Лауринова киселина - полза и вреда

Лауриновата киселина се намира в големи количества в кокосово и палмово масло. Тази киселина се счита за „по-здравословна” наситена мазнина, защото есредно верижен триглицерид(следователно е по-лесно да се абсорбира в тялото, има много други ползи за здравето.)

Лауринова киселина и триглицериди със средна верига

\ t

Средно верижните триглицериди (TSC) или мастните киселини, като лауриновата киселина, се характеризират сспецифична химическа структура , която позволява на тялото да абсорбира цялото му съдържание. Това ги прави възможно най-лесно смилаеми - тялото ги обработва като въглехидрати, използва го като източник на пряка и непосредствена енергия. В сравнение с дълговерижните триглицериди, те също съдържат по-малко калории.

В проучване, публикувано през 2007 г., беше установено, че диета с високо съдържание на TSC може да допринесе за загуба на тегло. Изследването е проведено в продължение на 90 дни и включва хора с умерено наднормено тегло. Половината от тях консумират царевично масло (т.е. дълговерижни мастни киселини), а другата половина приема 18 g TCT на ден. По време на проучването е установено, че хората, които приемат TSC добавки, намаляват телесното си тегло и обиколката на талията.

Въздействие върху здравето

\ t

Лауриновата киселина се използва залечение на вирусни инфекции , включително грип (включително свине, птици), обикновена настинка, херпес (включително проста, генитална). Други приложения включват лечението на редица заболявания, като например:

  • Бронхит.
  • Гонорея.
  • Гъбични инфекции.
  • Хламидия.
  • Чревни инфекции, причинени от паразита Giardia lamblia.
  • Херпес.

Как тялото използва ТСК?

След като е в тялото, лауриновата киселина се превръща вмонолаурин- съединение с антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Същността на неговото действие е нарушаването на липидните мембрани на патогенни организми (гъбички, бактерии, вируси) и тяхното унищожаване.

Съединението на монолаурин е ефективно за лечение наCandida albicansи други гъбични инфекции, включително на краката. Учените от Филипините дори са започнали проучвания, доказващи ефикасността на лауриновата киселина срещу ХИВ /СПИН, тъй като има много силни антивирусни свойства. В допълнение, той е практически нетоксичен, което му дава значително предимство в сравнение със съвременните лекарства, които обикновено се използват при лечението на тези заболявания.

Без богати източници на лауринова киселина, тялото не може да произведемонолаурин . Много хора, които редовно консумират кокосово масло, в което се съдържа (около 50% от общия състав), се разболяват много по-малко. Друг естествен източник на висока концентрация е майчиното мляко. Това може да обясни малка сумаслучаи на инфекции от всички видове при кърмените бебета.

Естествено лечение на болестта на Алцхаймер

При клиничните проучвания на когнитивните функции на пациенти с болест на Алцхаймер, TSC мазнините иматблагоприятен ефект върху умствените способности . Последните проучвания показват, че мозъкът всъщност създава свой собствен инсулин, за да обработва глюкозата.

Пациент с болест на Алцхаймер губи способността си да произвежда свой собствен инсулин, а кетоните на лауриновата киселина могат да създадат алтернативен източник на енергия. Това може да доведе до подобряване на състоянието на пациентите на Алцхаймер. Необходими са по-нататъшни изследвания, но има надежда.

Лечение на пикочни и бъбречни инфекции

Лауриновата киселина притежава антимикробни, противогъбични свойства и е в състояние да предпази организма от инфекции. Тази защита се прилага за бъбреците, пикочните пътища.

Намаляване на възпалението и артрита

Индийско проучване показва потенциалната полза от лауриновата киселина за организма, поради неговата антиоксидантна активност, която намалява възпалението, лекува артрит по-ефективно от местните препарати.

Превенция на сърдечносъдови заболявания

Лауриновата киселина има превантивен ефект върху сърдечносъдовите заболявания, като намалява нивото на лошите и увеличава добрия холестерол.

Лечение на кандидоза и други гъбични инфекции

Изследвания, публикувани в списание AntimicrobialАгенти и химиотерапия, показва, че лауриновата киселина е ефективно природно лекарство за Candida albicans и редица други гъбични инфекции.

За ефективно лечение захарта и преработените зърнени култури следва да бъдат изключени от диетата.

Акне

Силните антибактериални свойства на TSCs могат да се използват ефективно и естествено при лечението на акне. Проучванията показват, че действа като антибиотик срещу бактерии, които причиняват акне върху кожата.

Едно проучване, публикувано в Journal of Investigative Dermatology през 2009 г., показва, че лечението с лауринова киселина може да спре растежа на кожните патогени15 пъти по-ефективно , отколкото химичния бензоил пероксид, който се добавя към повечето за лечение на акне. Това обяснява факта, че кокосовото масло, богато на TSTS, има голям ефект върху кожата и се използва за подобряване на състоянието му, когато се появи акне.

Неблагоприятни ефекти

При приема на хранителни добавки TSC не са открити странични ефекти. При консумация на по-високи дози или при хора с чувствителен стомашно-чревен тракт съществува риск от проблеми със стомашно-чревния тракт, като силно оригване, лошо храносмилане, диария. Хората с анемия или пациентите, приемащи разредители на кръвта, трябва да говорят с лекаря си за приемането на TAS, защото те могат да намалят съсирването на кръвта.

Нежелани ефекти, като разстроен стомах, зачервяване на кожата, главно поради неправилно или прекомерно дозиранелауринова киселина.

Следващият му нежелан ефект енамаляване на ефектите на лекарствата . В допълнение, проучванията на пациенти с рак на гърдата показват, че TSC може също да намали нежеланите ефекти на химиотерапията.

Приложение

Като добавка може да се използва лауринова киселина, но най-често тя се използва каточаст от кокосово или палмово масло . Според Университетския медицински център в Ню Йорк, кокосовото и палмовото масло съдържат до 50% TSC. Но тъй като става въпрос за чисто масло, препоръчително е да се намали приема на препоръчителната доза (т.е. около 5 ч.л. масло на ден).

Резултат

Въпреки че чистата лауринова киселина леко дразни лигавиците,токсичността му е много ниска . Той е част от детергента, използван в повечето шампоани и течни сапуни. Най-често използваното производно е натриев лаурил сулфат. Известно е, че лауриновата киселина ускорява метаболизма, което често се обяснява с активирането на тироидни хормони. Традиционното приложение на този ефект е назначаването на натрошен кокос за хора, които изискват увеличаване на телесното тегло (за редица заболявания).