Бананови чипове - ползите и вредите

Разнообразието на модерния пазар на хранителни стоки е изненадващо. Броячи, пълни с екзотични плодове и зеленчуци. Днес потребителите са ограбени от нови видове храни, но не винаги е било така. Само преди 80 години един банан се смята за един от екзотичните плодове. Първата голяма партида е доставена през 1939 г., която веднага се появява в супермаркетите на страната. Днес популярността на този плод е спаднала значително поради нейната наличност.

Но предприемчивите производители започнаха да предлагат на купувача този продукт в нова форма. Така че имаше сушени и сушени банани, които върнаха признанието на населението. След това можете да научите повече за банановите чипове и да разберете полезните и вредни свойства на този деликатес.

Бананови чипове - какво е това?

Има легенда, че произходът на бананови чипове се дължи на изобретателността на американския готвачДжордж Кръмб . Един ден ресторантът му е посетен от високопоставен магнат, който не харесва поръчаното картофено ястие. Готвачът решил да експериментира и приготвил за него тънки пържени картофи. Ястието предизвика интереса на посетителя и по-късно се наричаше чипове. Смята се, че тази конкретна история е послужила като ръководство за производство на бананови чипове.

Производството на храни на хранителна скала изискваминимум компоненти и усилия . За неговата подготовка ще са необходими: банани, палмово масло, захарен сироп и мед. Първо, те прибират реколта от банани, нареждайки ги на парчета или кръгове. След това вземете захарен сироп, като оставите да заври захарта и водата. Понякога производителите добавят мед или канела, за да му придадат по-пикантен вкус. За образуването на хрупкава структура кръговете се потапят в сладък сироп.

Най-големите доставчици на този деликатес са предимно азиатски държави. Така стоките най-често се превозват до Руската федерация от Филипините и Виетнам. Оттам сушени банани се довеждат до руския пазар, който според производителя се произвежда без химическа обработка. Изсушават се при ниска температура в специални пещи за дървени въглища. И двата вида трансформация на банани са много популярни сред гражданите на северните страни.

Полезни качества

В допълнение към яркия вкус, банановите чипове имат редица полезни функции. Въпреки топлинната обработка те съдържат витамини и минерали, които имат добър ефект върху човешкото здраве:

 • Калций и калий . Например, чипсът съдържа големи количества калий и калций. Казва се, че това са жизненоважни елементи за тялото, които са отговорни за мускулната контракция и кръвосъсирването. Също така, адекватният им прием води до нормална нервна система. В допълнение, отделно калий играе важна роля вправилното функциониране на бъбреците, елементът следи баланса на производството на течност и енергия.
 • Фосфор . Друг важен минерал в азиатската сладост е фосфорът. Киселинно-основен баланс и енергиен баланс - гаранция за достатъчно количество от този микроелемент в човешкото тяло. Недостигът му води до разрушаване на зъбите и костите. Без наличието на фосфор абсорбцията на калций в костната тъкан е невъзможна. Малко хора знаят, но фосфорът е необходим за структурата на мозъка. Формираните съединения фосфолипиди са отговорни за неговата структура и умствени способности.
 • Магнезий . Липсата на магнезий, който също присъства в продукта, може да доведе до редица заболявания: сърдечно-съдови заболявания. унищожаване на стоматологични материали. депресия и тревожност. промяна на отрицателното налягане. мигрена и др. Неговата роля в организма е важна, тъй като е част от всички тъкани и клетки. Той трябва внимателно да следи количеството на магнезия в организма.
 • Други микроелементи . Също така в състава на бананови чипове има малко желязо, натрий, селен, мед, цинк. Във всеки случай, съдържанието на тези микроелементи има положителен ефект върху състоянието на органите и тъканите. Те помагат да се отървете от безполезни соли и да подобрят функционирането на червата, поради съдържанието на фибри. Основното нещо, което трябва да запомните за рационалното използване на такъв продукт.

Вредни свойства

Както всеки захарен продукт, така и банановият десерт е вреденХарактеристики на тялото:

 • Неговият основен недостатък евредното въздействие върху фигурата . За да бъдем точни, голямо количество сложни въглехидрати се усвоява по-дълго. Следователно, те се абсорбират по-бавно и могат да започнат да се отлагат под формата на мастни клетки. Диетолозите са на мнение, че за да се запази стройността, е необходимо да се спазва индивидуално изчислена норма на калории, протеини, мазнини и въглехидрати (CBDM). Правилното съотношение на БЖУ ще запази фигурата в добра форма и красива форма. Въпреки това, ако се вземе предвид броят на калориите в сладки чипс, само няколко резена може да надвишава цялата дневна норма. 100 грама продукт съдържа повече от 500 ккал, този индикатор показва високото му калорично съдържание.
 • Ако продуктът е пържен с добавяне на палмово масло, това показванасищане на нездравословни мазнини . Такъв деликатес е строго забранен за хора, страдащи от диабет. Те трябва винаги да четат внимателно състава и да избират чипс, изсушен без добавяне на захар и сол.
 • Продуктите, съдържащи въглехидрати, са склонни да причиняватпристрастяване . От тук може да има ежедневна нужда от тяхното използване. Въз основа на изброените по-горе нездравословни свойства, такава връзка няма да доведе до задоволително здравословно състояние.
 • Наличието на витамини и минерали в храната определено е голям плюс. Въпреки това, изобилието на някои от тях може да доведе до тъжни последствия. Например, излишък от магнезий ще предизвика апатия и сънливост, диария иобостряне на заболявания на органи. Важно е да се спазва нормата и да не се пренасища тялото с такива елементи.
 • Ако чипсът се приготвя на работното място, а не у дома, има вероятност те да съдържатканцерогени . Това може да се случи поради многобройната употреба на едно масло. Честата употреба на канцерогени може да бъде причина за злокачествени новообразувания.

Как се готви правилно

Домашното готвене няма да повдига въпроси относно наличието на вредни вещества в тях. За да си направите собствени бананови чипове, трябва:

 1. Бананите се нарязват на малки парчета.
 2. Потопете ги в тиган с нагрято кокосово масло.
 3. Изсипете малко количество любими подправки (канела, чили, куркума) 15 минути преди готвене.
 4. Отстранете и охладете готовите плодови филийки.
 5. Ако е необходимо, добавете сол.
 6. Те трябва да се съхраняват в херметичен стъклен контейнер.
Рецептите, подобно на вкуса, могат да варират, но резултатът определено ще вдигне духовете на всички членове на семейството.

Заключение

Всеки има право да избира дали да използва или да не използва това чуждо лечение. След преглед на всички плюсове и минуси може да се обобщи, че този деликатес не вреди на тялото с умерената му употреба. Основното е да се знае мярката във всичко!