Ползите и вредите от безквасния хляб

За никого не е тайна, че в днешно време здравословното и правилно хранене става все по-популярно. И по тази причина все повече и повече хора се опитват да намерят полезни аналози на познати, но вредни за тялото хранителни продукти, като сладкиши, висококалорично печене и различни закуски.

Обикновеният бял хляб, приготвен на пшенично брашно, също се счита за не много полезен и значителен увреждане на храната, така че адептите от здравословна храна се опитват да заменят този продукт в диетата си с партньори с по-точен състав.

Например хляб, приготвен без дрожди, става все по-популярен сред тях. По-добро ли е за нашето здраве? Може ли да се използва от тези, които са на диета? Отговори на тези и много други въпроси - по-нататък в статията.

Безквасен хляб - кратка характеристика на продукта

Зърнените продукти са един от най-древните продукти, използвани от човека за храна. Историята на този продукт датира от много векове. Рецепти на различни сладкиши могат да бъдат намерени в почти всички култури и кухни на света. Правилно приготвеният хляб съдържа много полезни вещества за тялото, както и перфектно подхранва и премахва чувството на глад за дълго време - това причиняватакова широко разпространение на продукта.

А какъв е все по-популярният безквасен хляб? По същество такъв продукт с неговия съставна практика не се различава от обикновеното производство на хляб , с изключение на това, че се пече без използването на дрожди, т.е. бактерии, които причиняват ферментация на тестото и придават на хляба характерна пореста структура.

Дълго време се смяташе, че дрождите са много полезни за тялото и могат да го наситят с различни витамини и минерали, но напоследък тази гледна точка е поставена под въпрос от диетолозите.

Широко разпространено е мнението, че дрождите, използвани в хранителната промишленост, съдържат вредни вещества и токсини, които могат да причинят стомашни нарушения и могат да причинят рак. Струва си да се каже, че все още се водят спорове за въздействието на дрождите върху тялото ни и няма консенсус по този въпрос.

Като част от продукта без дрожди, противно на наименованието, гъбичките също присъстват, макар и в малко по-различна форма - като част от естествената кисела тесто.

Ползи за здравето

 • Първо, заслужава да се каже, че яденето на безквасен хляб е добро за здравето, а именноза нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт . Продуктът подобрява функционирането на храносмилателната система, стимулира подвижността на червата, допринася за отстраняването на натрупаните от организма токсини.
 • Технологията за печене на дрожди е такава, че значително намалява риска от отравяне и различни стомашни разстройства . Смята се, че стартерът, използван при печенето, е много по-здрав и добре почистен от различни вредни примеси и токсични вещества.
 • Продуктът е много полезен запредотвратяване и лечение на запек , подуване, увеличено образуване на газ.
 • Струва си да се отбележи, че в продукти без дрожди, както и при всички видове хлебни изделия, съдържанието на витамини от група В е достатъчно високо и тези витамини играят важна роля в метаболитните процеси, протичащи в тялото ни. В допълнение, витаминът е полезен за нормалното функциониране на храносмилателната система.
 • Липсата на витамини В негативно влияе на състоянието на нервната система, може да причини психично разстройство, проблеми със съня. Хлебният продукт помага за справяне с тези проблеми.
 • Не би било излишно да се споменава, че калорийното съдържание на ферментирал продукт е много по-ниско от това на обикновения бял хляб. Така, 100 грама продукт съдържа, по правило,не повече от 190 калории , докато в порция продукт на пшенично брашно, почти 240! По този начин, продуктът се препоръчва да се използват тези, които са на диета и се стреми да се отърве от излишни килограми (но да не надвишава препоръчаната скорост).
 • Употребата на хляб в умерени количества има добър ефект върхуздравето на сърдечно-съдовата система , тъй като продуктът съдържа минерали, които са полезни за сърцето: калий и магнезий. Те укрепватсърдечен мускул, прави кръвоносните съдове по-трайни.
 • Продукт, свободен от дрожди , причинява киселини в стомахамного по-рядко и е разрешен дори за тези, които страдат от гастрит или язва. Възможно е да се яде такъв хляб както за бременни, така и за кърмещи жени, както и за хора, страдащи от подуване или увеличаване на образуването на газ в червата.

Възможни вреди и противопоказания

 • Не забравяйте, че всички хлебни продукти, както дрожди, така и без дрожди, трябва да се консумиратв разумни количества . В противен случай лесно можете да натрупате затлъстяване и свързаните с него проблеми - сърдечни заболявания, нарушения на дихателната система, диабет.
 • Обикновено безквасният хляб е много по-сух и по-вкус от обикновения бял и следователно може да бъде противопоказан за тези, които страдат от проблеми със зъбите или имат възпаление на устната кухина (стоматит, възпалено гърло).
 • Струва си да се припомни, че всеки хляб, приготвен от нискокачествени продукти, може да навреди на здравето и да причини хранително отравяне.

Препоръки

 1. Безквасният хляб се съхранява много по-дълго от обичайното - продуктът може да се консумира задори две седмици .
 2. Когато купувате хляб, се уверете, че в състава му няма вредни хранителни добавки и консерванти, ароматизиращи химикали. Един добър продукт не трябва да съдържа соя.
 3. Ако искате да получите максимална полза от продукта, изберете хляб с натурални добавки, например семена,трици или зърнени храни. Този продукт е богат на витамини и е много полезен за организма.

Заключение

Безквасните продукти имат смисъл да се добавят към диетата или поне да ги заместят с обичайния бял хляб, който почти не съдържа витамини и минерали. Безсмислени дрожди за нормализиране на храносмилането и стомашно-чревния тракт.