Коняк: полезни свойства и какво вреда прави

Алкохолът е постоянен атрибут на възрастния живот. Декорация на празничната маса, средство за лечение на настинки и подготовка на лечебни инфузии, ароматна добавка към печенето - каква роля не играят. И коняк е бил и остава един от най-популярните и любими хора в силен алкохол.

Благородната напитка на Франция

Конякът е силна алкохолна напитка ( 40-42% алкохол , произведена по специална технология: гроздето се изстисква, без да се раздробяват костите, ферментирали, дестилирани два пъти и след това остаряват най-малко 2 години в дъбови бъчви. Последният етап е най-важен: благодарение на екстракта, напитката придобива кафеникаво-златист цвят, аромата на дърво с ванилия.

Над 90% от напитката се произвежда от бяло грозде.Uni Blanc(Tebbiano) - той е сред петте най-често срещани сорта в света. В същото време, истинска напитка се произвежда само във френския регионна Паутус-Шарант , който е негова родина. Всичко това, произведено по една и съща технология, но на друго място, на международния пазар, се наричат ​​бренди.

Каква е употребата?

Вдишвайки аромата и гледайки искрящия приятен цвят на този вид алкохол, искам да повярвам, че има причини да го пия. Той наистина може да донесе някои ползи.

 • Етанолът в напиткатаразширява кръвоносните съдове , \ tстимулира притока на кръв и сърдечната функция. Това свойство ще помогне: спрете атака на ангина; намаляване на налягането; успокойте главоболието, ако е причинено от вазоспазъм. Важно: говорим за подпомагане на здрав човек в случай на един епизод!
 • Ускоряването на кръвния потокводи до стимулиране на стомаха и активното развитие на стомашния сок. Поради тази причина конякът в чиста форма или разреден с вода се приема преди хранене като аперитив (средство за стимулиране на апетита).
 • В малки дози, продуктътима релаксиращ ефект върху гладките мускули , така че може да се използва за: стомашни спазми; болка при ПМС и на първия ден от менструацията.
 • Танинитанини , които се съдържат в този вид алкохол поради характеристиките на производството, насърчават абсорбцията на аскорбинова киселина (витамин С). Той също така увеличава устойчивостта на организма към настинки и улеснява протичането им, тъй като брендито с цитрусов сок често се използва за потискане на приближаващия се студ.
 • Алкохолът имабактерицидно действие , тъй като традиционната медицина съветва при възпалено гърло да гаргара с вода, към която се добавя малко от тази напитка.
 • Ако не сте имали болкоуспокояващо средство, можете да намокрите коняк и да сложите парче памук върху венците на болния зъб - това временно ще успокои дискомфорта.
 • Малко количество алкохол преди лягане ще помогнеда се отпусне и да заспи по-бързо .
 • Традиционната медицина препоръчваизползвайте продукта за приготвяне на различни билкови настойки. Въз основа на това, те също така подготвят лосиони, които почистват кожата на лицето от акне, както и маски за коса, които укрепват корените и стимулират растежа.

Увреждане на коняка

Както всеки алкохол, брендито има силен универсален ефект върху тялото и следователно има голям брой противопоказания.

  Пиенето на напитказасяга психиката и нервната система , разрушавайки връзките между невроните. Това води до състояние на интоксикация, при което според статистиката се извършва всяко пето нарушение на закона. В същото време скоростта на реакцията се забавя и се нарушават: координацията на движенията; работата на сетивата (зрение, допир, баланс); възприемане на света. Редовната и прекомерна употреба на алкохол причинявазависимост и зависимост , която рядко се преодолява без сериозно лечение.
 • Фузеловите масла, естествен страничен продукт на алкохолната ферментация, имат общотоксично въздействие върху тялото- синдромът на махмурлука, придружен от слабост, главоболие и гадене, е познат на всеки, който е злоупотребил с ракия поне веднъж.
 • Черният дроб, като орган, отговорен за почистването на организма от токсини, страда дори и при приемане на малки дози алкохол. Честата му употреба води доактивна клетъчна деструкция , която води до: стеатоза на черния дроб; цироза (рак); алкохолен хепатит. Тези болести са трудни, лекуват се дълго време и не винаги успешно.
 • Алкохолстрого не се препоръчва: за хора с хронични заболявания (панкреатит, холецистит); диабет; gipotonikam; бременни и кърмещи. В крайни случаи, докато приемате дозата не трябва да надвишава допустимата дневна доза.
 • Поради общото отрицателно въздействие върху организма, тази спиртна напитка е забранена за употреба от лица , които не са достигнали пълнолетие .
 • Хипертоничните пациенти не трябва да използват алкохол като лекарство: неговият вазодилатиращ ефект е краткотраен, след което налягането не само ще се върне на предишното си ниво, но и ще скочи още по-високо.
 • Истинският коняк е скъпо питие, следователнофалшификатите често се срещат на гишетата . Консумацията на фалшиви лекарства може да доведе до тежки отравяния с опасност за живота.

Съвети и трикове

Конякът има специфичен вкус и аромат, така че неправилната употреба може да развали вкуса, а като терапевтично средство напитката не се взима в чаши. И така, как да го пием правилно?

 1. Най-добрите закуски за френска напитка са черен дроб, морски дарове, мазни сирена и тъмен шоколад. Пийте бавно в малки глътки.
 2. За понижаване на налягането, за главоболие или болка в сърцето, се взема бренди, както и течни сърдечни лекарства: капе 20-30 капки на куб захар, което след това се абсорбира. Това прави въздействието бързо и меко.
 3. Дневна ставка, която може да се консумира без увреждане на здравето - не повече от 30 g.
 4. За да се подтисне началото студено, пият по 1-2 супени лъжици алкохол през нощта, като към нея се добавят 1/2 ч.л.лимонов сок, същото количество мед и малка щипка черен пипер.
 5. Коняк не трябва да се добавя към кафето дори в малки дози: алкохолът и кофеинът действат върху тялото точно обратното, и тази комбинация няма да донесе нищо добро.

Ползата от коняка не може да бъде отречена, но въпреки това тя причинява непропорционално повече вреда на човешкото тяло. За да не навредите сериозно на здравето си, по-добре е да го използвате като лекарство: от време на време и в никакъв случай не надвишавате предписаната доза.