Палмовият захар - полезни свойства и вреда

Развитието на обществото води до това, че човечеството започва да осъзнава стойността на тяхното здраве. Все повече хора са готови да отделят време за намиране на начини да го запазят, включително внимателен подбор на хранителни продукти, които могат да заменят тези, с които сме свикнали. Един от тези все по-популярни продукти е палмовата захар.

Произход и получаване

Палмова захар;

От самото си вещество е сладковещество с полутечна или твърда консистенция . Сенките също варират от тъмнокафяв до пясъчен.

В момента в страните от ОНД палмовата захар е доста рядък продукт и следователно е малко известна. Това се дължи както на заменяемостта на продукта с по-популярни аналози, така и на относителното разстояние от районите на отглеждане на палмови дървета.

В същите райони, където климатът е подходящ за тяхното отглеждане, палмовата захар се произвежда не само в хранителните фабрики, но и в домашни условия. Това не е толкова трудно, колкото може да изглежда: тя се нуждае от сок, притиснат от разфасовките на ствола на палмовото дърво, и горещото слънце да изпари излишната течност.

Разбира се, в индустриален мащаб, не се говори за сушене под слънцето - за тази цел се използва бавното храносмилане. Въпреки това, технологията не позволява твърде високи температури, което благоприятно отличава палмовата захар от другите, които са подложени на груба термична, физическа и химична обработка.

Резултатът от това езапазването на масата на хранителните вещества , които имат благоприятен ефект върху всички системи на органи.

Полезни свойства

Благодарение на внимателния производствен метод, палмовата захар запазва много витамини и минерали, които засягат много системи oragna:

 • Сърдечно-съдова система . Добавянето на палмова захар към дневната диета помага за почистване на кръвта, укрепване на кръвоносните съдове и повишаване на тяхната еластичност. Също така, не забравяйте, че съдържащият се в продукта калций и калий играят важна роля в процеса на мускулно свиване, включително гладките мускули. И тъй като сърцето се състои от него, поддържането на нивото на тези вещества в тялото спомага за намаляване на риска от проблеми със сърдечните ритми.
 • Мускулно-скелетна система . Както вече споменахме, микро и макро елементи, съдържащи се в продукта, са необходими за започване на процеса на напрежение и мускулна релаксация. Така консумацията на тези вещества помага за поддържането на скелетните мускули в добро състояние и предотвратява развитието на припадъци, произтичащи от липсата на "гориво" за отпускане.мускули. В допълнение, едни и същи елементи допринасят за запазването на силата на костите и зъбите.
 • Имунна система . Голямо разнообразие от витамини повишава устойчивостта към проникване на патогенни вируси и бактерии, а също така помага за елиминирането на техните продукти на разпад и общото почистване на тялото.
 • Храносмилателна система . Дългосрочните наблюдения показват, че хората, които системно ядат този продукт, е по-малко вероятно да страдат от заболявания, свързани с нарушена абсорбция и преработка на храни. Съдържащите се в дланите си компоненти спомагат за развитието на храносмилателни ензими, ускоряват и улесняват химическото третиране на протеини, мазнини и въглехидрати в стомашно-чревния тракт, предотвратяват образуването на прекомерни газове и тежестта в по-ниските си части.
 • Енергиен метаболизъм . Всеки знае, че е въглехидрати, благодарение на бързото разлагане, способни да осигурят бърза и обемна енергия. В тази връзка, палмовата захар не се различава от другите си видове, тъй като е отличен източник на бързо презареждане на организма при физически и психически стрес.
 • Репродуктивна система . Палмовата захар играе особена роля по време на узряването на плода в утробата, тъй като съдържащото се в него желязо помага за поддържане на нормалното ниво на червените кръвни клетки и предотвратява развитието на анемия при детето.
 • Състоянието на кожата, ноктите и косата, силата и добре поддържан вид, които са показател за здравето и чистотата на всички системи на тялото.

Възможна вреда

Разбира се, както всеки, продуктът има редица недостатъци, най-вече свързани с неговата злоупотреба. Сред неблагоприятните свойства са:

 • Вероятност от наднормено тегло . Както всяка захар, с неограничена консумация и липсата на адекватна консумация на енергия води до задържане на течности в тялото и натрупване на телесни мазнини.
 • Унищожаване на зъбния емайл, развитие на кариес и други заболявания на устната кухина . Но кой не знае, че прекомерната консумация на захар е директен път към стоматологичния стол?
 • Допустимост на споровете при захарен диабет . Някои лекари смятат, че е приемливо да се използва палмова захар при това заболяване, но повечето съветват да бъдат безопасни и да се въздържат.
 • Възможността за алергична реакция . Тъй като за човек, роден в нашите географски ширини, палмовото дърво не е типична храна, рискът от отхвърляне от организма на необичайни компоненти е висок. Това обаче е специален случай и не представлява опасност за по-голямата част от хората.

Приложение

Както вече беше описано по-горе, палмовата захар има различни форми на продажба, което значително разширява възможностите за нейното използване.

Това едобър подсладител , който може да се добави към чай, кафе и други храни и напитки, които го изискват. Счита се за много добра добавка към тестото, тъй като придава не само сладък вкус, но и чудесен деликатен аромат.

Най-честоЗакупената палмова захар е опакована с плътни плочки с различни размери, които трябва да бъдат подложени на всякакви манипулации, за да се улесни прилагането - стопи, разреди или смаже. Някои производители обаче го произвеждат под формата на меласа. Той съдържа повече течност и е много по-често използван като независим десерт.

Въпреки това се добавя не само при готвене на сладкиши. Например, в традиционната индийска кухня, известна с оригиналния квартал на несъвместими продукти, палмовата захар често се добавя към ястия с горещо месо. Той използва не по-малко успех като компонент на сосове.

Да обобщим

Палмовата захар е доста рядък и скъп продукт у нас, който обаче има някоиуникални свойства . Широкият избор от методи на приложение и огромен списък с полезни свойства благоприятно го разграничават на фона на други захари, но както и при всеки друг продукт, си струва да се знае мярката.