Кокосова захар: ползите и вредите

Странен продукт наскоро се установи на рафтовете на руските универсални магазини. Както при всички продукти, които се появиха на пазара напоследък, отношението към нея е двусмислено. Някой твърди, че това е полезна алтернатива на обичайната рафинирана захар. Някой смята подозрителна новост за надценена цена.

Къде и как се произвежда чудото от кокосови орехи?

Кокосовата захар се донася от страните от Югоизточна Азия. Основният доставчик е Филипините. Продуктът се получава от сладкия сок от кокосови съцветия, но не се бърка със захарта с дланта.

Продуктът от кокосов нектар се състои от захароза ( 79% ), фруктоза и глюкоза. Обикновено има вкус на карамел или орех. Някои потребители отбелязват миризмата на горяща захар и лека горчивина. Тя зависи от периода на събиране на нектара, продължителността на лечението и други фактори. Той се отличава от продуктите за обработка на цвекло и тръстика по напълно биологичен метод на производство.

Производственият процес не е прост . Работниците се катерят по палмово дърво, правят разрез на кочана, събират сладкия сок от цветята. След това сокът се нагрява и кипиот 1,5 до 3 часа . В процеса на готвене водата се изпарява, след което сокът се превръща в гъст сироп. За сироп запазени витамини и минерали, е необходимо да се подготви при ниски температури. В такиваформата на продукта вече може да бъде продадена. Но за да се получи твърда захар, водата от сиропа се вари още по-дълго. След охлаждане сиропът кристализира, след което твърдата маса се натрошава на малки гранули и се пакетира в опаковки. От 7-8 литра сок получават около 1 кг захар.

Този продукт има висока цена в Русия. 1 килограм струваот 1100 рубли , което е 22 пъти повече от цената на бялата захар и 3,5 пъти по-висока от цената на тръстиката.

За да се разбере полезността, е необходимо да се сравни с други подсладители, които са популярни в Русия, както и да се оцени потенциалната вреда.

Ползи от захар от кокос

 • Напълно биологичен продукт . Това се дължи на факта, че по време на производствения цикъл той е по-малко подложен на различни технологични процеси и не се третира с химикали, за разлика от процеса на производство на обикновена захар (захароза), която използва изкуствени примеси като формалин и белина.
 • Той иманисък гликемичен индекс(по-нататък GI) -35 единици . Въпреки че тази цифра е значително различна в различните проучвания, където ГИ варира от 35 до 54. Стойностите на ГИ от 0 до 55 се считат за ниски, от 56 до 70 - средни, над 70 - високи. Например, рафинираната захар има GI 70, захарна тръстика - 55. Въпреки разликата в показателите, кокосовата захар все още принадлежи на продукти с нисък GI. Ето защо, тези, които се придържат към здравословна диета, но не може да се откаже от сладки, е по-добре да се даде предимство на този подсладител, а не обичайната рафинирана захар.
 • Съставвключвавитамини от група В , които играят важна роля в клетъчния метаболизъм и витамин С, който е необходим за функционирането на съединителната и костната тъкан. На свой ред, бялата захар не съдържа почти никакви витамини, а тръстиката съдържа само витамини от група Б.
 • Съдържамакро- и микроелементи : желязо (2.19 mg /100 g), калий (1.03 mg /100 g), магнезий (29.0 mg /100 g), калций (6,0 mg /100 g), натрий (45,0 mg /100 g), фосфор (79,0 mg /100 g), цинк (2,12 mg /100 g). В сравнение с тръстикова захар, кокосът съдържа желязо повече от 36 пъти, цинк - 10 пъти, магнезий - 4 пъти. В захарозата съдържа само калций, желязо, калий в много малки количества. За сравнение, 100 г елда съдържа 6,65 μg желязо, 380 mg калий, 200 mg магнезий, 20 mg калций, 3 mg натрий, 298 mg фосфор, 2,05 mg цинк.
 • Съдържаинозитол(вещество, подобно на витамин), което подпомага функционирането на мозъка, черния дроб, нервната система, бъбреците, панкреаса, щитовидната жлеза, като запазва по-дълго време функционалността им.
 • Съдържаполифеноли- антиоксиданти, които помагат на човешкото тяло да устои на отрицателната външна среда и потиска възпроизводството на раковите клетки, предпазва кожата от ултравиолетово лъчение, участва в неутрализацията на бактериите, забавя стареенето.

Увреждане на кокосовата захар

 • Калоричното съдържание на продукта, въпреки ниския гликемичен индекс, е доста високо -382 kcal на 100 грама . Това не е много по-ниско от това на обикновената захар - 400 ккал и тази на тръстиката - 398 ккал. Но бяла захармного по-сладък от кокосов орех. За да се постигне обичайната сладост при готвене, ще трябва да сложите повече кокосова захар, съответно, и калорийното съдържание на храната ще се увеличи.
 • Екзотичен продукт е противопоказан при пациенти с вродена или придобита индивидуална непоносимост.
 • Както всеки друг продукт, захарта може да е алергична. Разбира се, в този случай е необходимо да се откаже от неговото използване.
 • При диабет този продукт не се препоръчва да се използва. Като подсладител за диабетици, той не е подходящ.
 • Необходимо е съставът да бъде внимателно изследван върху опаковката преди закупуването. Екзотичното чудо е скъп продукт, така че безскрупулните производители и доставчици могат да го разредят с тръстикова или оцветена бяла захар, за да получат повече печалба и да намалят разходите.

Полезни съвети за използване на продукта

Кокосовата захар може да се използва както в готвенето, така и в козметологията. Няколко съвета от експерти, които ще донесат само ползи и удоволствие:

 1. Първо, това е въглехидрат, така че диетолозите препоръчват употребата му сутрин, а следобед по-малко калорични храни.
 2. Препоръчва се готвачите да използват този вид подсладител за приготвяне на сладкиши, за да придадат на карамелния аромат деликатеси.
 3. Козметолозите отбелязват приятните свойства на нектаровите гранули като пилинг на тялото. Смесвайки ги с растително масло и добавяйки ванилия или какао, получаватеполезен състав за ексфолиране на мъртви частици на кожата.

И така, кокосовата захар, разбира се, е по-здравословна от обикновено, главно поради биологичното производство. Но степента на нейната полезност е явно преувеличена. Липсващи витамини и минерали, определено не е необходимо да я запълвате с екзотична новост. В този случай е по-добре да се даде предимство на зеленчуци, плодове, месо, млечни продукти, зърнени храни и други здравословни продукти.

Ако финансовите възможности позволяват такъв скъп продукт за редовна употреба, то е напълно възможно хармонично да се впише в диетата. Без да злоупотребявате с кокосовото чудо, придържайки се към здравословното хранене и занимавайки се с физическа активност, можете да направите от това екзотично приятно допълнение към обичайните храни.