Стая папрат: ползите и вредата

Папратът е много необичайно, загадъчно растение. За него сгънати легенди, надарени с магически свойства. Тя се появява в дните на динозаврите, преди около 300 милиона години. Това е едно от растенията, преживели адаптация към резки климатични промени и дошли до нас от древността. Съвременните растения значително се различават от предците си, първоначално папратите имат вид на огромни дървета. Оттогава той е забелязал забележимо смачкан, сега размерът му достига30-90 см .

Какво е това?

Благодарение на красивите ажурни листа, богат зелен цвят, непретенциозност към условията на задържане, папратът е станал любим сред местните растения. Има повече от десет хиляди от неговите разновидности. Тези видове папрати на закрито се отглеждат:

 • Adiantum.
 • Orlyak.
 • Мъж крадец.
 • Nephrolepis.
 • Птици щрауси.

По произход е горски растение, поради което обича сянка и топъл влажен въздух. Трябва да се полива два пъти седмично с топла вода, за да се поддържа влажността на почвата. Ако вътрешният въздух е сух, трябва да напоявате листата. Растението не обича течения и студ. Оптималната температура за нея е20 ° С . При поставяне на цвете върху перваза на прозореца върху него може да падне пряка слънчева светлина. От това растението избледнява, листата избледняват.

По-добре е да го поставитена специалностойка . Цветето расте, пота става тесен за него. Затова от време на време му е необходима трансплантация. Благоприятното време за това е пролетта. Необходимо е да се използва почва с торф, развалени игли. Не забравяйте да използвате дренаж.

Ползи

Освен естетическия вид, цветето има и редица полезни свойства:

 • Използва се при лечение.
 • Използва се за готвене.
 • Обезщетения в домакинството.
 • Изчиства пространството.

По отношение на използването на папрат в традиционната медицина, обхватът на неговото прилагане е широк. Растението съдържамного протеини , хранителни вещества - флавоноиди, алкалоиди, нишесте, танин, нишесте, етерични масла. Богат на витамини: токоферол, каротин, рибофлавин, никотинова киселина, микроелементи. Използва се за общо укрепване на тялото, за лечение на храносмилателната, нервната система, мигрената, разширени вени, онкологичните заболявания. Също така с негова помощ можете да изчистите организма от токсини и радионуклиди, нормализирате обмяната на веществата. Ефективен като антипиретик, аналгетик.

За готвенене всички видове папрат . Чрез ядливите се включват орел и щраус. В много страни, папрат се яде заедно с зеленчуци. Мариновано е, осолено, консумирано варено, пържено, сурово. От корените на растението правят подправки, получават нишесте. В Япония и Корея се използва за производство на сладкарски изделия. Най-често консумират издънки, вкусът на които прилича на гъби. суровконсумираните издънки не се препоръчват.

Порадиантисептични свойства , растението е намерило приложение в икономиката. Земеделските стопани използват листата в борбата срещу гниенето на културите, торят почвата, при лечението на епидемии при птици и животни. Растението плаши от вредни насекоми: бъгове, мухи, хлебарки. През Средновековието, папрат служи като гориво, е бил използван за производството на сапун, стъкло. Коренът и листата се използват като естествена боя за вълна, коприна.

Листата на папрато привличат прах, електромагнитно излъчване от домакинските уреди, като изчистват пространството около тях. Смята се, че цветето носи положителна енергия, носи мир и добро на семейството.

Вреди

Растението съдържа токсични вещества.

Вредни фактори:

 • Абсорбира човешката енергия.
 • Излъчва въглероден диоксид.
 • Предизвиква алергии.
 • Може да причини отравяне.
 • Внася неуспехи.
Някои факти показват отрицателен ефект на растението върху хората. Смята се, че папратът, напротив,е в състояние да лиши човек от енергия , който впоследствие причинява импотентност, сънливост и главоболие. Въглеродният диоксид, излъчван от централата, може също да причини дискомфорт, причинен от кислородно гладуване. Ето защо, цветето не се препоръчва да се съхранява в спалнята, особено в близост до леглото.

Папратът се умножава с помощта наспори . Спорите са концентрирани на гърба на листата. Когато узреят, се разпространяват из цялата къща. Да се ​​качим на кожата и вътреорганизъм, способен да причинява уртикария, алергична кашлица с хрема, пристъпи на астма.

Преди да погълне папрат като храна или лекарство, трябва да се помни, че той е отровен. Не всички видове папрати са подходящи за храна.

При производството на лекарства, основаващи се на него, трябва стриктно да следвате рецептата. Предозирането на съставката причинява повръщане, главоболие, гърчове, смърт. Препоръчително е да се консултирате с лекар преди употреба, тъй като всяко лекарство има противопоказания.

Употребата на папрат е противопоказана при:

 • Бременност и кърмене.
 • Туберкулоза.
 • Бъбречно заболяване.
 • Чернодробно заболяване.
 • Анемия.
 • На възраст до 3 години.
 • Хронични, остри заболявания.

Съвети и правилно използване

Има много различни вярвания за папрата. Твърди, че той носи нещастие, болест, привлича неприятности, е диригент на злите сили. Когато донесли растение от гората, те окупирали къщата със зли духове, привличайки бедствие.

Сравнявайки ползата и вредата от папрат, всеки сам решава за себе си, струва си да започнем в дома си. Полезните свойства на растението все още са повече от вреда. Ако обективно разгледате вредните фактори, очевидно е, че растението причинява основните вреди, когато се приема за храна. Ако използвате по-безопасни храни и доказани лекарства, можете да избегнете неприятни последствия. Основната функция на цветето - да се моля на технитекрасив външен вид, украсяват домове и офиси.

По отношение на енергийната страна и лошата волястановищата са противоречиви . За да се избегне енергията вампиризъм, цветето може да се идентифицира в стаята с най-голямо количество домакински уреди. Или пък до телевизора. Тогава той ще се храни с тяхната енергия, ще поглъща електромагнитните вълни, а отрицателна собственост ще се превърне в полза.

Растението ще донесе просперитет, радост, мир във вашия дом или проблеми, болести, неуспехи трябва да бъдат решени въз основа на вашата собствена интуиция и чувства. Ако член на семейството страда от алергии, в къщата има малки деца, животните трябва да помислят внимателно, преди да го закупят.