Ползите и вредите от бягането за тялото

Уви, и о - много хора от училищни времена са издържали на физическо натоварване като цяло и по-конкретно, на постоянна враждебност. И много напразно! Искаш ли да получиш изваяна фигура, силно и издръжливо мускулно тяло -да започнеш да работиш !

Този вид физическа активност има много предимства. Бягането включва почти всички мускули в тялото ни, перфектно тренира сърцето и като цяло носи огромни ползи за здравето. И това е може би най-ефективният начин да се отървете от излишни килограми.

И така, какво трябва да знаете за бягане, преди да започнете да тренирате?

Работещи - какво е това?

Изпълнението е известно на човешкото тяло още откакто нашият отдалечен прародител първо е слезл от едно дърво. Примитивните хора бяха принудени да правят това, което сега наричаме "кардиоваскуларна тренировка" - в края на краищата, как биха оцелели крехкият Homo Sapiens по друг начин, не е ли се научил да бяга от хищници или агресивно настроени племена?

В относително безопасната ни възраст сърдечносъдовите заболявания се считат за едно от най-достъпните и ефективни упражнения.

Бягането е лесен и ефективен начин за подобряване на вашето физическо състояние, затягане на тялото и премахване на наднорменото тегло.

Ползи от движението за тялото

Над тичане многократно се наричаше едно от най-ефективните упражнения и тукзащо:

 • Когато бягате,практически всички мускулни групи и връзкии повечето от вътрешните системи на тялото са включени и обучени.
 • Сърдечните натоварвания , на които се движи, са насочени към подобряване на работата на сърдечно-съдовата система и укрепване на сърдечния мускул. От редовните тренировки се увеличава обемът на сърцето, което позволява на сърцето да работи по-добре и по-стабилно. Също така работи е най-добрата превенция на инфаркт и инсулт.
 • По време на този товар кръвообращението в тялото се увеличава значително , което води до укрепване на стените на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвното налягане.
 • Текущият pувеличава силата и издръжливостта на тялото .
 • Текущото обучение hе изключително полезно за дихателната система . По време на пробега значително увеличава натоварването на белите дробове и диафрагмата, увеличавайки притока на въздух в тялото. В резултат на това обемът се увеличава и функцията на белите дробове се подобрява.
 • Докато работите, мускулно-скелетната система е принуденада изпита натоварване със собствено тегло . Това е допълнително обучение за гръбначния стълб и ставите.
 • Течането моженормализира нивата на кръвната захари по този начин значително намалява риска от диабет.
 • Беганетомногократно ускорява метаболизмаи активира разграждането на мазнините в тялото.
 • Работата на улицата влияе също на имунната система и имавтвърдяващ ефект .
 • Изпълнението се счита справедливоза едно от най-добрите.начини за отслабване . Това е много интензивна тренировка - около четиристотин калории се изгарят за един час бягане!
 • Бягането ще спомогне за справяне с депресията и тревожността, депресията и меланхолията, тъй като по време на манифеста се освобождава хормонътендорфин , който подобрява настроението. По време на бягане, потта се увеличава неколкократно, което означава, че тялото се почиства от токсини и вредни вещества.
 • Изпълнение - може бинай-бюджетното и достъпно обучение . За да започнете да бягате, достатъчно е да си купите само удобни спортни обувки и подходящи дрехи. И не е необходимо да си купувате фитнес зала, защото можете да бягате на улицата, в парка и дори у дома.
 • Изпълнениетосъщо има благоприятен ефект върху личността на човека : редовните тренировки неизменно внушават чувство за цел и дисциплина, създават силен волеви характер и формират навика да отидете до края.

Възможни вреди и противопоказания

За съжаление, сърдечносъдовите заболявания имат противопоказания. За щастие, не много от тях:

 • Не се препоръчва да се пускат хора с наднормено тегло, тъй като те рискуват да увредят коленните стави по време на тренировка.
 • Заболявания на опорно-двигателния апарат, като херния, артрит, остеохондроза, както и съществуващите проблеми със ставите, са противопоказание за провеждане на упражнения.
 • Работата може да обостри астма, така че на астматиците се препоръчва да изберат по-нежен вид упражнения.
 • Разбира се, не трябва да правите товаджогинг за хора със сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система (те включват: сърдечна недостатъчност, вродени сърдечни заболявания, нарушения на сърдечния ритъм и някои други заболявания).
 • Ходът при наличие на хронични заболявания се разрешава само след консултация с лекар.
 • Струва си да си припомним, че бягството може да наруши зрението (има информация, че движението може да предизвика отлепване на ретината). Затова е необходимо да се внимава при миопия.

Съвети и трикове

 1. Уверете се, че сте загрели преди да бягате! Топлината ще затопли мускулите и ще ги подготви за упражнения. По този начин се намалява рискът от нараняване на мускулите. Загряването трябва да отнеме поне десет минути.
 2. За максимален ефект се препоръчва да не се яде нищо час преди тренировка и още един час след него. Питейната вода, докато джогингът не е забранен.
 3. Ако тичате да отслабнете, не забравяйте - за да се изпълнят процесите на загуба на мазнини в тялото, трябва да се обучаватнай-малко 30 минути !
 4. Искате ли да изгорите възможно най-много калории и да отслабнете по-бързо? Опитайтеинтервал на работа . Целта е постоянно да се променя скоростта на тялото и да се принуди тялото да харчи повече ресурси. Първо, тече с умерена скорост, след това - с максимална скорост за 1 минута, след това - отново умерена скорост, а след това - отново максималната скорост. Трябва да повторите цикъла поне 5 пъти.
 5. Не забравяйте да следвате дъха си по време на шофиране! дишамвъздухът се нуждае от нос и издиша - устата.
 6. Изключително важно е да се избератправилни и удобни обувки за бягане . Висококачествените маратонки допринасят за по-добро омекотяване и намаляват риска от нараняване. Но стегнатите обувки, неподходящи за спорт, могат да навредят на вашето здраве.

Заключения

Бягането е най-добрият начин да поддържате форма. Неговият положителен ефект върху тялото е огромен, а броят на изгорените калории по време на тренировка е впечатляващ. А най-добрата част - класове по бягане са абсолютно безплатни и достъпни за всеки!