Дишане в стомаха: ползи, възможна вреда и как да се прави

Дишането е в основата на всички жизнени процеси, протичащи в човешкото тяло. Чрез правилното дишане всички клетки се активират и допълват с кислород, което от своя страна спомага за засилване на имунитета и здравето като цяло. Каква е особеността на правилното дишане, положителните и отрицателните страни и как да направим ефекта от нейното положително, трябва да бъде разгледана подробно.

Дишане в корема - че е

Коремното дишане, или както се наричадиафрагмално , се дължи на налягането на диафрагмата. Основният орган, участващ в този процес, е мускулът, който отделя коремната и гръдната област. Когато вдишвате, този мускул се втвърдява, пада надолу, а коремните мускули се отпускат, като го бутват напред. Когато издишвате, то, напротив, набъбва, превръща се в куполна форма и създаваното налягане, измества въздуха от белите дробове.

Тази техника на дишане е най-естествената и най-полезна, тъй като с това изпълнение тялото прекарваминималното усилие . Когато се използва диафрагмално дишане, белите дробове работят в пълен обем, което позволява на клетките на цялото тяло да станат по-ефективно обогатени с кислород и да минимизират вредата от клетъчното кислородно гладуване.

Ползи

ОттукТакъв метод се използва по-редовно и правилно, а в по-малка степен в живота на човек има такива здравословни проблеми като стрес, депресия, безсъние. Ако анализираме каква е полезността на тази техника, тогава можем да идентифицираме няколко основни фактора, които разкриват по-подробно предимствата на диафрагменото дишане:

 • Отпуска.Последиците от прехвърления стрес и депресия често измъчват човек дълго време, проявявайки се под формата на мускулно напрежение и бързо дишане. В такъв момент абдоминалното дишане помага за активиране на процеса на релаксация, като дава възможност за възстановяване на нервната система.
 • Облекчава болката.Една от основните причини за хронична мускулна болка е реакция на стреса, а острите огнища на болка и честите конвулсии са следствие от пренапрежението им. Тази техника облекчава болката, премахва неприятните усещания, а когато се извършва системно, напълно премахва хроничната болка.
 • Укрепва белите дробове. По време на сесиите белите дробове са обучени, които стават по-силни. Те се разкриват, увеличавайки обема си, като по този начин увеличават нивото на кислород в кръвта.
 • Нормализира стойностите на кръвната захар. Практиката на дихателната гимнастика възстановява нервната система, повишава нейните защитни функции и по този начин стабилизира нивата на кръвната захар. За пациенти с диабет лекарите са разработили ефективен набор от специални упражнения за поддържане на нивата на кръвната захар.
 • Насърчава правилното храносмилане. Дихателната гимнастика помага на човек да се възстанови чрез активиране на нервната система. Това подобрява слюноотделянето и секрецията на стомашния сок, което стимулира храносмилателния процес. С правилното положение на диафрагмата, въглеродният диоксид се отстранява от тялото и се обогатява с кислород. За най-положителен ефект от приема на храна, експертите препоръчват за 10-15 минути. изпълнявайте прости дихателни упражнения преди началото на храненето.
 • Подобрява стойката. Правилното упражнение е възможно само при спазване на определени правила: прав гръб без прегъване, ръцете са отпуснати, тазът не е издут. Всичко това предотвратява натиска върху вътрешните органи и жлезите, а телесното тегло се разпределя равномерно по ставите и костите, което причинява правилното функциониране на сърцето, хормоните и всички органи на коремната кухина.
 • Помага за отслабване. Коремните мускули, гърбът, тазовото дъно и диафрагмата са включени в дихателните упражнения. Тези мускули леко се опъват и тонизират, което води до намаляване на мастните натрупвания в корема.

Вреди

Въпреки всички положителни аспекти на тази техника, тя има своите недостатъци, защото ако правите упражненията неправилно, тя може да бъде вредна, а не добра. Сред недостатъците са следните:

 • Натоварването на дихателната система трябва да се увеличава постепенно , така че тялото да има време да се адаптира към повечеобем на кислорода.
 • Хора със здравословни проблеми, свързани с високо кръвно налягане, не могат да правят такива упражнения, тъй като по време на тренировката налягането в коремната кухина се повишава, което води до отрицателни резултати.
 • Всякакви дихателни упражнения трябва да се извършват само на празен стомах или 4 часа след хранене.
 • Упражненията на началните етапи на обучението могат да доведат до хипервентилация на белите дробове , което може да причини леко заболяване, гадене или замаяност. Ето защо е много важно да се проведе обучение под наблюдението на специалист.
 • Изпълнението на класовете трябва да бъде редовно, в противен случай терапевтичният ефект няма да настъпи.

Съвети и как да го направите

Тъй като респираторното обучение има дълбок релаксиращ ефект, най-подходящото време за неговото прилагане евечер . Упражненията трябва да се извършват на празен стомах или не по-рано от 4 часа след хранене. За да се повиши положителният резултат от занятията, те се препоръчват да се провеждат в спокойна, спокойна атмосфера, със свободни, удобни дрехи, които не пречат на движението.

Правилното изпълнение на упражнението се състои от следните стъпки:

 1. Легнете на равна повърхност, огънете коленете си, сложете едната си ръка върху стомаха, точно под пъпа, а другата върху гърдите си.
 2. Бавно, бавно, започвайте да вдишвате с носа си. По време на вдишване, кислородът ще започне да тече в белите дробове и стомахът ще се издуе.напред.
 3. Издишайте през устата, обтегнете мускулите на корема, докато не бъдат изтеглени отвътре.
 4. Това упражнение трябва да се извършва не повече от 4 пъти на ден за 5-10 минути.

Заключение

Коремното дишане отразява естествения процес на вдишване и издишване, а правилното му функциониране може да се превърне в рационален подход към вашето здраве, тъй като подобрява защитните функции на тялото, укрепва имунната система и човек се чувства енергичен и здрав.