Краставици, техните ползи за здравето и вреда

Поради освежаващия вкус и високото съдържание на органична киселина, краставицата е една от най-популярните зеленчуци, отглеждани във всички краища на света. Особено се нуждае по време на зреенето, когато може да се консумира прясно и да се навива за зимата. Но какви са полезните свойства на този известен зеленчук и дали има противопоказания?

Състав

Общата краставица (или семена) е годишна билка от семействототиква . Тя се яде в неузряла форма, за разлика, например, от пъпеш. Тойза 94-96% се състои от вода , която е необходима на човек да поддържа функционирането на важни органи. В допълнение към водата, краставицата съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, захари и много други елементи и витамини, които имат благоприятен ефект върху здравето.

Полезни свойства

Повечето зеленчуци, плодове и плодове имат лечебни свойства за тялото. Краставицата не е изключение, защото е обогатена с различни вещества и витамини.

И така, какви са полезните свойства на семейството от тиквени растения?

 • Овлажняващи . Той практически се състои от вода и следователно доставя органите и тъканите с влага.
 • Полезно засърца . Голямо количество вода в състава на зеленчука се подкрепя от свойствата на калия, което благоприятно влияе на сърдечно-съдовата система.
 • Той утолява жажда , защото съдържа чиста вода и не улавя телесни течности. За хора със слаба отделителна система, както и за бременни жени, това е много важно.
 • Той има диуретичен ефект , който помага да се отървем от оток и излишната мазнина в тъканите на тялото.
 • Неутрализира и премахва излишните киселинни съединенияпоради солта в неговия състав и балансира киселинно-алкалния баланс. Благодарение на тези свойства, краставицата помага срещу камъни в бъбреците.
 • Разделянето на захароза.
 • Укрепва имунитета, дължащ се на витамин С в неговия състав.
 • Облекчава подуването и намалява торбичките под очите.
 • Спасява се от махмурлук . Освен това, има схващане, че туршия помага при махмурлук, но краставицата, която се яде през нощта, помага да се избегне махмурлук.
 • Татроновите киселини предотвратяват натрупването на мастна маса в организма и обработват въглехидратите. Това свойство помага да отслабнете поради способността бързо да предизвика усещане за насищане.
 • Придава на ноктите здрав види прави косата по-копринена, поради съдържанието на силиций.
 • Затяга и подмладява кожата . Краставичните маски перфектно освежават лицето и тялото.
 • Освежава дъха. За да се отървете от неприятната миризма трябва да се нанесе върху венците за 30 секунди краставица карамфил.
 • Положителен ефект върху функционирането на щитовидната жлеза.

Вреди и противопоказания

Ползите от краставиците със сигурност са големи, но имат и противопоказания. Не забравяйте, че вредните свойства на краставиците са субективни и зависят от такива обстоятелства като състоянието на човешкото здраве, метода на отглеждане на зеленчуците и околната среда.

Противопоказанията и вредата са следните:

 • За бъбречни заболявания краставиците трябва да се консумират изключително предпазливо. За да не се навреди на тялото, дневният обем не трябва да надвишава150 грама .
 • Редовното потребление на осолени краставици може да повлияе отрицателно върху черния дроб и панкреаса.
 • В началото на сезона трябва да се подходи изцяло към избора на този продукт, тъй като плодовете могат да съдържат нитрати, които по-късно могат да причинят отравяне.
 • При гастрит заболяването може да се влоши. Вече говорим за съществуващото заболяване, а за човек със здравословен стомах зелен зеленчук е полезен, защото съдържа много ензими.

Как да се използват правилно краставиците?

За да могат краставиците да носят само ползи и да бъдат по-добре приравнени от организма, трябва да се помнят няколко правила:

  Този зеленчук не трябва да се консумира на празен стомах, тъй като той ще получи усещане за гравитация, докато се смила.
 1. Сварените листа могат да помогнат за спиране на кървенето.
 2. Ако има противопоказания за консумация на краставици, по-добре е да се въздържате.
 3. Младиплодовете са по-здрави и съдържат повече витамин С.
 4. Не е необходимо да се засаждат зелени зеленчуци в близост до промишлени пътища и обекти, както и да се пръскат токсични химикали.
 5. Пюре от краставици причинява диуретично действие, така че при планирането на деня трябва да вземете предвид това обстоятелство.
 6. Старата кожа е по-добре да не се яде и да не се нарязва, защото в нея се натрупват много вредни вещества.
 7. За да намалите апетита, трябва да ядете една краставица преди ядене. Не е необходимо да следвате диети.
 8. На гладно дни зеленчуците могат да се комбинират с кефир и нискомаслено извара.

Подходящо складиране

Тъй като краставицата съдържа голямо количество вода , тя бързо се влошава , когато започне да се изпарява. За дългосрочно съхранение е необходимо внимателно да се подберат плодовете и няма значение дали те се откъсват от градината или се купуват в магазина. Няма нужда да приемате зеленчуци, които вече започват да увяхват.

Също такаси струва да се минава покрай увредените . Трябва да разберете, че колкото по-дебела е кората, толкова по-дълго може да се съхранява растението от семейството на тиквите.

Има няколко начина за съхранение на краставиците в хладилника:

 • Преди да съхраните плодовете в хладилник, те трябва да се измият със студена вода и да се избършат. Поради това те ще бъдат охлаждани постепенно.
 • Може да се постави в найлонова торбичка и да се покрие с влажна марля.
 • За да се запазят пресни краставици в продължение на до три седмици, на всеки плод се навива хартиена салфетка .опаковката и след това в хладилник.
 • Напълнете купа със студена вода на няколко сантиметра и поставете краставиците с опашките надолу.
 • Смажете всеки зеленчук с яйчен белтък , през който ще се образува защитен филм, който няма да позволи изпаряването на влага.

Освен това можете да съхранявате този зеленчук за около месец без хладилник. За да направите това, те трябва да се сгънат в картонена кутия или кутия и да се поставят на тъмно място.

Заключение

Въпреки факта, че ползите от краставиците са очевидни, е необходимо да бъдат разумни в тяхното използване и използване. И тогава те ще отидат не за да навредят, и ще допринесат за здравето, красотата и жизнеността.