Стая Euphorbia: полза и вреда

Euphorbia е растение, което има много видове и разновидности. Той принадлежи към родаеуфория . В природата има много варианти на едногодишни и многогодишни тревисти, полухрастчета и къси дървета, принадлежащи към този род. Отличителна черта е съдържанието в тъканите на каустичния млечен сок, откъдето идва името на цветето.

Euphorbia: описание на растението

Къщата е декоративна листна култура, използвана за засаждане на различни помещения. Поради привлекателния си вид, животновъдите са извелимного видове от тази култура . Заводът е доста непретенциозен, не изисква специални условия на задържане. Основното условие за поддържане на тази декоративна култура е умерено поливане, защита от пряка слънчева светлина, тъй като от него листата му пожълтяват и падат.

Цветето предпочита да расте вмалки саксии . Подхранването трябва да се прави веднъж на три месеца. През лятото млякото изисква повече хранене, отколкото зимното време. Подхранването, използвано за наторяване на сукулентите, ще работи добре.

Растението се развива и расте бързо. Един възрастен млечка може да достигне височина от два метра.

Полезни свойства на стайния млекар

Въпреки факта, че еуфорията е отровнасвойства, тя е известна също катоотлично лекарствено растение . Фармацевтичната индустрия я използва като ценна суровина. От корените, сока и листата на това чудо на природата правят различни лекарства. Euphorbia се използва както за вътрешна, така и за външна употреба.

За лечебните свойства на това растение вече е било известно преди нашата ера. Нумидианските лекари се използват за лечение и профилактика на различни заболявания. Сокът в растението има широк спектър от действия, като например:

  • Диуретичен ефект.
  • Поточници.
  • Аналгетичен ефект.
  • Антихелминтен ефект.
  • Противовъзпалителен ефект.

Също така, това вътрешно чудо е било използвано за лечение на отоци, дълбоки лечебни язви, парализа. Има случаи на лечение на хора, засегнати от ухапване от животни, насекоми, змии с помощта на млечка.

Старите руски лекари успешно са използвали това растение катоеметично и слабително . Освен това, еуфорията помогна да се лекуват пигментни петна, мазоли и брадавици.

Уникалните свойства на цветето го правят необходима днес. Така съвременните натуропати с помощта на слаба инфузия лекуват такива заболявания като катар на стомаха, гъбични поражения на кожата, остър и хроничен цистит, тежки главоболия, вътрешни и външни хемороиди, лишавайки различни видове екзема, заболявания на стомаха и дихателната система.

Това вътрешно цвете еотлично противовъзпалително средство .Едно проучване при плъхове потвърждава, че екстрактът от мушица има голяма противовъзпалителна активност, ако се използва непрекъснато. Това свойство се дължи на присъствието на флавоноиди, сапонини, гликозиди и танини в неговия състав.

Лекарствените препарати, които се приготвят на базата на тази билка, се използват прилечение на кожни заболявания . В тези случаи, банята се приготвя с добавка на тинктура или отвара от млечка. Този метод помага да се възстанови от такива заболявания като подагра, гъбички, versicolor, краста.

Използването на инфузия, направена от корените на лекарственото растение, облекчава главоболието.

Освен това листата на млечния сок е отлично средство при лечението на цистит и диария.

Каква вреда може да причини еуфорията?

Euphorbia -отровна култура , тъй като листата и стеблото съдържат голямо количество опасни вещества, които могат да причинят най-силно отравяне на хора и животни. Също така, в контакт с кожата, сокът на растението може да предизвика силни алергични реакции. Симптомите обикновено започват в рамките на един час. Първо, има усещане за парене на мястото на контакт с растението. Тогава това чувство се разпространява по цялото тяло, изтръпване на крайниците. След известно време започва задух. Ако не се обадите на персонала на спешното отделение, не е трудно да се досетите как това може да свърши.

Ако сокът от млечка попадне в тялото, могат да възникнат сериозни проблеми с храносмилателната система.

ВиновникътВсичко това е субстанцията на еуборбин, съдържаща се в сока на вътрешното цвете.

Разбира се, смъртоносните случаи на отравяне от това растение не са известни. Но, във всеки случай, малките деца и домашните любимци трябва винаги да се държат далеч от млечния сок. В края на краищата има много случаи, когато малките неспокойни хора откъсват листата от стайни растения от любопитство. Е, не всички вътрешни цветя са отровни.

С всички полезни свойствае невъзможно да се самолечение . Лечението трябва да се извършва под наблюдението на опитен билкар или билкар. Те ще ви помогнат да изберете най-добрата и безопасна терапия.

Това се отнася не само за вътрешна употреба. Както и дългосрочната външна употреба може да доведе до възпалителни процеси, тъй като съдържа дразнещи елементи.

Избягвайте контакт с растителния сок в очите. Това може да допринесе за загуба на зрението.

За бременни и кърмещи жени лечението с това растение е строго забранено.

Предпазни мерки при работа с инсталацията

По време на грижите и отглеждането на млечка е необходимо да се спазват определени правила, за да се избегнат непредвидени ситуации:

  1. Съхранявайте саксията за растения на място, недостъпно за деца.
  2. При работа, разсаждане, рязане на цвете, не забравяйте да носите ръкавици.
  3. Ако се появи контакт със сок от млечка, тази област от кожата трябва незабавно да се изплакне обилно със студена вода. Ако не можеш да избягаш от изгарянето,Това място трябва да се третира със специални кремове.
  4. Ако възникнат алергични реакции, трябва незабавно да вземете антихистамини и да се обадите на спешна медицинска помощ.

Въпреки факта, че растението има много полезни свойства, много любители на растенията в затворени помещения отглеждат това чудо за красота. Тъй като той, заедно с всички вътрешни цветя, радва всеки с външния си вид и създава атмосфера на комфорт и удобство, обогатява помещението с кислород и спомага за стабилизирането на влажността на въздуха.