Диафрагмално дишане: полезни свойства и вреда

Дишането -е абсолютно естествен процес . Малко хора мислят за това как се случват, какви органи участват в него. Децата, достатъчно странно, дишат правилно. Но с течение на времето, ставайки възрастни, тази способност се губи. Хората в зряла възраст имат много страхове, клипове, те са в постоянно напрежение, често недоволни от себе си. Всичко това води до факта, че диафрагмата е притисната, а човекът диша само гръдната клетка. Този тип дишане води до факта, че само горните части на белите дробове са пълни с кислород. Това означава, че кислородът в тялото става по-малко.

В резултат на това, имунитетът намалява, мозъчната функция се влошава. Въпреки това, ако направите някакво усилие, можете да се научите да дишате правилно. Ако дишате правилно, можете да подобрите здравето си, да активирате умствената дейност и работата на вътрешните органи, да облекчите главоболието, да се научите да се отпускате.

Какво означава правилно дишане? Това означава, че работата на диафрагмата трябва да бъде свързана с дихателния процес.

Какво е диафрагмално дишане

Диафрагмата или абдоминалното дишане е един от видовете човешко дишане. Главно,гръдно-коремната част на диафрагмата активно участва в този вид .Диафрагмата и коремните мускули се свиват. Коремното дишане достига до самото дъно на белите дробове, за разлика от гърдите, и замества застоялия въздух в долния лоб на белия дроб до обогатен с кислород въздух.

Този тип е присъщ на физиологичното дишане на по-силния пол и новородените. Механизмът му е, че диафрагмата при вдишване се свива и притиска органите в коремната кухина, а върху издишването се отпуска, създавайки натиск, който тласка артериалната кръв към сърцето.

Ползите от диафрагмалното дишане

За неправилно дишане се води начин на живот . Седенето, заседналата работа, психологическата скованост, напрежението, неприятното облекло допринасят за факта, че диафрагмата вече не се включва активно в процеса на дишане. Има редица причини, поради които трябва да се научите да дишате "корема".

 • Кръвта се насища с кислород в големи количества , отколкото с гръдния кош. В резултат на това работата на сърцето се подобрява.
 • Белите дробове са почти изцяло запълнени с въздух , работещи при пълния си капацитет, което подобрява вентилацията.
 • Ако дишате със стомаха си, можетеда помогнете на нервната система да се отпусне , да премахнете мускулните скоби при стресови ситуации. Ако развиете способността да избирате правилния дъх в ситуация на стрес, можете да избегнете появата на много заболявания.
 • Когато пренапрегнете мускулите, често има огнища на болка. По-ниското дишане ще помогнеза облекчаване на болката , а в бъдеще изобщо няма да се отървете от нея.
 • Самият диафрагмен механизъмдишането допринасяза подобряване на стойката .
 • По-ниското дишане подобрява качеството на гласа, което го прави по-красив.
 • При вдишване и издишване диафрагмата масажира органите в коремната кухина. Подобрява работата им.
 • Такъв масажима положителен ефект върху работата на червата , облекчава запек и подуване.
 • Като използвате упражнения, можете да забравите за много заболявания на бронхите и белите дробове, можете да се научите как да се справяте с пристъпи на астма без лекарства.
 • Това е най-ефективният начин да изчистите белите дробове и да се отървете от жаждата за пушене.
 • След като дишате правилно, можете да забравите за задух по време на тренировка.
 • Подобна техника на дихателните упражненияще контролира и намаляватеглото.
 • Чрез оксидиране на тялото, човек можеда подобри състоянието на кожата , да се освободи от бръчките и да намали броя на акне.
 • Увеличаване на производителността, подобряване на общото здраве ще помогнена системното прилагане на дихателните упражнения .
 • Правилното дишане помага на жените по време на бременност не само да наситят телата си с кислород, но и техните бебета. А в бъдеще, по време на раждането и раждането, не може да се направи без този вид дишане.

Щети от диафрагмално дишане

Единственото възражение за извършване на дихателни упражнения с помощта на диафрагмата епредразположение към хипертония .

Като цяло това е абсолютно безопасна професия, достъпна и полезна. Въпреки това, внезапно се премести отТоракалната диафрагмална гледна точка е невъзможна. Постепенното увеличаване на времето за обучение ще донесе положителни резултати много бързо.

Как правилно да се изпълняват дихателните упражнения с помощта на диафрагмата

Методът на диафрагменото дишане е прост. Упражненията обикновено се изпълняват10-15 минути на ден . Обучението трябва да бъде ежедневно, за да може диханието на диафрагмата да стане естествено и утвърдено за цял живот.

По-добре е да се провеждат часове сутрин или вечер. По време на тренировката никой не трябва да се намесва. Първите резултати могат да бъдат постигнати след 6 тренировки. Упражненията се изпълняват както седящи, така и легнали.

Човек може да изпълнява упражненияот всяка възраст , дори малки деца. Не бъдете прекалено бързи и с цялата си усърдие, за да поемете упражненията. Необходим е плавен, постепенен преход към този вид дишане.

По-добре е да дишаме през носа, като по този начин, влизайки в белите дробове, въздухът се затопля, почиства се от прахови частици, навлажнени. Необходимо е също така да се контролира правилното положение на тялото, правилната поза. Суспендираният гръб води до компресия на диафрагмата и предотвратява естествения дихателен процес.

По време на обучението е необходимода се откаже от тесните дрехи , нищо не трябва да се намесва и да възпрепятства движението. Много упражнения. Въпреки това, има упражнения, които могат да доведат до дискомфорт, ако покажете прекалено много усърдие. Много дълбоки вдишвания могат да предизвикат замайване и главоболие. Много честото дишане може да предизвика халюцинации. Най-тези случаи трябва да спрат упражнението.

Заключения

Може да се случи, че за първи път не всичко ще бъде съвършено. Въпреки това, не се отклонявайте от целта. Най-важното е всичко да се прави бавно, внимателно, постепенно, като се държи под контрол всяко движение, вдишване и издишване.

При правилния подход към избора на темпото на обучението тялото постепенно се променя в продължение на няколко седмици и лесно и незабележимо преминава към правилния начин на дишане. Обемът на белите дробове ще се увеличи, което ще направи дишането тихо и невидимо и ще бъде от полза за тялото.