Линолова киселина - ползите и вредите

Линоловата киселина се намира в говеждо и млечни продукти, но с крави, които пашат на естествени зелени пасища. При изкуствено хранене съдържанието му в месото и млякото е значително намалено. Той има благоприятен ефект върху организма, особено с намаляване на телесните мазнини и повишено кръвно налягане.

Конюгираната линолова киселина (CLA) е здравословна мазнина, която принадлежи към групата омега-6.

Какво е това?

CLA е сравнително нова добавка, известна като ускорител на разграждането на подкожната мазнина. Но значението му за здравето на тялото е много по-сложно. Учените смятат, че освен намаляване на телесното тегло, линоловата киселина има положителен ефект върху общата регенерация, мускулния растеж и превенцията на рака.

Конюгираната линолова киселина е здравословна мазнина, свързана с омега-6 мастни киселини. Той се намира в говеждо и млечни продукти. За съжаление, делът на тези продукти днес е намалял с повече от 60%. Причината за това - грешната практика на хранене, когато естествената растителна храна се заменя с различни фуражни смеси. Продуктите от породи, пасещи на зелени пасища, са най-богатите по съдържание на АОК. Учените дори вярват, че такава загуба на линолова киселина в естествената диета може да повлияе на растежа на цивилизациятаболести като рак, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване.

Ползи за тялото

По отношение на благоприятното въздействие върху организма, последиците от АОК се разделят на доказани и изискващи допълнителни доказателства.

Доказани ефекти

Тези ефекти на линоловата киселина са доказани в серия от проучвания.

 • Хипертония . Прилагането на CLA с Ramipril намалява кръвното налягане при хора с неконтролирана хипертония е по-ефективно от монотерапията с Ramipril.
 • Затлъстяване . Ежедневната употреба на линолова киселина спомага за намаляване на телесните мазнини при възрастните. Добавянето му към млякото може да намали телесните мазнини при затлъстелите възрастни. При деца тя помага за намаляване на приема на мазнини в тялото от 3 g CLA на ден.

Ефекти, които изискват допълнителни доказателства

\ t

Необходими са допълнителни доказателства, за да се потвърди валидността на KLK в следните случаи.

 • Алергия (сенна хрема) . Употребата на CLA в продължение на 12 седмици подобрява благосъстоянието на хората с алергии към полени. Но общите симптоми на алергия остават незасегнати.
 • Астма . Използването на линолова киселина в продължение на 12 седмици подобрява чувствителността на дихателните пътища и способността да се упражнява при хора с астма. Приемането му обаче не намалява необходимостта от използване на инхалатори и не увеличава обема на белите дробове.
 • Рак на гърдата . Изследвания за ефекта на линолевата киселина върху превенциятарак на гърдата са противоречиви. Някои ранни проучвания показват, че по-високият прием на CLA от храни, особено сирена, е свързан с намален риск от развитие на рак на гърдата. Но резултатите от друго проучване показват, че повишената консумация не е свързана с намален риск от рак на гърдата. Освен това, някои проучвания показват, че увеличаването на консумацията му може да бъде свързано с повишен риск от рак.
 • Рак на дебелото черво и ректума . Някои проучвания показват, че диетата с високо ниво на CLA може да бъде свързана с намален риск от рак на дебелото черво и ректален карцином при жените. Не е известно дали употребата на добавки с неговото съдържание има същия ефект.
 • Сила, издръжливост . Проучвания за ефекта на линолевата киселина върху повишаване на силата и издръжливостта също са спорни. Някои проучвания показват, че CLA, самостоятелно или с креатин и суроватъчен протеин, помага да се повиши силата и мускулната маса при хората, включени в силовите тренировки. Но друго проучване показва, че тя не увеличава силата или мускулната маса, когато се използва в комбинация със силово обучение.
 • Ревматоиден артрит . Ранните проучвания показват, че CLA, самостоятелно или в комбинация с витамин Е, намалява болката и сутрешната скованост, както и лабораторните едематозни маркери.

Странични ефекти и предупреждения

Преди да приложите CLA е важно да се запознаете с някои странични ефекти.които могат да възникнат:

 • Деца . Линоловата киселина е безопасна за деца, когато се приема през устата до 7 месеца. Няма достатъчно доказателства за това дали дългосрочната употреба е безопасна.
 • Бременност и кърмене . Линоловата киселина е безопасна в случай на извличане от храната. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, че CLA е безопасна по време на бременност и кърмене, когато се използва под формата на хранителни добавки. Затова е препоръчително да се избягва употребата му в тази форма.
 • Нарушения на кръвосъсирването . Линоловата киселина може да забави съсирването на кръвта. На теория това може да увеличи риска от кръвоизливи и кръвоизливи при хора с нарушения в кръвосъсирването.
 • Диабет . Съществува опасение, че използването на линолова киселина може да влоши диабета. Препоръчва се да не се използва за хора с това заболяване.
 • Метаболитен синдром . Съществуват опасения, че CLA може да увеличи риска от развитие на диабет при хора с метаболитен синдром.
 • Хирургия . Линоловата киселина може да предизвика допълнително кървене по време и след операцията. Трябва да се преустанови поне 2 седмици преди планираната хирургична процедура.

Как да се вземе

Следните дози се определят по време на клиничните проучвания.

За намаляване на телесните мазнини при пациенти със затлъстяване се използва доза от 1,8–7 g на ден. Доказано е, че дози, надвишаващи 3,4 g на ден, не осигуряватдопълнителни ползи.

Резултат

Въпреки че се провеждат изследвания и се очакват промени в отделните функции и препоръки, потвърждаване или опровержение на очакваните ефекти, следва да се разбере, че CLA е естествен компонент на диетата, чието съдържание в хранителния режим на съвременните хора намалява поради преработката на храни.

Дори ако ефектът върху спортните постижения не съвпада с този, предвиден от учените, неговото значение за здравето е безспорно. Добавянето на полезна добавка към основната диета е важно за хората, които нямат балансирана диета. Самите здравословни мазнини спомагат за намаляване на телесното тегло, така че процентът им в диетата трябва да е достатъчен и да надделее над ненаситените мазнини, които са по-малко необходими за организма.