Акупунктура: ползи за здравето и вреда

На човешкото тяло има голям брой акупунктурни точки, като действа върху които могат да бъдат излекувани много заболявания и състоянието на тялото може да бъде приведено в ред. Процедурата за въздействие върху тези точки се наричарефлексотерапияилиакупунктура .

Какво е акупунктура

Акупунктурата (акупунктура, акупунктура) е един от традиционните методи на ориенталската медицина, който естар на 2000 години . Същността на процедурата е, че тялото е изложено на специални тънки игли в областта на биологично активните точки. Смята се, че активирането на тези точки ви позволява да действате едновременно върху всички органи и системи на човешкото тяло и да установите тяхното функциониране.

По време на сесията лекарят определя5-20 игли(в зависимост от доказателствата) и ги оставя за20-40 минути . Дълбочината на впръскване е2-15 mm .

Съществуват следните видове акупунктура:

 1. Класически- иглите се вкарват в точки, разположени върху тялото.
 2. Аурикуларни- игли се вкарват в точки, разположени на ухото.

Понякога магнитни полета, електрически ток се пренасят през игли, а понякога се използват и методи на притискане, налягане и др.

По време на сесията пациентът може да се почувства слабболезненост, стягане, сълзене, сърбеж. Понякога процедурата е безболезнена и няма дискомфорт.

Ползи

Акупунктурата възстановява баланса в тялото, елиминира енергийните блокове и застоялите енергийни съсиреци в тялото. Ето какво може да се постигне с акупунктура:

 • Подобрена микроциркулация . Стагнацията на кръвта води до изтръпване на крайниците, подуване и други проблеми. Въздействието върху определени точки ви позволява да установите притока на кръв, в резултат на което кръвта и лимфата по-добре да поток към органите.
 • Премахване на персистиращи главоболие и мигрена . При тези проблеми иглите се поставят в областта на гърба на гърба или на специални точки на лицето. След курса на лечение лицето престава да усеща постоянна болка, има яснота в главата. Също така, пациентът подобрява паметта и вниманието, подобрява мозъчната дейност.
 • Установяване на хормонален фон . Много заболявания (особено жените) са свързани с хормонални дисбаланси, които възникват поради стрес. По време на процедурата се синтезират хормони в кръвта, поради което се подобрява щитовидната жлеза и хормоналния статус.
 • Лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат . При много патологии на гръбначния стълб (остеохондроза, артроза, сколиоза и др.) На пациентите се предписва акупунктура като тоник. Тази процедура помага за премахване на болката в гърба, подобрява мобилността на тялото.и започване на възстановителните процеси в ставите и прешлените при дегенеративни заболявания.
 • Терапия за неврологични заболявания . Доказано е, че акупунктурата може да елиминира неврози и неврозоподобни състояния, както и да помогне да се отървете от депресия и психологически и психически заболявания. За да направите това, иглите засягат главно точките на ушите и крайниците.
 • Отслабване . Много хора използват акупунктура за загуба на тегло, тъй като техниката помага за започване на процеса на изгаряне на мазнините и контрол на апетита.

Увреждания и противопоказания

 • Процедурата не трябва да се прилага при пациенти с рак, тъй като повишеното кръвообращение може да доведе до ускорен растеж и разделяне на раковите клетки, което значително ще отслаби лечението.
 • Ако иглата не е напълно обеззаразена, може да възникне инфекция. Ако иглата се използва повторно след друг пациент с хепатит, СПИН или с ХИВ статус, дори и тези ужасни заболявания могат да бъдат договорени. Следователно иглите трябва да бъдат строго индивидуални и внимателно третирани с антисептик.
 • Бременните жени не трябва да получават акупунктура, тъй като може да повиши тонуса на матката и да причини преждевременно раждане.
 • Акупунктурата е забранена при тежки психични разстройства, включително епилепсия, тъй като пациентът може да изпита непредсказуема реакция.

Също така акупунктурата не може да се изпълнява за мускулна дистрофия,анорексия, интоксикация на тялото (храна, наркотици, алкохол), треска и вирусни инфекциозни заболявания, инсулт, полиомиелит и болка с неизвестна етиология. Деца под 1 година и след 70 години нямат право да извършват процедурата.

Правила за провеждане

Техниката се практикува в много медицински центрове и санаториуми. Лицето, което провежда сесията трябва да има медицинско образование, така че преди да започнете курса трябва да разберете тази точка. Опитният майстор трябва да знае всичко за човешкото тяло и биологичните точки, за да не навреди на здравето на пациента.

За да направи курса на лечение възможно най-ефективен, трябва да се запознаете с правилата за провеждане на сесиите:

 1. По време на целия курс е необходимо да се ограничи употребата на алкохол, мастни, сладки, пикантни, твърде солени храни.
 2. По време на лечението не трябва да се къпете, да отидете до басейните, да плувате във водни обекти - да потопите тялото във вода. Но можете да вземете душ и дори да се нуждаете от него.
 3. Жените по време на менструация не могат да извършват акупунктура. Ето защо, трябва да започнете курс на акупунктура след или 2-2,5 седмици преди менструацията.
 4. Преди и след сесията човек не трябва да прави физическа терапия, масажира и да се занимава с тежък физически труд.
 5. При температура и други заболявания е по-добре да се отложи сесията, в противен случай може да възникнат усложнения и влошаване на състоянието.

Мястото, където ще се вкарат иглите, трябва да се третира добре с алкохол или с антисептична кърпа. Дрехите трябва да бъдат отстранени, освободенитяло от бижута и пиърсинг.

Акупунктурата е необичаен, но ефективен метод за лечение на тялото. Активно се практикува на изток и се смята, че от там идват най-добрите майстори на рефлексологията. Но опитен и добре обучен лекар също е в състояние да изпълни правилно процедурата, следователно изборът на капитана трябва да се вземе отговорно и внимателно.