Кварц у дома - ползите и вредите

В болнични заведения се използва този метод на дезинфекция, като например третиране с кварц. Тази процедура може да се извърши у дома. Но дали кварцизацията е безопасна в апартаментите и как е полезна?

Какво е третиране с кварц и как се получава

Кварцификацията епроцесът на пречистване на въздуха и дезинфекция с ултравиолетови лъчи . UV лъчите имат свойството да увреждат черупката на бактерии и вируси, което допринася за тяхната смърт. В процеса на третиране с кварц, много видове патогени в помещението се унищожават.

За процедурата се използват специалникварцови(кварцови) илибактерициднилампи. Те се монтират в лечебни заведения (особено в лечебни помещения), лаборатории, детски стаи и др.

Много хора погрешно вярват, че кварцовите и сините лампи са едно и също. Всъщност това са различни устройства. А кварцовата лампа произвежда UV лъчи, които имат бактерициден ефект (носещи тъмни очила, можете дори да слънчеви бани под устройството), и синя лампа, известна също като Minin рефлектор, произвежда инфрачервени лъчи, които имат само топлинен ефект и се използват за нагряване на различни части на тялото. ,

Ползи

Ползите от боядисването на домашната кварцова стая са следните:

 • Много патогени от грип са унищожени.и настинки . Ако пациентът има остра респираторна вирусна инфекция или друго респираторно заболяване, тогава лечението с кварц ще помогне за предотвратяване на разпространението на болестта чрез въздушни капчици и други болести на хората.
 • Помага за излекуване на продължителния ринит, кашлица, аденоидит, бронхит и др. . Често такива заболявания не могат да бъдат лекувани дълго време, тъй като бактериите, живеещи във въздуха, постоянно проникват в човешкото тяло. В допълнение, кварцовата лампа овлажнява въздуха, което помага да се овлажняват носните синуси и да се елиминират коричките и различните “рани” в носа.
 • Елиминира възпалителните процеси в тялото . Възпалението в много случаи е причинено от активността на вредните микроорганизми, а процедурата помага да се елиминират такива патологии като отит, стоматит и др.
 • Насища тялото с витамин D . Под влиянието на ултравиолетовите лъчи в клетките на тялото започва да се произвежда витамин D, който може чрез слънчеви бани. Ако редовно кварц у дома, тялото няма да изпитате недостиг на желаното вещество, което е особено важно през зимата.
 • Подобрява състоянието на кожата . Дезинфекцията на въздуха помага при лечение на гнойни заболявания, псориазис, екзема, кожни обриви и дори акне. И тъй като кварцовата лампа я кара да произвежда витамин D, това ще направи кожата по-еластична и здрава. Но тук трябва да бъдете внимателни: в крайна сметка, излишъкът от UV лъчи води до фотостареене на кожата.
 • Прави го лесноболки в ставите . Хората с остеохондроза, артроза, артрит, ревматизъм и др. Се препоръчват да се редовно кварц, за да се отървете от болката и сковаността.
 • Помага за възстановяване след операция или нараняване . Доказано е, че UV лъчите, излъчвани от кварцова лампа, имат регенериращи функции и помагат на тялото да се възстанови по-бързо след наранявания или хирургически интервенции. Ето защо пациентите след тежки наранявания и операции често се изпращат в санаториуми, разположени на южните морски брегове, където има много слънчева светлина.
 • Допринася за предотвратяването на рахит . Експертите препоръчват провеждането на процедурата в домове, където живеят малки деца, за да се намали рискът от заболяване.

Вреди

В болниците по време на лечението с кварц пациентите и лекарите напускат стаята за дезинфекция, тъй като процедурата причинява вреда. Съвременните лампи са сравнително безопасни, а в периода на кварцово лечение човек не може да напусне стаята, но трябва да се вземат предвид някои нюанси:

  Някои хора имат силна чувствителност към UV лъчи, така че процедурата може да причини алергична реакция . Ако се наблюдават симптоми като кожен обрив, главоболие, неразположение, тогава има вероятност човек да има непоносимост и лечението с кварц трябва да се преустанови.
 • Процедуратаповишава кръвното налягане , така че тези, които имат сърдечни и съдови проблеми, имат нуждавнимателно да се кварцизира и предварително се консултира с Вашия лекар.
 • Смята се, че ултравиолетовите лъчи причиняват образуването наракови тумории със съществуващите злокачествени тумори, за да ускорят техния растеж. Когато онкологията домашно кварц лечение е най-добре да не се.

Как правилно да поведение у дома

Преди да закупите кварцова лампа, трябва да се консултирате с лекар , тъй като може да има противопоказания. Ако няма противопоказания, можете спокойно да си купите устройството.

Има два вида лампи - отворени и затворени. Отворен за употреба в мед. институциите, а в условията на апартамента е за предпочитане да се използва затвореното устройство за по-голяма безопасност. Външно тя прилича на малка кутия с тръба, през която преминават дезинфекциращите лъчи. Преди да купите, трябва внимателно да проверите лампата и тръбите за цялост и опаковка.

Правила за домашния кварц:

 1. Не включвайте устройството в стая, където има човек с висока температура.
 2. Забранява се използването на светлина като средство за дъбене - това може да предизвика рак на кожата и други патологии.
 3. Ако кожата е предразположена към сухота и пилинг, трябва първо да се консултирате с дерматолог.
 4. Не оставяйте домашни любимци в помещението, където се извършва третирането с кварц. Също така не се препоръчва да оставите там цветя и други стайни растения - те могат бързо да се навият.
 5. Наложително е спазването на противопожарната служба.безопасност, тъй като лампата е преди всичко електрическо устройство.

Първите процедури следва да продължат минимално време. В никакъв случай лампата не трябва да се включва за по-дълго от определеното време (времето трябва да бъде посочено в инструкциите, приложени към устройството). С правилното спазване на правилата за използване на кварцова лампа, въздухът в апартамента и здравето ще се подобрят значително.