в менюто на хората, на които е забранено да ядат тежка храна.