Барбекю: полезни свойства и вреда за организма

Кебаб, разбира се, едно от най-вкусните и ароматни ястия. Редки пътувания извън града, без да приготвите този вкусен деликатес. За съжаление най-атрактивните храни често са изключително опасни за здравето. Много лекари са критични към ястията, приготвени на скара, но отрицателното им възприятие е малко преувеличено.

Всички отрицателни фактори, свързани с консумацията на месо върху въглища, могат да бъдат сведени до минимум доколкото е възможно дори и на етапа на готвене.

Шишчета - основното ястие за пикник

Шиш кебабът е традиционно ястие за много национални кухни по света. В Русия е обичайно да се свързва с Кавказ или Изток. Всъщност името на ястието идва от тюркското "шиш", което означава "пържени на шиш".

Най-често се прави от свинско или агнешко месо, понякога от пилешко, говеждо, пуешко или заек, и има много различни маринати за предварителна подготовка на месо - от „класически“ оцет до смеси от екзотични плодове и млечни продукти. Всеки избира опциите според вашия вкус и портфейл.

В никакъв случай истинските шишчета не могат да се наричат ​​„пържени“ меса. Напротив, това е"задушено" ястие , приготвено на горещи въглища. Оттук и любимата му златна коричкацветове, които радват и възрастните, и децата. Барбекюто в никакъв случай не може да се счита за изключително вредно за човешкото тяло. Основното е да се следват основните правила за неговата подготовка и използване.

Каква е употребата на кебап?

 • Готвенето на скара се извършва чрез продължително изпичане на месо в неговия собствен сок, което позволявада запази в първоначалния си вид по-голямата част от хранителните вещества . Поради това лекарите все по-често стигат до извода, че кебабите са истински диетичен продукт.
 • Именно този препарат се счита занай-благоприятен за фигурата . Използването на постно месо, задушено на въглен, по-скоро спомага за отслабване, отколкото за наддаване на тегло.
 • Някои изследвания предполагат положителен ефект на умерено количество кебап запревенция на атеросклерозаинормализиране на нивата на хемоглобинав кръвта. Наличието навитамин Вв месото има положителен ефект върху централната нервна система, косата и ноктите.
 • Редовната употреба на кебап с ниско съдържание на мазнини предотвратява развитието на желязодефицитна анемия и, в резултат на това, микродистрофия
 • .
 • Витамините А и С, цинк и мед , съдържащи се в кебаби от всякакъв вид месо, са отлични антиоксиданти.
 • Кебаб от домашни птици (пиле или пуйка) има положителен ефект върху сърцето и съдовата система. В допълнение, пуешкото месо съдържа вещества, които ускоряват синтеза на така наречения "хормон на съня" - мелатонин.
 • Агнето съдържа големи количества лецитин , който намалява умората и стимулира мозъчната дейност, както и фосфора, което е полезно за здравето на зъбите, ставите и костите.
 • Свинският кебап е богат на арахидонова киселина , която сексолозите активно препоръчват да се регулира функционирането на гениталните органи чрез синтеза на хормони.

Каква е вредата от кебап?

 • Поглъщането на разтопена мазнина върху горещите въглища провокира образуването (т.нар. Пиролиза) на летливи вещества катобензипрен , които са канцерогенни. В процеса на приготвяне на кебап, те се издигат и уреждат парчета месо. Ето защо, за да се предотврати развитието на рак, е по-добре да се отреже пържената кора.
 • В допълнение към бензпирена, при пържене и печене на месо се образува друг вид канцероген с комплексно име:„хетероциклични ароматни амини“(GAA). Те възникват не върху въглищата, а върху повърхността на кебапа. Те са отговорни за аромата на ястия на скара, докато те са много вредни за здравето.
 • При консумация на недостатъчно печено месо съществува риск от поглъщане на различни видове инфекции и E. coli, които могат да причинятдисбактериоза . Например, свинското месо може да съдържа трихинела - опасен паразит, който е изключително труден за диагностициране и може да бъде фатален.
 • Видовете месо, които са трудни за храносмилането (например овче), не се препоръчват за хора с проблеми с храносмилателния тракт.
 • Старото месо има тенденция да натрупванаситени мазнини ивредни вещества , провокиращи окислителни процеси. Оттук и ускорените процеси на стареене и бързото увеличаване на теглото В допълнение, месото е богато на пурин, което се разделя в тялото на пикочна киселина и причинява подуване.
 • Бъдете внимателни при подготовката на маринатата. Например, всяко месо, мариновано в кефир, не трябва да се използва в случай на проблеми с нестабилна киселинност. В противен случай може да се появят киселини или подуване на корема. Марината от оцет е изключително вредна за стомаха, панкреаса, черния дроб и бъбреците.
 • Пикантните и пикантни подправки и сосове, които най-често се консумират на скара, са противопоказани за хора, страдащи от язви и проблеми с черния дроб.

Как да готвя и яде шишчета?

За да може процесът на ядене на ястия на скара да е възможно най-безопасен за здравето, е необходимо да се следват няколко прости и достъпни правила:

 1. Месото си струва да бъде закупеносамо на проверени местапри стриктно спазване на правилата за ветеринарен контрол. Тя трябва да е прясна, охладена. По-добре е да изберете постно месо. От мазнини и достатъчно добър, но вредата, която носят достатъчно.
 2. Уверете се, че месото е добре разтопено - това е основната защита срещу различни микроби и канцерогени
 3. .
 4. Готвенето е по-добро на дърво, а не на дървени въглища . В допълнение, не забравяйте да изчакате 20-25 минути след използване на запалителната течност, докато изгори напълно.
 5. Опитайтемаксималнонамаляване на температурата на варените кебаби(чрез увеличаване на разстоянието между шиш и въглища) и намаляване на времето за отопление (оптимално превръщане на месото всяка минута)
 6. Предотвратете падането на капещата мазнина върху въглищата и произтичащия от това дим от рязане на месото. Мазнини месо е по-добре да се готви на мрежата, предварително поставени на фолиото си. Можете също да използвате специални мангали с вертикален монтаж на шишчета. Да не се яде изгоряла кора.
 7. Пикантните подправки и сосове трябва да се заменят с доматен сос или сок от нар.
 8. Да не се пие водка на шишчета . От алкохол е за предпочитане да се избира сухо червено вино.
 9. За да се намали вредата от кебабите, е необходимо да се ядат зелени зеленчуци и зеленчуци (магданоз, кантарион, копър, салата и т.н.).
 10. По-добре е да не се придружава употребата на кебап с „тежки“ закуски с високо съдържание на мазнини и сол. В допълнение, не се препоръчва да се комбинира употребата му с храни, богати на нишесте и въглехидрати - картофи, хляб, царевица, тиква и др.
 11. Не забравяйте да миете ръцете и храната си преди ядене!
 12. И най-важното -не преяждат . Най-добрата е порция от не повече от 250-300 грама кебап на храна.

Обобщение на заключенията

Шиш кебаб, подобно на почти всяко ястие, има своите плюсове и минуси. Това е най-полезният начин за приготвяне на месо, което запазва всичките му хранителни вещества в първоначалното им състояние. Някои дори го наричат ​​"диета".

В същото време ястиягрилът е наситен с канцерогени, образувани по време на тяхното приготвяне, и не се препоръчва за хора със стомашно-чревни заболявания, заболявания на черния дроб и бъбреците, възрастните хора. Вредното въздействие на кебаба върху човешкото здраве може да бъде намалено, като се спазват няколко прости принципа при подготовката, изпичането и изяждането му.