Фитинова киселина - полза и вреда

Всеки знае колко важно е да включите в диетата зърнените култури, бобовите растения, зеленчуците и ядките, защото те съдържат полезни витамини и минерали. Много ястия от тези продукти присъстват в ежедневното меню. Въпреки това, малко хора знаят, че обикновените здравословни храни съдържат фитинова киселина, което има вредно въздействие върху човешкото здраве. Как да избегнете здравословни проблеми, но продължете да се поглезите с любимата и вкусна храна?

Какво е фитинова киселина?

Фитиновата киселина е киселина, открита в растения, семена (зърнени храни, ядки, бобови растения) и в малки количества в зеленчуци. Веществото имамощен деминерализиращ ефект , когато е в солите на фитата (минерален фосфор). Веднъж попаднал в стомашно-чревния тракт, той е способен да свързва минерални вещества, като по този начин предотвратява тяхната абсорбция. Полезните елементи, свързани с фитинова киселина, не се абсорбират от тялото и се получават от него естествено. Опасността от киселина е, че тя не само предотвратява усвояването на хранителните вещества, но и отмива минералите, които вече присъстват в тъканите и костите, като по този начин застрашават човешкото здраве.

Phyta е комбинация от фитинова киселина с несмилаем фосфор. Резултатът е, че много продукти съдържат голямконцентрацията на фосфор, но използването им не насища тялото с елемент, тъй като фосфорът в него е несмилаем.

Възможни ползи от фитинова киселина

Въпреки увреждането, фитиновата киселина може да бъде полезна, но само при определени условия.

 • Антинутриентътможе да предотврати развитието на хронични патологии .
 • Учените са открили, че фитинабсорбира раковите клеткии, когато се приемат орално, могат да бъдат ефективни за лечение на тумор. Но тези процеси току-що започнаха да се изучават, затова не се говори за специализирано лечение с фитинова киселина.
 • Киселинатае в състояние да очисти организма от вредни тежки металив (олово, живак, кадмий), които са склонни да се натрупват в човешкото тяло.
 • Антинутриентът свързва минералите в стомашно-чревния тракт, като по този начин елиминира възможността за образуване на свободни радикали.
 • Веществото имаантиоксидантни свойства , поради което предотвратява преждевременното стареене.
 • Киселинатанамалява риска от сърдечно заболяване , уролитиаза.

Вреди

Вредна фитинова киселина поради факта, че пречи на усвояването на полезни хранителни вещества. В тази връзка, човек може да започне сериозни здравословни проблеми, ако злоупотреби с такива "полезни продукти" като трици, пълнозърнести храни, ядки, семена, бобови растения без правилна обработка.

 • Развитието на остеопорозата . Fitinovuyu човешки стомах не усвоявав държавата. Ето защо, в стомашно-чревния тракт, елементът спокойно потиска желязо, фосфор, цинк, калций и ги предпазва от асимилиране. Фитатът също така нарушава абсорбцията на нишесте, мазнини и протеини. Важно е да се знае, че киселината абсорбира хранителните вещества, които влизат в стомаха заедно с нея. Храната, която дойде след няколко часа в стомаха, няма да бъде засегната. Негативният ефект на киселината може да започне да се проявява в случая, когато човек обича да яде сурови ядки (като ги смята за по-полезни), бобови растения, различни семена и да ги използва често.
 • Недостиг на минерали . При редовна употреба на семена и ядки без предварително топлинна обработка в организма не може да има достатъчно минерали. Всичко това може да доведе до появата на различни заболявания.
 • Появата на желязодефицитна анемия . Често болестта се среща в привържениците на вегетарианска диета. Тяхната диета не разполага с достатъчно протеини, защото ги попълва, яде много бобови растения, в които има много фитинова киселина. При използване само на 5 грама фитинова киселина намалява абсорбцията на желязо с 2 пъти.
 • Чувствителна черва . Среща се предимно в любителите на трици. Необработените трици в началото на употребата им подобряват стомашно-чревния тракт, а след това водят само до по-голямо дразнене на чревните стени и обща чувствителност към храната.
 • Rachet . В детска възраст липсата на минералиособено опасен риск от анормално развитие на скелета.
 • Бавен метаболизъм . Метаболизмът с недостиг на минерали се влошава. В резултат на това може да е по-трудно за човек да отслабне.

Поради потенциалната вреда употребата на фитинова киселина трябва да бъде ограничена в някои случаи:

 • С ниска усвояемост на минерали и преди всичко на калций.
 • С минерална недостатъчност, остеопороза или костно заболяване.
 • За проблеми със стомашно-чревния тракт.
 • В детска възраст до 12 години.
 • По време на бременност и кърмене.
 • По време на менопаузата.

Съвети за намаляване на вредите

Не е необходимо напълно да се отказват от продукти, съдържащи нехранителни вещества, тъй като те съдържат много други полезни вещества. Освен това зърнените култури осигуряват на организма съществени въглехидрати. Има няколко ефективни метода за намаляване на вредността на фитиновата киселина в храните. Така че, намалете концентрацията на фитин по следните начини.

 1. Термична обработка . Високите температури намаляват концентрацията на фитин до 50-70%. Недостатък на този метод: аскорбиновата киселина също ще се срине при високи температури. В същото време е невъзможно да се намали съдържанието на фитинова киселина в продуктите само чрез топлинна обработка.
 2. Накисване . Семената се нуждаят от фитинова киселина, за да се поддържа жизнеспособността на семето до приятни условия за растеж. Тоест, когато семената попаднат в удобна среда,фитинова киселина ще започне да се освобождава във водата. Струва си да се има предвид, че различните зърна трябва да бъдат напоени в различно време.
 3. Кълняемост . Ако тревата има много малко кълнове, тогава голяма част от фитиновата киселина ще изчезне в тях и самият продукт ще стане по-полезен. Важно е да смените водата само два пъти дневно.
 4. Създаване на кисела среда . Околната среда, в която има ядки или зърнени храни, може да се подкисли с лимонов сок, оцет или друга полезна и използваема киселина. Така фитинът ще стане практически безвреден.
 5. Добавяне на ензими . Необходимо е да се подготви стартера. Съдържащите се в него лактобацили помагат за разграждането на фитиновата киселина и подобряват усвояването на минералите. За превенция можете да приемате наркотици с пробиотици.

Заключение

Проучването на фитиновата киселина започна сравнително наскоро. Поради тази причина е невъзможно да се говори за изключителните ползи или опасности на веществото. Продукти с него като част от употребата може и трябва да бъде, просто не стига до фанатизма. Освен това, винаги можете да използвате всеки метод, който може да неутрализира вредата от анти-триента.