Смокини - ползите и вредите за тялото

На рафтовете на местните супермаркети все по-често се виждат смокини - вкусен и сочен плод от смокини, които растат в топли райони и страни (или смокиново дърво). Този продукт, който все още остава екзотичен и нетипичен за нас, е наситен с полезни вещества и съдържа впечатляващо количество витамини, необходими за организма.

Освен това смокините имат приятен сладък вкус и могат да се харесат както на деца, така и на възрастни.

Какви ползи носят плодовете на нашето здраве? Имате ли някакви противопоказания и как да избират и ядат правилно смокините?

Фиг. - какво е това?

И така, какъв е този плод и къде расте?

Фиг. Са съцветията на термофилната смокиня (която също е известна като смокиново дърво, смокиново дърво или смоковница), принадлежащи към родаFicus . Това растение расте в страни и региони с мек климат: в Централна Азия, в държавите от Северна Африка (Тунис, например), на бреговете на Средиземно море. В нашия регион смоковницата расте в Крим, в Кавказ, в Краснодарска територия.

Фиг. - какво е това?

И така, какъв е този плод и къде расте?

Фиг. Са съцветията на термофилното смокиново дърво.обикновен (който е известен също като "смокиново дърво", "смокиня" или "tartberry"), принадлежащи към рода Ficus. Това растение расте в страни и региони с мек климат: в Централна Азия, в държавите от Северна Африка (Тунис, например), на бреговете на Средиземно море. В нашия регион смоковницата расте в Крим, в Кавказ, в Краснодарска територия.

Смоковницата и нейните плодове са известни и започнали да се консумират отдавна, смокините се считат за едно от най-старите храни. Споменаването на смокиново дърво и смокинови листа може да се намери в най-старите религиозни книги: Стария и Новия завет, Корана.

Фигурите са спечелили такава популярност не случайно. Този продукт носи огромни ползи за тялото и значително подобрява здравето. Освен това, в древни времена, съцветията от смокиново дърво били широко използвани и поради тяхната изключителна хранителна стойност и отлична способност за насищане и задоволяване на глада.

Свежи смокини също имат сочен и сладък, много приятен вкус, което също е несъмнено предимство.

Полезни свойства на плода

\ t
 • Фиг. Носи огромни ползи за нашата имунна системапоради високото съдържание на аскорбинова киселина и богатия на витамини състав. Съцветия от смокини укрепват имунната система и помагат да се справят с болестите много по-бързо.
 • Той има плодови ипротивовъзпалителни и антипиретични свойстваи поради тази причина е ефективен при настинки и инфекциозни заболявания.
 • Продуктът е изключително полезен иза здравето на сърцето : калий и магнезий в състава на плода укрепват сърдечния мускул и нормализират работата му.
 • Съдовете от редовната консумация на смокини също функционират по-добре, циркулацията на кръвта в тялото се подобрява, рискът от съдови заболявания и кръвни съсиреци е значително намален.
 • Екзотичен плод е богат икаротин(витамин А), който е от съществено значение за здравето на очите и за предотвратяването на очни заболявания.
 • Фосфорът и калцийът в състава имат благоприятен ефект върху растежа и състоянието на костите, зъбите, кожата и косата.
 • Съцветията с смокини са наситени с желязо, така че те могат да бъдат препоръчани при нисък хемоглобин, анемия, както и при момичета по време на менструация - за попълване на желязото в тялото.
 • Порадивисокото съдържание на фибри , плодът отлично потиска глада, а също така подобрява функционирането на храносмилателната система и улеснява отстраняването на токсините и токсичните съединения от червата.
 • Антиоксидантитев състава на горски плодове от смокини ефективно се борят с промените, свързани с възрастта и стареенето на тялото, те са превенция на онкологични заболявания.
 • Плодъте богат на витамин В , който регулира нервната система, подобрява настроението и спомага за борба с безсънието и нервните разстройства.
 • Продуктът помагада нормализира кръвното налягане .
 • Витамин Ев състава си е изключително полезен за красотата и здравето на жените: подобрява състоянието на косата, укрепва космените фоликули и намалява загубата им. От яденето на смокининоктите се укрепват, кожата се трансформира.
 • Употребата на смокини също има много добър ефект върху здравето и благосъстоянието на мъжете.
 • Плодовете също са ефективни при отслабване : плодовете от смокини ускоряват метаболизма и разграждането на телесните мазнини, както и ускоряват процеса на почистване на стомашно-чревния тракт от токсини и шлаки.
 • Струва си да се отбележи, че плодоветеса изключително богати на минерални вещества : освен споменатите по-горе микроелементи, плодовете съдържат селен, натрий, мед, цинк, витамини РР и много други.

Потенциална вреда за здравето

 • Съцветията на смоковницата не трябва да се използват от хора, страдащи от диабет, тъй като този плод има много високо съдържание на глюкоза (количеството захар се увеличава в сушени плодове).
 • Плодовете от смокини имат високо калорично съдържание (почти 250 калории на 100 g сух продукт), така че злоупотребата с смокини може да доведе до затлъстяване.
 • Не можете да ядете и млади, незрели плодове, защото те съдържат вещество, вредно за стомаха.
 • Забранени смокини и със слабо съсирване на кръвта.
 • Бъбречно заболяване също е противопоказание.

Препоръки за употреба

 1. Смокините могат да се консумират и пресни, и сушени. Полезни свойства се запазват с всички методи на приготвяне и преработка на плодове, но си струва да се отбележи, че сухите плодове са по-калорични и съдържат повече захар, отколкото пресни.
 2. Суровите плодове от плодове могат да се консумират като част от напитка (коктейли,компоти, чай), смокини също могат да се използват за приготвяне на конфитюри и конфитюри, салати, добавяне на плодове към месни ястия.
 3. Препоръчва се пресните смокини да се консумират без кората, но това правило може да бъде пренебрегнато, ако кожата на плода се дъвче лесно. Въпреки това, не забравяйте да изплакнете плодовете старателно преди пиене.
 4. Трябва да се има предвид, че суровите плодове се развалят достатъчно бързо, затова се препоръчва да се яде възможно най-скоро.
 5. Когато купувате пресни плодове, обърнете внимание на цвета на продукта. Ако кората е прекалено лъскава или има неприятен цъфтеж, то плодът е третиран с химикали и е по-добре да не се купува.

Заключение

Препоръчва се вкусни плодове на смоковницата да бъдат включени в обичайната диета, тъй като този плод има изключително положителен ефект върху здравето и състоянието на нашето тяло. Основното правило - не злоупотребявайте с вкусни плодове и купувайте висококачествени плодове.